Českotřebovský deník 144/2013 (13.6.)                                

Ohrazení a skrývka zeminy v sousedství Kauflandu dávají tušit, že se  zde připravuje něco nového. Podle dříve vydaného stavebního povolení by zde měla vyrůst obchodní galerie, která dále rozšíří možnosti  obchodního centra.  Jaká bude skladba obchodů  se jistě neví, je to v možnostech investora.  Podle původních představ zde měla být např. i parnická pošta a pobočka spořitelny....  Pokud se začíná v této době je velmi reálné, že ještě do Vánoc bude nová galerie v provozu.
Destinace Orlické hory a Podorlicko představuje KARTU HOSTA                

Od 28. 6. 2013 si budou moct návštěvníci Orlických hor a Podorlicka zpříjemnit svůj pobyt díky KARTĚ HOSTA. Její držitelé získávají vybrané služby zdarma a k tomu další slevy, které budou moci čerpat i při příští návštěvě – JEDNÁ SE O PRVNÍ TAKOVOU KARTU V SYSTÉMU ALL INCLUSIVE V ČESKÉ REPUBLICE. Z vybraných můžeme zmínit např. jízdu lanovkou v Deštném zdarma či pamětní minci vyraženou přímo u zvonaře.
Karta bude v prodeji v informačních centrech a dalších smluvních místech po celém regionu. Zdarma kartu získají návštěvníci, kteří se ubytují ve vybraných ubytovacích kapacitách na 3 a více noci. A nejen, že ji od svého ubytovatele získají zdarma, ale dostanou na ní ještě speciální kredit.                                                                   Více na www.orlickakarta.cz

 

Červenec v Orlických horách a Podorlicku

Vážení čtenáři,
i v červenci bychom vás rádi pozvali na některé akce, které se v našem krásném regionu konají
Za kulturou i zábavou:
Velmi nabitý bude první červencový víkend. V Deštném v Orlických horách, na Vrchní Orlici pro ve dnech 5. - 6. 7. 2013 připravili první ročník akce Prázdninové otvírání Orlických hor. Uvidíte slavnosti ohně a nití, navštívíte tradiční výstavu výtvarníků „Mezi horama“ a zažijete den otevřených dveří „Na Kopečku“. Tady nesmíte chybět.
Ve „Znamení páry“ se v letošním roce uskuteční v Letohradě Řemeslnická sobota a to 6. 7. 2013, která se koná za každého počasí.
Kulturní festival Orlickou bránu, můžete navštívit v Žamberku od 19. -20. 7. 2013 a čeká na vás zaručeně bohatý doprovodný program.
Poslední víkend v červenci od 26. - 28. 7. 2013 určitě nezapomeňte na tradiční Anenskou pouť v Rokytnici v Orlických horách, kde budou k vidění původní řemesla, ale také vás čeká spousta zábavy, výstavy, koncerty a soutěže.
Nabídku všech akcí v destinaci najdete na www.mojeorlickehory.cz
Hřebečský tunel bude od 17. června na měsíc uzavřen
Pardubice – Silnice I/35 v silničním tunelu Hřebeč (úsek Svitavy – Moravská Třebová) bude od 17. června do 21. července 2013 úplně uzavřena. Důvodem jsou práce v tunelu – výměna kabelových žlabů, sanace betonových chodníků a výměna živičného krytu vozovky.  Objízdná trasa bude vedena po silnici č. III/368 26 (původní silnice I/35, která byla opuštěna po dokončení tunelu). Uzavírka a objízdná trasa bude značena přechodným dopravním značením. Objížďka je obousměrná. Objížďka platí i pro vozidla IZS. Délka objízdné trasy je zhruba 3,5 kilometru. Uzávěrka je dlouhá asi dva kilometry. Po projednání se Správou a údržbou silnic Pardubického kraje je objízdná trasa podmínečně vhodná i pro nadměrnou dopravu.
Vzpomínka na Karla Podvalu

Dne 26. července 2013 by se dožil 95 let Karel Podvala, v mládí nadšený sportovec, který řadu let závodil za Jiskru Ústí nad Orlicí, ale byl také vynikající v gymnastice a v jiných sportech. Veřejnost jej zná také z jiných stránek,  neboť řadu let vystupoval také "na prknech, která znamenají svět" v řadě divadelních rolí. -tfl-
 
PODĚKOVÁNÍ

Dne 6.6.2013 jsme se naposledy rozloučili s naším drahým Richardem Kochánkem,jehož srdce dotlouklo 27.5.2013 v nedožitých čtyřiceti letech. S hlubokým dojetím děkujeme všem přátelům,známým,spolupracovníkům a kamarádům,jakož i vedení podniku BÖHM PLAST - TECHNIK,kteří jej společně s námi doprovodili na jeho poslední cestě,za projevy soustrasti a záplavu květinových darů. Zvláštní poděkování patří Květinářství paní Šárky Neradové za netradiční výzdobu smuteční síně. Zarmoucená rodina.
 

