Českotřebovský deník 145/2013 (14.8.)                                  
Semafory na křižovatce u gymnázia opět fungují

Pracovníci AŽD Praha zprovoznili světelnou signalizaci v termínu, který byl přislíben.  Obnovení provozu "pod světly"  však bylo kupodivu spojeno s rázným zhoršením průjezdnosti křižovatky. Asi desetidenní provoz bez světel ukázal, že světla v podstatě brzdí provoz a zhoršují průjezdnost křižovatky, zejména ve směru od Litomyšle jsou fronty aut pod světly delší. Hlavní funkcí semaforů je zvýšení bezpečnosti provozu  zejména při příjezdu z ulice Hýblovy, kde ke rozhled opravdu špatný, závislý na nedokonalém zobrazení v zrcadle, často zaroseném.

Kovárna J. Jindra Česká Třebová - Parník oslavila 20 let obnovené činnosti

Za účasti pozvaných hostů se v sále restaurace na Horách konal v pátek 14. 6. podvečer konal Slavnostní večer, na kterém si zaměstnanci a hosté firmy připomněli 20 let obnovené činnosti firmy 1993 - 2013 a současně také (srpnové) sedmdesátiny majitele Ing. Kupky. K výročí firmy se vrátím později samostatným článkem. Firma i její majitel si to jistě zaslouží, neboť za 20 let činnosti dokázal hodně věcí. Když továrničku před dvaceti lety od Armaturky přebíral, měla  roční obrat necelých 33 milionů korun, cca 30 zaměstnanců, kteří měli průměrný plat cca 5500 Kč.  Po dvaceti letech byly provozy nově vybaveny moderními stroji, vznikla nástrojárna, moderní obrobna, obnovená kovárna, samostatné obchodní oddělení. Nyní zde pracuje 75 pracovníků, roční obraz se z několikanásobil a průměrná mzda dosahuje 22500 Kč.

 


SKP Duha Lanškroun připravuje na dny 9.8. až 11.8.2013 27. ročník cyklistického etapového závodu juniorů s mezinárodní účastí pod názvem „Regionem Orlicka“.

Startují: Závodníci kategorie Juniorů a nejlepší z kategorie Kadetů. Pořadatel pozval i závodníky ze sousedních států. Na startu se sejde asi 90 sportovců. Pro závodníky je připraveno šest soutěží: Soutěž jednotlivců, Sprinterská soutěž, Soutěž o nejlepšího vrchaře a Soutěž o nejlepšího závodníka roč. narození 1996, Soutěž o nejlepšího kadeta a Soutěž družstev. Závod je součástí Českého poháru juniorů  
Program závodu:

Pátek   9.8.2013    Lanškroun
16:00 Představení závodníků, zahájení závodu na náměstí M.Marků
17:00 start I. etapy "Rudoltické" 77 km
Trať je vedena po okruhu: Start Náměstí M.Marků, dále  ul. Nádražní, Rudoltice, křiž. Ostrov, Lískový kopec, Lanškroun Dvořákova, Lanškroun. Okruh absolvují závodníci 7x a v cíli na náměstí M.Marků jsou očekáváni v 18:45 hodin.
 
Sobota  10.8.2013 Lanškroun
9:00 start II. etapa "Nepomucká" časovka na 10 km start a cíl: Lanškroun ul. Kralická u firmy DOTA.   
 
Sobota 10.8.2013 III etapa Regionem Orlicka Jablonné nad Orlicí Náměstí
14:00 Představení závodníků Náměstí Jablonné n/Orlicí
15:00 start III. etapy "Přes Křížové hory" 90 km: Trať dále vede směrem na Červenovodské sedlo, Červenou Vodu, Bušínov, Klášterec, Zborov, Horní Studénky, Svébohov, Václavov, Růžové Údolí, Drozdov, Jedlí, Crhov, Cotkytle, Chudoba a Lanškroun. Očekávaný cíl  Náměstí M.Marků v Lanškrouně v 17:00 hodin.
 
