Českotřebovský deník 144/2013 (12.6.)                                  
Aukce energií předčila veškerá očekávání. Zájem byl obrovský

Ústí nad Orlicí – Aukce energií skončila v Ústí nad Orlicí nebývalým úspěchem. Dokazuje to i odborné hodnocení eCENTRE. Historicky první aukce se zúčastní 300 domácností a 20 firem z Ústí nad Orlicí a okolí. Město tak muselo oproti předpokladu prodlužovat provozní dobu kontaktních míst, kde se často tvořily fronty. „Z výsledku máme jako město obrovskou radost, protože se ukazuje, že to mělo smysl. Budeme s napětím očekávat, jaká cena se nakonec pro občany vysoutěží,“ komentoval výsledky aukce starosta Ústí nad Orlicí Petr Hájek. Projekt má svou první část za sebou. Nyní musí najatá firma zkontrolovat sesbírané podklady a připravit výchozí poptávku pro aukční síň. Samotná elektronická dražba proběhne poslední týden v červnu a občané ji budou moci sledovat on-line na webových stánkách města Ústí nad Orlicí. „Budeme s napětím očekávat výsledky aukce. Město pevně věří, že občané a firmy dosáhnou nejvyšších úspor díky velkému počtu přihlášených,“ popsal očekávání města starosta Petr Hájek, který však vidí v celé aukci ještě rozměr sociální. „Celý zájem o aukci vypovídá o tom, jak je dnešní doba pro lidi těžká. Je to spíše výpověď o této době, kdy lidem začaly docházet peníze a tak se snaží ušetřit, kde se dá,“ poukázal na často opomíjený fakt Hájek.
Rekapitulace projektu:
Dne 08.04.2013 dala Rada města Ústí nad Orlicí na svém 87. zasedání projektu „Společný nákup – společná úspora“ zelenou.
Dne 25.04.2013 proběhlo setkání s občany, na kterém byl projekt „Společný nákup – společná úspora“ představen veřejnosti. Na tomto setkání se zájemci dozvěděli potřebné informace o projektu, jak taková aukce funguje a jaké podklady je třeba přinést na kontaktní místo. Dne 06.05.2013 byla Radou města Ústí nad Orlicí schválena bezúplatná smlouva o zajištění podpory při realizaci projektu „Společný nákup – společná úspora“ se společností eCENTRE a.s., Jankovcova 1594/14, Praha 7.
Sběr podkladů od občanů a firem započal dne 06.05.2013 na zřízeném kontaktním místě v budově radnice č.p. 16 – Galerie pod radnicí. Původní termín ukončení tohoto sběru tj. 22.05.2013 byl z důvodu velkého zájmu veřejnosti prodloužen do 27.05.2013. V uvedeném časovém rozmezí byla rovněž zřízena i odloučená pracoviště centrálního kontaktního místa, a to v částech města Hylváty, Kerhartice a na sídlišti Štěpnice.
 