 AQUAPARK ÚSTÍ N.O. OTEVŘEN OD soboty 15. června 2013            

Dětský den s VZP na Aquaparku Ústí nad Orlicí

den dětí s VZP 15.6.2013

Program VZP 15. 6. 2013 od 10:00 – 16:00 hod.
-          soutěže s VZP pro děti
-          bezplatné orientační vyšetření tělesných hodnot
 
Doplňkový program
-          soutěžní disciplíny na suchu i ve vodě
-          jumping s Jiřinou Váňovou
-          kartónové hračky (Indoorfun)
 
Zvýhodněný vstup pro děti
-          děti pojištěnci VZP vstup ZDARMA
-          ostatní děti 10 Kč

 

 

 

 

 

Fotbalový turnaj partnerských měst GOAL 2013zahájen

Během čtvrtka byly odehrány  prvni dvě kola turnaje partnerských měst. Na ploše hlavního hřiště stadionu pod Jelenicí byly vytyčeny tři hrací plochy s rozměrem 45 x 25 metrů, na kterých se odehrávaly vždy tři zápasy současně. Zahájení turnaje se vzhledem k pozdějšímu příjezdu polských sportovců poněkud zpozdilo,  turnaj se však hrál podle plánu.  V pátek 14.6. bude turnaj dokončen, hraje se systémem každý s každým, zbývají ještě tři soutěžní kola.  Turnaje se účastní  6 týmů: Česká Třebová A a B, Olawa, Svit, Knurow a Agrate Brianza.  V zápasech padá poměrně hodně branek, zápasy jsou  hrán v duchu fair play, ale bojovně. Uvádím Několik fotografií z 1. dne:

 
Informace z 15. řádného jednání Rady Pardubického kraje                                

Kraj pomůže deseti postiženým obcím

Finanční pomoc ve výši 75 tisíc korun dostanou od Pardubického kraje v deseti obcích výrazně postižených letošními povodněmi v několika krajích České republiky.  Schválila to dnes Rada Pardubického kraje. Jedná se o Rudník, Svobodu nad Úpou, Vodňany, Husinec, Strunkovice nad Blanicí, Putim, Terezín, Mlékojedy, Vědomice a Chotěšov.  „Je to výraz naší sounáležitosti a morální podpory postižených regionů a jejich obcí. Na koordinovaném postupu jsme se dohodli s kolegy hejtmany na Asociaci krajů. Částku 750 tisíc korun budeme čerpat z rezervy rady kraje,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Pardubický kraj vedle toho ve spolupráci s Českým červeným křížem ještě stále přijímá v budově bývalé Reálky prostředky na odklízení škod po povodních. V sobotních ranních hodinách budou odvezeny do poškozených oblastí.
 
Radní chtějí zlepšit podmínky pro výuku v Koločavě

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický se rozhodl pomoci Všeobecně vzdělávací škole v Koločavě na Ukrajině. Přiměl ho k tomu neutěšený stav a vybavení místní školy, kterou delegace kraje navštívila při nedávné pracovní návštěvě Zakarpatské oblasti. Navrhl proto radním darovat škole věcné vybavení jedné třídy v hodnotě 150 tisíc korun. Ti se s jeho názorem dnes na jednání rady ztotožnili a dar dětem v Koločavě odsouhlasili. Návrh musí ještě projednat krajské zastupitelstvo 27. června 2013. „Rozhodli jsme se pro věcný dar ve formě kompletního vybavení třídy. Chceme nakoupit školní lavice, židle, tabuli, katedru, skříň na pomůcky a dataprojektor. Dle dohody se školou nakoupíme i drobné školní pomůcky včetně české literatury. Nové vybavení by mělo alespoň trochu přispět ke zlepšení studijních podmínek žáků, objasnil záměr hejtman Martin Netolický.
Hejtman chce, aby bylo vybavení a pomůcky k dispozici žákům v Koločavě již na počátku příštího školního roku. „Návrh darovat vybavení do školy v Koločavě projednal již i finanční výbor a doporučí jej zastupitelstvu ke schválení. Věřím, proto, že tento projev solidarity našeho regionu s Koločavou podpoří i zastupitelé,“ doplnil hejtman. Podle něj je to nejlepší vklad do spolupráce se Zakarpatskou oblastí. Na podzim letošního roku by chtěl kraj podepsat tzv. trojdohodu o spolupráci a výměně zkušeností mezi Pardubickým krajem, Zakarpatskou oblastí a Prešovským samosprávným krajem.
Do kraje přiteče ještě 25 milionů na sociální služby

