Českotřebovský deník 156/2013 (29.6.)                                  

Ukončení volejbalové sezóny v Sokole Česká Třebová

Volejbalový oddíl Sokola Geodézie Česká Třebová uspořádal tradiční turnaj na ukončení sezóny. Celkem 22 dvoučlenných rodinných družstev se ve středu 26. 6. 2013 bavilo volejbalem na pěti hřištích v tělocvičně na Skále. Z důvodu nepříznivého počasí se nemohlo hrát venku, doma jsme museli nechat i špekáčky. Velká poklona patří rodičům, kteří se nebáli převléknout do sportovního a na hřišti dělat všechno pro to, aby to svému potomkovi nepokazili. Největší zastoupení svého rodu měli Linhartovi a finálový zápas mezi Anetou a Verčou skončil spravedlivou remízou. Všem přejeme hezké, slunečné a odpočinkové prázdniny. Výsledky nejsou tak důležité, ale přeci, ve starší kategorii vyhráli Renčínovi, v mladší,  Kohlerovi.  Za volejbal J+J. Koubovi a Michal Kadlec
 
 
Krajský radní přijel na do České Třebové na bicyklu


Letní pecky poznej všecky  - V rámci  této akce přivítalo českotřebovské Městské muzeum v sobotu 29. června vzácnou návštěvu dvojice cyklistů , členů rady Pardubického kraje. Na kole přijeli z Litomyšle do České Třebové (domácí) hejtman Martin Netolický a a radní René Živný, pověřený právě rozvojem oblasti turistického ruchu.  Česká Třebová nebyla jediným cílem pana René Živného, dal si úkol navštívit právě v sedle bicyklu všechny turisticky významné lokality kraje, mezi nimi tedy také Českou Třebovou.  Spolu s hejtmanem se zapsali do návštěvní knihy městského muzea, (radní také požádal o turistické razítko), při prohlídce muzea rádi  na chvíli poseděli  v příjemném chládku na terase muzea  v I. poschodí.  Návštěvu očekávala spolu s ředitelkou muzea také místostarostka Jaromíra Žáčková.
 
3. kolo Poháru Pardubického kraje ml. žactva 

Závěrečný turnaj v šestkovém volejbale uspřádal domácí oddíl Sokol  Geodezie Česká Třebová. Turnaj se odehrál 16. 6. 2013. Přijelo 11 týmů z Pardubického kraje, které budou příští sezonu přecházet na šestkový volejbal (některé týmy posílené i o starší děvčata, která už v šestkách několik zápasů odehrála). Turnaj byl pro naše hráčky skvělou příležitostí se v šestkovém volejbale tzv. otrkat, prověřit herní schopnosti a připravenost jednotlivých hráček. Proti zkušenějším družstvům jsme moc šancí neměli, s vyrovnanými soupeři jsme těsně prohráli. Čeká nás ještě dlouhá a těžká cesta. Holky ale mají chuť hrát a volejbal je baví. Vendulka Vomáčková získala cenu za nejlepší hráčku našeho družstva. Škoda že se nedávaly ceny dvě, druhou by si zasloužila Sára Horská. Dále hrály: Lucka Farago, Aneta Kohlerová, Verča Koubová, Natálka Kubátová, Anežka Linhartová, Káťa Nosková, Áďa Říhová a Natálka Šumberová.
Turnaje se zúčastnili i chlapci z našeho oddílu, kteří vyhráli. Pro kluky to byla další herní zkušenost a tak vedle ostřílených borců dostali příležitost méně zkušení hráči. O celou organizaci turnaje se postarali vzorně Koubovi, R. Hanzelka, K + A. Renčínovi, Fišarovi, L. Balcar a další. Za vítězné družstvo kluků nastoupili: Smola, Skřivánek, Kadlec, Dupenopulos, Renčín, Unzeitig a Lukáš. 
Za volejbal J+J. Koubovi a Michal Kadlec

Běh na Kozlovský kopec


Na fotografii z archivu Iscarexu jsou lonští vítězové běhu na Kozlovský kopec Tomáš Blaha (sledovaný M. Horáčkem) a L. Dušková.