Neděle  11.8.2013 IV. etapa "Regionem Orlicka" Lanškroun, Letohrad, Žamberk, Ústí n/0, Česká Třebová
9:00 start IV. etapy "Regionem Orlicka" 95 km: Lanškroun Náměstí M.Marků, ulice Dvořákova, trať dále vede směr Ostrov, D.Dobrouč, Petroviče, Verměřovice, Letohrad, Šedivec, Žamberk, Hejnice, Č.Libchavy, Rozsocha, Rviště, D.Libchavy, Ústí n/O. Andlův Chlum, Řetůvka, Řetová, Přívrat, Kohout , Č.Třebová, Skuhrov, Lanškroun 11:20 cíl na Náměstí M.Marků.
Orientační průjezdové časy:  Petrovice 9:34, Letohrad 9:53, Šedivec 9:59, Žamberk 10:08, Č. Libchavy 10:22, Ústí n/O 10:48, Andrlův Chlum  10:55, Řetová 11:03, Přívrat 11:15, Č.Třebová 11:15, Skuhrov 11:20,
Lanškroun 11:32
Pořadatel má povolení k pořádání sportovní akce a ke zvláštnímu užívání silnic I. II. a III. třídy v uvedeném regionu. Závod bude probíhat za běžného silničního provozu, regulace dopravy bude prováděna příslušníky policie ČR a pořadateli na motorkách. Další opatření pro bezpečnost a plynulost silničního provozu bude  řešena dle požadavků vzniklé situace pořadatelem závodu.
Zveme všechny příznivce cyklistiky ke shlédnutí hodnotné sportovní podívané. Prosíme účastníky silničního provozu, kteří se potkají na silnici s konvojem závodu, aby uposlechli pokynů policie a pořadatelů.

 

Smetanovu Litomyšl zahájila v pátek 14. 6. Česká filharmonie 

Fotografie Luboš Kozel. Českou Filharmonii  (symfonická báseň B. Smetany Má Vlast) v Litomyšli dirigoval V. Bělohlávek.
Exprezident Václav Klaus, hejtmani Pardubického a Královehradeckého kraje Martin Netolický a Lubomír Franc, místopředsedkyně Senátu Miluše Horská a mnoho dalších vzácných hostů si nenechali ujít slavnostní zahájení 55. ročníku Mezinárodního operního festivalu Smetanova Litomyšl. Prolog patřil České filharmonii s dirigentem Jiřím Bělohlávkem a Smetanově Mé vlasti. Její provedení v kulisách zámeckého nádvoří a teplého letního večera zklidnilo rozbouřený den na české politické scéně. „Zvláště v kontextu s dnešními událostmi na Úřadu vlády byl tento nádherný koncert doslova balzámem na duši,“ komentoval aktuálně své pocity po zahajovacím koncertu hejtman Martin Netolický a připomenul Smetanův citát, že „v hudbě život Čechů“. Předseda správní rady Smetanovy Litomyšle Roman Línek podotkl, že letošnímu ročníku festivalu sice vévodí pětky, ale už první koncert dokázal, že zážitky budou na jedničku. Festival je jednou z klíčových událostí, které jsou zařazeny do Tváří kraje a které Pardubický kraj pravidelně podporuje. V letošním ročníku diváci uvidí například opery Sicilské nešpory, Othello, Dvě vdovy nebo Jakobín. Kromě toho zazní celá řada dalších koncertů, pořady pro děti, koncerty na pomezí žárů a po loňském úspěchu také výjezdní představení barokní opery Královna víl v přírodním divadle zámku v Nových Hradech. V Litomyšli festival skončí 30. června.

Srdečně vás zveme na otevřenou cvičební hodinu  pro veřejnost v rámci TÝDNE SPORTU : 

                   TAJČI    po      17 -18.30hod
                   JÓGA    út.       18- 19.30hod
                   JÓGA    čt.       17- 18.30hod 
Přijďte si vyzkoušet zajímavé zdravotní cvičení na vlastní tělo. Těšíme se na vás.   
Pozor, změna času (od udání času na plakátech ) na hodinu tajči a čtvrteční jógu. Začátek je již v 17.00hod


Kraj ušetřil za pět let na energiích téměř 132 milionů korun

Pardubice (13. 6. 2013) - Jen v  loňském roce ušetřil Pardubický kraj téměř 30 milionů korun za energii, a to díky realizaci projektu úspor energie metodou EPC (Energy Performance Contracting). Provedená opatření tak za šest let fungování přinesla kraji úspory v hodnotě téměř 132 milionů korun.
„Výhoda projektu EPC spočívá v tom, že kraj jako zadavatel není nucen investovat ani korunu ze svého rozpočtu. Investice je zaplacena ze smluvně daných a prokázaných úspor, za které nese odpovědnost poskytovatel energetických služeb,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.
„Celkem bylo od roku 2007 upraveno 22 středních a vyšších odborných škol, šest zdravotnických zařízení, tři ústavy sociální péče, dvě speciální základní školy a dva domovy mládeže,“ vypočítala Ludmila Navrátilová, krajská radní zodpovědná za investice a majetek. „Nejenom že ušetříme, ale zhodnocujeme i vlastní majetek,“ dodala Navrátilová.
Realizace úsporných opatření v Pardubické krajské nemocnici (PKN), a.s., se uskutečňuje až v letošním roce, přičemž investice představující realizaci úsporných opatření v PKN činí téměř 90 milionů korun. „V areálu nemocnice byla  instalována nová, energeticky efektivní prádelna, realizovali  jsme rovněž další úsporná opatření. Naše společnost v rámci desetiletého projektu smluvně garantuje snížení emisí CO2 o více než 21 tisíc tun a finanční úsporu téměř 120 milionů korun,“ sdělil Radim Kohoutek, ředitel obchodního úseku energeticky úsporných projektů společnosti Siemens.
 