Jak jsme na tom s přípravou aukce energií v České Třebové: velmi dobře 

Město Česká Třebová dražilo ceny energií pro městem řízené společnosti, např. školy atd. již v závěru loňského roku. Úspory, které byly dosaženy pro rok 2013 přesvědčily vedení města k tomu, aby byl tento projekt pro další  léta 2014 a 2015 připraven i pro domácnosti města Česká Třebová a dalších obcí správního obvodu města.  V červnu nyní probíhá informační kampaň, od 24.6. bude na radnici zřízeno informační kontaktní místo a zahajují se přípravné práce. Také v České Třebové se očekává velký zájem domácností, akce „Společný nákup – společná úspora“  právě rozjíždíme. Dražbu a účast občanů či podnikatelů zajišťuje také  stejná společnost e-Centre, která má plnou důvěru města. K systému budou moci také přistoupit i českotřebovské firmy, pokud o to projeví zájem. Zjišťování dat nutných pro účast v aukci od obyvatelstva je pracnější, proto začalo v předstihu, firmy potom budou moci k systému přistoupit.  V České Třebové jsme tedy nezaspali, dřívější  datum dražby by nebyl možný proto, že na letošní rok již byly ceny vydraženy. Někteří občané v poslední době změnili dodavatele energií a mají stanovenou výpovědní lhůtu, pom kterou nemohou dodavatele energie změnit.   Společnost e-centre umožní účast v dražbě i těmto domácnostem, ovšem až po uplynutí zmíněné vázací lhůty.   Existuje tedy snaha zapojit do akce co největší počet občanů. Rozdíl mezi Českou Třebovou a Ústím nad Orlicí je tedy pouze v jediném: v tom, že si Česká Třebová nenajala žádnou mediální agenturu, která by vytrubovala do světa o tom, jak jsme u nás dobří, v čem jsme první a nejlepší. Pro Ústí nad Orlicí v tomto smyslu pracuje společnost Commservis.com, s.r.o. Hradec Králové. Úspěšnost bude možné porovnávat až podle dosažených úspor, nikoliv podle počtu článků publikovaných v médiích. Přesto má mediální kampaň Oušťáků pozitivní vliv i na náš obdobný projekt  na Českotřebovsku. Díky ní bude o náš program Společný nákup – společná úspora jistě větší zájem. (mm)
 

Konkrétně bude naše pomoc, tedy vaše příspěvky, směřovat do obce RUDNÍK v Podkrkonoší. Spolupráci nám nabídlo Mateřské centrum ROSA a to především tím, že nám poskytlo prostor pro sběrné místo. Své příspěvky tedy můžete vozit přímo do Mateřského centra, které sídlí v Ústecké ulici (v bývalé jídelně ZŠ Parník). Pro ty, kteří nemají možnost vlastního odvozu, jsme schopni a ochotni odvoz zajistit.   V PAPÍRNICTVÍ KOH-I-NOOR na světelné křižovatce také můžete dětem z Rudníku zakoupit za výhodnou cenu školní potřeby, pastelky, aktovky a jiné třeba jen drobnosti, které jim jistě udělají radost. Podrobnější informace podá paní Luzarová na tel. 773 525 365. DĚKUJEME VŠEM, KTEŘÍ NÁM POMOHOU S NAŠÍ SBÍRKOU.

Sbírka Sdružení Za jeden provaz bude ukončena
v pátek 14. června ve 12:00. 

Poté budou vaše příspěvky roztříděny a v sobotu odvezeny do Podkrkonoší.
Děkujeme tímto všem, kteří jakkoli do naší sbírky přispěli. O výsledku sbírky a jejím předání budeme informovat prostřednictvím  Českotřebovského zpravodaje.

Výstava O SOLE MIO - Slunce mýma očima

Čas běží a nás čeká další milá akce, kterou jsme si naplánovali a která spěje se svému vrcholu... Soutěž a výstava prací O sole mio aneb Slunce mýma očima... Do soutěže se nám přihlásilo celkem 176 obrázků, takže výstavu máme z čeho udělat... Instalace výstavy probíhá  13.6.2013 od 14 hod. v Ekocentru Podorlicko v Podbranské ulici. Vernisáž proběhne v přednáškovém a výstavním sále Ekocentra v pátek 14.6.2013 od 17 hodin. Občerstvení bude zajištěno! 
 
Den dětí s Rodinným centrem ROSA...

Den dětí se koná 22. června 2013 cca od 14 hod. v parku Javorka,  spolupracuje také o.s. Lingvia Group, které zde bude mít jedno stanoviště, na kterém bude probíhat zajímavá aktivita pro děti. přijďte se i s ratolestmi zabavit :)
 
Pardubický kraj nesouhlasí s návrhem ministerstva snížit finanční příspěvky na odborné školství