V neděli 7.7.2013 se poběží již 22. ročník populárního Běhu na Kozlovský kopec. V posledních letech se závodu pravidelně zúčastňuje více než stovka běžců. Závod je součástí SAUCONY Českého poháru v bězích do vrchu a ISCAREX poháru. Svojí délkou a profilem (délka 5,2 km a převýšení 234 m) patří mezi nenáročné závody, ale o to více je oblíben i mezi hobby běžci a sportovci jiných odvětví. Trať má po celé délce kvalitní asfaltový povrch. První kilometr vede městem a pak trať rovnoměrně stoupá březovou alejí až do cíle k Chatě Maxe Švabinského.  Start závodu je tradičně u budovy VDA v Habrmanově ulici v 10:00 hodin. Zde je také prezentace a zázemí pro závodníky. V ceně startovného (80 Kč) je zahrnuto občerstvení v místě startu i v cíli, doprava osobních věcí závodníků do cíle, měření času, využití zázemí závodu. Závodníci a jejich doprovod mohou také zdarma přespat v tělocvičně před závodem.
Ceny pro první tři závodníky ve všech vypsaných kategoriích jsou finanční v celkové výši 7000,- Kč a další věcné ceny budou slosovány v běžecké tombole.
Traťový rekord v kategorii mužů drží Robert Krupička časem 17: 28 a v kategorii žen Táňa Metelková časem 20:41. Loňskými vítězi se stali Tomáš Blaha (18:27) a Lenka Dušková (23:40). Nejnižší účast byla na prvním ročníku – 17 závodníků, nejvyšší pak na 11. ročníku – 139 závodníků. V loňském roce se závodu zúčastnilo 120 závodníků.

Na dalších fotografiích jsou držitelé rekordů běhu na Kozlovský kopec: Robert Krupička - Táňa Metelková a také Martin vacek, který drží rekord v počtu startů - závod již běžel dvacetkrát.

Horkovzdušný balon nad Českou Třebovou 

Dnes v sobotu 29.6. večer odpoledne těsně po 20. hodině se nad Českou Třebovou objevil horkovzdušný balon. Zaujal řadu pozorovatelů., také fotografa Martina Šebelu, který poslal pár snímků...
 

Značku Regionální potravina Pardubického kraje má sedm nových výrobků  

(Pardubice, 29. června) Sedm výrobků obdrželo dnes odpoledne značku Regionální potravina Pardubického kraje. Prestižní ocenění převzala sedmička výrobců na pardubickém závodišti v areálu Synthesia parku v rámci Apetit festivalu. Značku uděluje Ministerstvo zemědělství těm nejkvalitnějším regionálním výrobkům v kraji. Letos je mezi nimi například pivo Rychtář Speciál či Pernštýnská klobása.
„Soutěží Regionální potravina pomáháme malým producentům z regionů již čtvrtým rokem. Chceme ocenit a zviditelnit jejich práci, do které dávají vše. Potřebují naši podporu, aby dokázali se svými produkty výjimečné kvality uspět na trhu,“ řekl ministr zemědělství Petr Bendl.
 Značka Regionální potravina se uděluje ve 13 regionech České republiky. O úspěchu rozhoduje vztah výrobku k regionu, jeho inovativnost, použité suroviny či senzorické vlastnosti.
 „Od výrobců máme pozitivní ohlasy, značka jim pomáhá v propagaci a tím pádem i s odbytem. V rámci regionu pořádáme ochutnávky oceněných výrobků, podporu značce pak dává celostátní kampaň,“ sdělil Vladimír Šabata ze společnosti Agrovenkov, která soutěž na Pardubicku spolupořádá. „Každý rok se producenti snaží přijít s novým výrobkem, hlavně v masné kategorii, tam máme největší zastoupení,“ doplnil Šabata.
 
Značku Regionální potravina Pardubického kraje 2013 obdržely tyto výrobky:

 

Kategorie:

Oceněný výrobek a výrobce:

1.

Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas

Tlačenka speciál

BOCUS, a.s.

2.

Masné výrobky trvanlivé

Pernštýnská klobása

UZENINY KOŘÍNEK s.r.o.

3.

Sýry včetně tvarohu

Tvarohová pomazánka z kravského mléka

Marie Černilová

4.

Mléčné výrobky ostatní

Choceňské pomazánkové máslo s houbami

Choceňská mlékárna s.r.o.

5.

Pekařské výrobky včetně těstovin

Královský chléb

 AGRO VYSOČINA BYSTRÉ akciová společnost

6.

Cukrářské výrobky včetně cukrovinek

Cena nebyla udělena

7.

Alkoholické a nealkoholické nápoje

Rychtář Speciál

Pivovar Rychtář

8.

Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

 Cena nebyla udělena

9.

Ostatní

Kombinace medu květového pastového a květového lučního

Pavel Valenta