Českotřebovský deník 148/2013 (19.6)                                   
VLAK 2013 - Velké námětové cvičení bezpečnostních složek a integrovaného záchranného systému v České Třebové  v Depu kolejových vozidel

Velký mediální dosah akce - přijely štáby několika televizních stanic, Český rozhlas, centrální tisk. Akci spolupořádal Pardubický kraj s dalšími centrálními složkami  (např. URNA) a krajskými součástmi IZS.  Podrobněji během čtvrtka 20.6. včetně fotografií.
KOSMETIKA DONNA - KRÁTKÁ 1593 ČESKÁ TŘEBOVÁ
OPĚT V PROVOZU
Objednávky na mobil 721 223 852
Těší se na Vás kosmetička Lucie Vondrová

Spoušť v kostelech

V pátek dne 24. května 2013 se fotokruh Spoušť českotřebovského gymnázia zúčastnil Noci kostelů v České Třebové. A neúčastnil se jí jen tak. Členové fotokruhu měli už před zahájením této akce jedinečnou příležitost vyfotografovat interiér kostela sv. Jakuba a zachytit tak sluneční paprsky, které v prostorách chrámu působily impozantním dojmem. Vydařené fotografie všech členů kroužku zde byly poté u příležitosti Noci kostelů vystaveny. Po zhlédnutí fotografií a návštěvě sv. Jakuba se fotokruh vydal na pouť po dalších kostelech, ve kterých bylo možné seznámit se s místními tradicemi a zvyky. Hlavním cílem této cesty bylo zachytit pomocí fotografie jedinečné okamžiky a pocity, které duchovní atmosféra nočních kostelů vyzařuje a působí na každého člověka.
Martin Knytl, 3.C
 
Sdružení Lingvia Group o.s. si připisuje na své konto další zdařilou akci

Sdružení Lingvia Group o.s. si připisuje na své konto další zdařilou akci.

V soutěži O sole mio – aneb slunce mýma očima hodnotila tříčlenná porota pod vedením výtvarnice Marty Demelové celkem 176 prací. Nebylo vůbec jednoduché vybrat vítěze jednotlivých kategorií. Slunce bylo soutěžícími ztvárněno ve všech možných podobách a mnoha různými technikami, např. pastel, akvarel, koláž, frotáž atd. Porota ocenila odlišné nápady i zpracování. Zvláště milé byly kresby těch nejmenších ( Terezka Juhas 4,5 roku, Metoděj Šumbera 4 roky, Terezie Sabatová 4 roky, Viktorie Horáčková 4 a nejmladší soutěžící Barunka Voltnerová 3,5 roku ).

Na vernisáži 14.6. byly předány ceny nejen vítězům, ale bohatě byly odměněny všechny přítomné děti. Zahájení výstavy se mj. zúčastnil milý host z partnerského města Agrate Brianza  Alfredo  Bosisio, který do knihy hostů napsal:

Překrásná akce, především kresby malých dětí, které představují stále rozesmáté slunce, jež je symbolem pozitivity života. Blahopřání organizátorům.“ Děkujeme Alfredovi za pěkná slova. Za odměny patří náš velký dík sponzorům, zejm. ZP MV, Kavárně Bella, která věnovala vítězům poukázky na pizzu dle vlastního výběru, firmě RAZPO spol. s r.o. a dalším nejmenovaným dárcům, kteří přispěli k radosti dětí drobnými dárky. Všech 176 vystavených sluníček rozzářilo prostory Ekocentra Podorlicko, které nám byly  za vstřícnou cenu zapůjčeny zejména díky manželům Grundovým, takže poděkování i jim.             

Na závěr děkujeme všem soutěžícím, bez nichž by se tato pěkná výstava nekonala.

MŠ Vinohrady             6 prací

MŠ Habrmanova        14 prací

MŠ U Stadionu            17 prací

MŠ U Koupaliště         8 prací

ZŠ Ústecká                  17 prací

ZŠ Habrmanova          9 prací

Gymnázium                87 prací

VOŠ a SŠT                   1 práce

Bára Voltnerová         1 práce

Tereza Juhas               1 práce

A-centrum ČT             3 práce

Domov sociálních služeb Slatiňany  3 práce

 

 

