Českotřebovský deník 158/2013 (1.7.)                                    

II. závod ve sjezdu v našem Bike parku „Peklácký down hill II.“ se vydařil                               

39 jezdců se s tratěmi popasovalo na výbornou. Trénovalo se od rána, na odpolední závody byli všichni vyježděni. Počasí přálo, na rozdíl od původního termínu, který byl určen na 8. června V té době zde ovšem vládlo psí počasí, a tak musel být závod zrušen a přesunut-  Zde naleznete výsledky všech kategorií (Full, HT, Ladies). Jména šmpiónů : Aleš Rogozan (Full), Ondřej Machálek (HT) a Lucka Šimečková (Ladies). Souboj o nejdelší polet překonal všechna očekávání a všem vypálil rybník Filip Havlíček, který doplachtil na neuvěřitelnou metu 25 metrů. Kompletní reportáž včetně fotek freeride.cz. Foto v titulku také odtud.  Další fotky z tréninku:
 
Nadace Mezinárodní potřeby pomáhá desetitisícům mladých aneb výroční zpráva 2012

Česká Třebová 1. 7. 2013
Nadace Mezinárodní potřeby (NMP) zveřejnila na svých internetových stránkách www.incz.info/2012.pdf výroční zprávu za rok 2012. V uvedeném roce nadace překonala svá dosavadní maxima, když rozdala rekordních 5,5 milionu Kč nadačních příspěvků. Většinu prostředků získává od dárců, kteří se chtějí finančně podílet na dobročinných aktivitách. V ČR jde o přednášky na etická témata ve školách (program Zdravá mládež), v rozvojových zemích světa je to dálková adopce.
„Loni se splnil sen o tom, že pro přednáškovou práci v ČR obdržíme milion korun za rok od českých dárců. Uvedená částka je přitom složena z tisíců drobných darů, z nichž nejvyšší jen o málo přesahoval 20 000 Kč. Těší nás, že získáváme dárce jak pro pomoc chudým zemím, tak pro řešení potřeb české mládeže. Zveme všechny: staňte se součástí řešení tam, kde je nouze. Žádný dar není příliš malý na to, aby pomohl,“ uvedl Mgr. Petr Horáček, výkonný ředitel nadace.
 
Nadace Mezinárodní potřeby má dva hlavní programy:
Program Zdravá mládež, ve kterém nadace podporuje 17 profesionálních lektorů přednášejících na českých školách na důležitá etická témata. V r. 2012 oslovili lektoři 41 000 dětí a mladých. Tento program probíhá již 15. rokem a studenti i učitelé si jej velmi cení. Nadace do něj od roku 1999 vložila téměř 19 milionů Kč. Vybrané lektory podporuje dlouhodobě a ročně na program vynakládá více než 2 miliony Kč.
V Dálkové adopci PLUS® dává nadace vzdělání a duchovní péči více než 450 dětem v těchto zemích: Filipíny, Indie, Nepál, Srí Lanka a Uganda. Děti dostávají více než jen vzdělání. Místní koordinátoři vybírají k podpoře ty nejpotřebnější. Do podpory dětí se v roce 2012 zapojilo celkem 457 dárců.
Nadace Mezinárodní potřeby byla založena v roce 1995 jako organizace pomáhající místním křesťanům v úsilí o dílo Kristova evangelia. Podporuje všestrannou veřejně prospěšnou činnost křesťanů v ČR i v zahraničí. Nadace je křesťanskou organizací, která nespadá pod žádnou konkrétní církev.
Kontakt: Mgr. Petr Horáček, výkonný ředitel NMP, tel. 732 373 573, e-mail incz@incz.info.
Varování před problémovým truhlářem mohlo způsobit škodu jinému             

V červencovém čísle Českotřebovského zpravodaje 2013 jsem uvedl na str.24 "Varování!" na práci "truhláře" Radka Jasanského (mobil 776394437).Jelikož mohlo tímto dojít k záměně s jiným truhlářem v České Třebové, chtěl bych upřesnit, že "varování" se týká "truhláře" jménem Radek Jasanský, sídliště Lhotka 182, Česká Třebová a NIKOLIV truhláře jménem Radko Jasanský, Ústecká 97 - Truhlářství Jasanský (vedle školy na Parníku).  Milan Fait
 

Škola v přírodě již podruhé!