V čem spočívá metoda EPC
„Metoda EPC spočívá v tom, že dodavatel navrhne a dodá energeticky úsporná opatření. Náklady na realizaci jsou následně postupně spláceny z dosažených úspor, přičemž dodavatel klientovi potřebné snížení nákladů smluvně garantuje,“ vysvětlila radní Ludmila Navrátilová.  Pokud jsou na začátku nutné investice, dodavatel zajistí financování této investice a garantuje klientovi její postupné splacení z finančních úspor. Ve vybraných budovách byl úplně rekonstruován nebo modernizován zdroj a distribuce tepla. Ve většině objektů byl instalován individuální systém regulace vytápění, který umožňuje nastavovat topné režimy individuálně po jednotlivých místnostech a tím ideálně přizpůsobovat dodávku tepla zejména časovým potřebám jednotlivých místností podle jejich skutečného využití. Nastavení režimů je možné buď lokálně, anebo z centrálního dispečinku. V Pardubickém kraji bylo v rámci projektu EPC do modernizace energetiky svěřených objektů investováno více než 138 milionů korun. Tato investice se vrátí během 12 let ve formě dosažených a smluvně garantovaných úspor energie. Jelikož garantované úspory jsou vyšší než investice do modernizace, kraj vydělá ještě asi 72,3 milionu korun navíc.  Na realizaci tohoto úkolu uzavřel kraj dohodu se společnostmi ENESA, EVČ a Siemens, které mají s projekty EPC dlouhodobé zkušenosti. „Tyto projekty v Čechách realizujeme již 20 let. EPC však nelze použít všude. Nejvyšších úspor lze dosáhnout ve větších komplexech objektů, což je přesně případ Pardubického kraje.  
 

Radní Živný startuje propagační cyklojízdu

Pardubice (14. 6. 2013) – Pardubický kraj letos v létě propaguje 22 turisticky zajímavých míst s tradicemi v soutěži Letní pecky, poznej všecky. Radní pro cestovní ruch a sport René Živný se rozhodl všechna místa objet se svou vandrovní knížkou na kole a na vlastní kůži vyzkoušet reálný stav infrastruktury v oblasti cykloturistiky. Na první jízdu vyrazí v pondělí 17. června od budovy krajského úřadu.
„Jsem plný očekávání. Chci dokázat, že Pardubický kraj má turistům co nabídnout. Jsem natěšený nejen na jednotlivé turistické cíle, ale především na stav našich cyklostezek a cyklotras. Naše krajská vláda podporuje jejich rozšíření a je dobré si vše ověřit v terénu. Navíc se mám během cesty sejít se spoustou zajímavých lidí, kde prodiskutujeme problematiku dané oblasti,“ odhalil své záměry René Živný. „Samozřejmě chci také propagovat soutěž Letní pecky, poznej všecky a její novinku Vyfoť kód a vyhraj tablet, které pořádáme ve spolupráci s Destinační společností Východní Čechy,“ dodal radní. Zvláštní pozornost chce Živný věnovat úsekům dálkové cyklotrasy číslo 2 (Labská cyklostezka) a číslo 18 (Orlické cyklo & inline království).
Propagační jízda je rozdělena do celkem sedmi dní, kdy René Živný navštíví postupně všech 22 turistických míst zapojených do soutěže Letní pecky, poznej všecky. Do každého z nich dojede na kole, vyzkouší při tom také cyklobus a převoz kola vlakem.  Při stravování a přenocování se spolehne na zařízení s certifikátem Cyklisté vítáni.
Během cyklojízdy jej osobně podpoří mnoho známých osobností, například hejtman Martin Netolický či ředitel Českého rozhlasu Pardubice Martin Kolovratník. V rámci cesty povede radní Živný i mnoho praktických jednání. Například hned první den jízdy se sejde se zástupci holické a velinské radnice  a bude jednat o prodloužení cyklostezky z Velin do Holic. Úsek z Velin na hranice kraje již plně funguje. Při šesté etapě z Lichkova do Králík (a dále do Chocně a Vysokého Mýta) je plánováno jednání se starostkou Králík a starostou Červené Vody o budoucnosti destinační společnosti Králicko.
První etapa je zahřívací a startuje v 8.00 hodin od krajského úřadu. Během ní navštíví Živný Africké muzeum Dr. Emila Holuba v Holicích, Letecké muzeum Ing. Jana Kašpara v Kuněticích a Pardubický zámek.