Pardubice (12. 6. 2013) – Více než 25 milionů korun by mělo být přiděleno ještě letos v létě poskytovatelům sociálních služeb v Pardubickém kraji. Kritickou situaci ve financování řeší Ministerstvo práce a sociálních věcí dodatečnou dotací.
Pardubický kraj provedl návrhy dofinancování pro jednotlivé služby a konečné rozhodnutí bude mít komise ministerstva. Poskytovatelé sociálních služeb by tak v červenci měli vědět, jaká bude konečná výše dotace pro rok 2013.I když výše dotací nepokryje celý výpadek financování služeb proti roku 2012, je to dobrá zpráva pro zachování sociálních služeb. Pardubický kraj v návrhu dotací nenavrhuje žádnou částku pro svoje příspěvkové organizace i přesto, že i tyto organizace jsou v problémech. „Kraj si uvědomuje závažnost situace ve financování sociálních služeb, které poskytují neziskové organizace, proto navrhuje čerpat celou částku dofinancování pro tyto organizace případně pro příspěvkové organizace obcí,“ řekl radní Pavel Šotola zodpovědný za sociální péči a neziskový sektor.
Pardubický kraj bude muset pomoci ze svého rozpočtu některým službám, neboť ani tato částka dofinancování nepokryje celkovou potřebu financí do této oblasti. „Každoroční úporné hledání zdrojů pro financování sociálních služeb není systémovým řešením pro udržení a rozvoj sociálních služeb. Otázkou je, kolik financí bude v příštím roce, kolik nám bude chybět, abychom zajistili základní péči těm potřebným – seniorům, zdravotně postiženým nebo  lidem, kteří jsou závislí na pomoci jiných osob,“ posteskl si radní Šotola.
 
Vyhodnocení úspor energie Pardubického kraje metodou EPC a slavnostní zakončení studentské soutěže FAKTOR E*.

Vyhodnocení úspor, prezentace finalistů a předání cen se uskuteční ve čtvrtek 13. 6. od 14.00 hod. v jednacím sálu Rady Pardubického kraje, Komenského nám. 125, Pardubice. Hosty tiskové konference budou krajská radní Ludmila Navrátilová, ředitel společnosti ENESA Ivo Slavotínek, obchodní ředitel společnosti ENESA Miroslav Marada a organizátor soutěže Faktor E* Roman Miklík. Soutěž Faktor E* je součástí projektu energetických služeb se zárukou úspor, který v Pardubickém kraji úspěšně funguje již šestým rokem a ušetřil kraji více než 100 milionů korun.
 
Stanovisko vedení města Ústí nad Orlicí ke změnám v autobusových jízdních řádech

Vážení spoluobčané, změna autobusových jízdních řádů platná od 9. 6. 2013 nebyla s vedením města ani s odborem dopravy MěÚ konzultována. Nikdo ze zástupců města nebyl v této věci kontaktován a nebyl předem vyrozuměn o zamýšlené rozsáhlé změně jízdních řádů k výše uvedenému datu. Ke změnám, které vedly k přetrasování linek a ke snížení počtu spojů projíždějících kolem nemocnice, jsme se nemohli vyjádřit a tyto změny jsme neměli možnost připomínkovat a jakkoliv je ovlivňovat. Z toho důvodu vedení města o změnách předem neinformovalo veřejnost. Odmítáme a ohrazujeme se proti tiskové zprávě společnosti OREDO s.r.o. a proti zdůvodnění realizované změny, ve kterém se uvádí, že snížení počtů linek je na základě požadavku města Ústí nad Orlicí.  
Doposud jsme byli vždy v časovém předstihu o zamýšlených změnách informováni a návrhy jsme měli možnost připomínkovat. O současné úpravě jsme se dozvěděli až v pondělí 10. 6. 2013 od Vás občanů. Postup společnosti OREDO s.r.o. nechápeme a považujeme jej za porušení všech dosavadních dohod a ujednání.   
Důrazně protestujeme proti postupu společnosti OREDO s.r.o., která nám zabránila v komunikaci jak s našimi občany, tak s představiteli dotčených měst a obcí a zabránila všem se na tuto změnu připravit.  
V současné době jsme ve spojení s představiteli Pardubického kraje a snažíme se situaci objasnit a nalézt řešení pro následující období. Zároveň žádáme o oficiální stanovisko zástupců Pardubického kraje a o zdůvodnění postupu společnosti OREDO s.r.o.
Vážení spoluobčané, omlouváme se za komplikace, které jsme nezpůsobili a ani jsme neměli možnost jim předejít nebo je ovlivnit. O stanovisku Pardubického kraje Vás budeme informovat. Petr Hájek starosta města                                      (www.ustinadorlici.cz)
 
Změny v jízdních řádech linek procházejících městem  uvádím ZDE