Pardubice (10. 6. 2013) – Regionální rada Odborových svazů Českomoravské konfederace odborových svazů Pardubického kraje pozvala na své jednání náměstkyni hejtmana Pardubického kraje zodpovědnou za školství Janu Pernicovou. Odboráře zajímal především názor Pardubického kraje snižování finančního příspěvku na žáky opravárenských a automobilních oborů, které plánuje Ministerstvo školství. Kraj s nápadem ministerstva nesouhlasí.
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky navrhuje změny ve financování odborného školství a to zejména snížení normativního finančního příspěvku na jednoho žáka opravárenského či automobilního oboru o 50 procent. „To by ve svém důsledku ale znamenalo, že by nebylo možné financovat žákům svářečské zkoušky nebo příspěvky na řidičské průkazy. S tím jako zřizovatelé středních škol rozhodně nesouhlasíme a také ministerstvo ještě s konečným rozhodnutím vyčkává. Na návrzích změn financování i nadále pracuje,“ upozornila náměstkyně hejtmana Jana Pernicová odboráře na společné schůzce. Na ní se sešli zástupci a předsedové všech odborových svazů v Pardubickém kraji, které náměstkyně Pernicová seznámila také s přípravami společné schůze se zástupci firem, hospodářské komory a ředitelů škol – opět na téma financování středního odborného školství. „Jednání bylo velmi konstruktivní a byl z něj znát skutečný zájem odborů o spolupráci s Pardubickým krajem v otázce rozvoje odborného a učňovského školství,“ dodala Pernicová.

 


Nový fond EU: 2,5 mld. eur pro nejchudší. Nejenom na potraviny, ale nově i na spotřební zboží. Půjdou i do Česka

EP dnes hlasuje o zřízení Fondu evropské pomoci nejchudším osobám s celkovou dotací 2,5 mld. eur na období 2014-20. Fond navazuje na dosavadní Program pomoci nejchudším osobám, na rozdíl od něj se však nebude omezovat na potravinovou pomoc nejchudším osobám, ale i na jinou materiální pomoc v podobě spotřebního zboží.
Vzhledem k tomu, že ČR dosavadní Program pomoci nejchudším osobám prakticky nevyužívala a stavěla se i proti jeho pokračování, vyzývám české orgány, aby se k novému nástroji pomoci nejchudším postavily vstřícně a podnikly příslušné kroky k tomu, aby z něj ČR mohla naplno čerpat. I Česko má totiž své nejchudší obyvatele, chudobou je podle dostupných dat ohroženo 9% populace a zejména v případě dětí je tato situace devastující a ohrožující šance na využití jejich potenciálu do budoucna.
Celkově v EU trpí vážným materiálním nedostatkem 40 mil. obyvatel, z toho bez domova žije 4 mil., mezi kterými se ocitá stále více dětí a mladých rodin. Na 6 mil. dětí nemá nové oblečení a nosí jen to z druhé ruky. Tuto situaci považuji za alarmující a vyžadující společný a rozhodný postup na úrovni EU. Z Fondu budou moci čerpat všechny členské státy. Pro účely čerpání vytvoří každý stát operační program, v němž mimo jiné popíše, podle jakých kritérií budou definovány nejchudší osoby jako koneční příjemci materiální pomoci. Zřízení Fondu považuji za projev solidarity a úcty k lidské důstojnosti, které jsou klíčovými hodnotami Unie.

 

EP dnes podpořil krácení letošních přímých plateb unijním zemědělcům, které by výrazně postihlo ty české. 

„Krácení dotací je reakcí na neočekávaný nedostatek prostředků v rozpočtu EU. V takovém případě má Komise pravomoc navrhnout podobu a metodiku tohoto krácení, aniž by přitom byla něčím omezena. Může tedy při tomto krácení libovolně znevýhodnit velké farmy a naopak zvýhodnit drobné zemědělce. Komise dlouhodobě uplatňuje politiku dvojího metru vůči velkým farmám a drobným zemědělcům a stejný způsob uvažování je bohužel vlastní i většině v Evropském parlamentu. Spravedlivé zacházení pro velké farmy je proto třeba zajistit v jednání s členskými státy na úrovni Rady.“, uvádí k tomu europoslanec Jan Březina.
Jan Březina, europoslanec, tel. 606 650781