Denní stacionář i pro občany České Třebové

Oblastní charita Ústí nad Orlicí nabízí částečně soběstačným seniorům a tělesně postiženým od 40 let věku službu denního stacionáře. V zařízení se pečovatelky individuálně věnují každému klientovi podle jeho potřeb.  Pro někdo je důležité procvičovat paměť nebo jemnou motoriku, někdo rád sleduje televizi nebo hraje karty, jiný má rád klid, četbu atd. Vedle individuálních činností se klientům dopomáhá při chůzi nebo toaletě, podává jídlo, cvičí se nebo chodí na procházky. Zájemcům nabízíme také dopravu  do stacionáře i zpět včetně vypravení a ustrojení. Stacionář je v provozu v pracovní dny od 7 do 15.30 hod.
Kontakt: Dům pokojného stáří sv. Kryštofa a denní stacionář  Sokolská 68 Ústí nad Orlicí
Tel. 465 522 375, 731 402 341  e-mail: dps.ustino@seznam.cz  www.uo.charita.cz
 
Nemocnice se bez pomoci kraje neobejdou, ale bude menší

Chrudim, Pardubice – Projednáním ve dvou zbývajících  dozorčích radách v nemocnicích v Chrudimi a Pardubicích v úterý odpoledne prošly auditované výsledky hospodaření za loňský rok. Vyjádřil se k nim i společný předseda pěti dozorčích rad, 1. náměstek hejtmana Roman Línek. Podle něj kraj sice musí nemocnicím pomáhat dál, ale vyrovnávací platbu přes 215 milionů, jako v roce 2012, si už nemůže dovolit. 
„Ekonomická situace nemocnic nutí Pardubický kraj každoročně sanovat příjmy formou vyrovnávací platby. Bez této částky by výsledná čísla vypadla podstatně hrozivěji. Na letošní rok počítáme s 97 miliony na vyrovnávací platby. Po odečtení nájemného z nemovitostí kraje, pojistného a splátky na EPC projekt v pardubické nemocnici, to bude však zatím pouze něco přes 11 milionů,“ vysvětluje Roman Línek letošní situaci.
Po loňské masivní pomoci nemocnicím i nastartování úsporných opatření to už vypadalo, že letošní rok hospodaření bude bez větších problémů, ale nová úhradová vyhláška způsobila snížení plateb od pojišťoven o 8% a navíc se zvýšila daň z přidané hodnoty u části nakupovaných komodit o 7%. I proto připravila představenstva nemocnic Scénář efektivní transformace akutní lůžkové péče v Pardubickém kraji. Ten byl projednán se všemi dotčenými subjekty a 6. června schválen Radou Pardubického kraje. Zdravotní výbor Zastupitelstva 12. června doporučil jeho schválení také Zastupitelstvu Pardubického kraje.
„Nyní ještě rada schválila převést navíc z nespecifikované rezervy rozpočtu 50 milionů korun na kapitolu zdravotnictví, ze které by mohly být v průběhu roku prostředky přerozděleny mezi jednotlivé nemocnice opět formou navýšené vyrovnávací platby,“ přidává aktuální informaci Línek a dodává: „Tyto dlouholeté problémy jsou dány tím, že příjmy od zdravotních pojišťoven, které by měly kompletně hradit provoz nemocnic, nepokrývají celkové náklady a na druhé straně se s tím nepočítalo ani při rozpočtovém určení daní. Pro kraj to jsou tedy prostředky, které bereme na úkor jiných potřeb.“
Vyrovnávací platby náleží nemocnicím za služby obecného hospodářského zájmu, jako je zajištění čtyřiadvacetihodinové nepřetržité urgentní akutní lůžkové a ambulantní nemocniční péče pro obyvatele Pardubického kraje, dále zajištění pohotovostních služeb a k úhradě provozu protialkoholní záchytné stanice. Tyto služby nejsou plně hrazeny zdravotními pojišťovnami.
 
Knapovecká pouť sv. Petra a Pavla

Poslední červnovou neděli 30. 6. 2013 zveme na Knapoveckou pouť. Pro děti startuje ve 13 hodin od kostela v Ústí nad Orlicí velká stopovací hra, která bude končit na dětském hřišti v Knapovci. Pěší poutě se mohou zúčastnit i dospělí.

 

Bohoslužba v kostele sv. Petra a Pavla začne v 15 hodin a doprovodí ji rytmická kapela mládeže z Ústí nad Orlicí.
 
Po 16. hodině vystoupí skupina historického šermu Lucrezia z Dolní Dobrouče a country kapela Žůžo band z Letohradu. Pro děti budou houpačky a pro všechny pouťové koláče. Občerstvení a točené pivo zajišťují Krčmářovi z knapovecké krčmy. Program Knapovecké pouti se koná pod širým nebem na louce pod kostelem, v případě nepříznivého počasí je změna vyhrazena. Přijďte se potěšit a posedět. Akce je podporována Městem Ústí nad Orlicí.
 
Jana Staňková, Knapovec 122 a P.Vladislav Brokeš