Rok se s rokem sešel a děti z 2. ročníků ze Základní školy Habrmanova vyjely na konci června opět do školy v přírodě. Cílem jejich cesty bylo rekreačního zařízení Lorien v Nekoři. Počasí nás nezklamalo a dovolilo nám spoustu aktivit -  výlet na hráz přehrady, kde děti obdivovaly úžasné ryby, orientační závod, tvořivé činnosti (výroba kšiltovek a šátků), celodenní výlet do Letohradu na zmrzlinku a do Muzea řemesel, sportování či koupání v řece. Velkým zážitkem bylo opékání buřtů a stezka odvahy. Všichni si zaručeně přišli na své. Touto cestou bychom chtěli poděkovat všem rodičům, kteří nám darovali ceny do soutěží nebo finanční hotovost.
Již nyní se těšíme na příští školu v přírodě.                                                                                                      ZŠ Habrmanova
 
Příprava aukce energií pro obyvatele a podnikatele probíhá úspěšně 

Pravidelně se konají konzultace a přijímají se přihlášky, zájem občanů o účast v dražbě je  velký. Konzultace budou probíhat ještě po celý červenec a bude-li zájem, budou prý ještě dále prodlouženy tak, aby se aukce mohlo zúčastnit co nejvíce občanů nejen z České Třebové ale i z okolních obcí. Jistě platí, čím větší účast, tím větší úspora. Není třeba se obávat nevýhodnosti, jak varují  některé zdroje. Jde většinou o ty, kteří sami poradenství provozují a pro které by úspěch v podobě velké úspory získané díky účasti v městské dražbě znamenal zmenšení jejich vlivu. Sám jsem byl jeden z prvních, kteří se konzultace zúčastnili, mám ten nejlepší dojem z přístupu  konzultační firmy a všem mohu doporučit aby se nedali odradit. Přijde zima a zase se budou elektroměry a plynoměry točit.  Musíme se vážit toho, že máme tuto možnost, že se město stará o své občany také po stránce úspor za energie. Kovář.
 
Dovolená v redakci 

V dalších dnech až do pátku nebude aktualizováno zpravodajství na tomto webu z důvodu dovolené, také návštěvní hodiny v redakci budou tento týden zrušeny. V prázdninové době je život města trochu pomalejší, takže snad nic důležitého neunikne. V příštím týdnu všechno doženeme! 
 
Cestovní agentura   Hana Vraspírová nabízí zlevněné zájezdy pobytové i poznávací do mnoha zemí, včetně Česka. Pracovní doba pondělí až  pátek 9,00-12,00  14,00 – 16,00 hod., jinak dle potřeby. Nabídky i na www.hvtour.cz. Tel. 465534248  723226287  mail : hvtour.ca zavináč quick.cz. Na Vaši návštěvu se těší Hana Vraspírová, Na splavě 53,Č.Třebová
Za rok nashledanou na Smetanově Litomyšli

Litomyšl  – Závěrečný koncert pojmenovaný Velké finále zakončil program 55. ročníku mezinárodního operního festivalu Smetanova Litomyšl ve Smetanově rodišti. Poslední tečku udělá v tomto týdnu ještě série představení opery Královna víl v přírodním divadle zámku v Nových Hradech. Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický poděkoval v Litomyšli organizátorům za perfektní práci a vynikající hudební zážitky, které připravili pro letošní návštěvníky festivalu. „Pro Pardubický kraj je Smetanova Litomyšl stěžejní akcí roku a letos byl program opět reprezentativní. Také závěrečný koncert dostál svému jménu a zvláště při poslechu Exodu a Ben Hura doslova mrazilo v zádech,“ svěřil se se svými dojmy bezprostředně po skončení koncertu hejtman. Podle něj je důležité přiblížit hudbu mladé generaci a ukázat jí, že vážná hudba nemusí být zas tak vážná. Zatímco v loňském roce festival zakončil pořad sestavený z největších symfonických maličkostí, jubilejní 55. ročník Smetanovy Litomyšle naopak vyvrcholil provedením monumentálních symfonických a vokálně-instrumentálních kompozic, které jsou vzhledem k náročnosti na obsazení uváděny spíše výjimečně. Tentokrát se spojily Symfonický orchestr Hlavního města Prahy FOK a Pražská komorní filharmonie s Českým filharmonickým sborem Brno, ti všichni pod taktovkou Rastislava Štúra. Zazněly Symfonické tance z West Side Story a Chichesterské žalmy Leonarda Bernsteina, Exodus pro smíšený sbor a orchestr Wojciecha Kilara a Ben Hur, suita z hudby k historickému velkofilmu Miklóse Rózy.