OCHRANA EKOSYTÉMŮ HUB                                         
ZO ČSOP Podorlicko v České Třebové připravilo projekt „Ochrana ekosystémů hub“, který byl podpořen podnikem Lesy ČR, s.p.  Prostřednictvím projektu se veřejnost bude dozvídat zajímavosti výskytu hub v jejich okolí prostřednictvím článků v Českotřebovském zpravodaji a Zpravodaji ČSOP. Součástí projektu je i poznávací soutěž, která začne v srpnu na webu Českotřebovského zpravodaje  V září proběhne  vycházka do terénu s mykologem. V říjnu bude výstava a přednášky, v listopadu vyhlášení výsledků fotografické soutěže na téma Houby ve městě.
Nyní přinášíme první z článků Martina Mičky.
 V České Třebové a okolí roste poměrně značný počet chráněných a ohrožených druhů hub. I když oblast v okolí není pro výskyt vzácných druhů (podloží, teplota, srážky, biotop, nadmořská výška) nikterak zajímavá, přesto se zde na některých lokalitách ukazují. Především jde o lokality, které jsou buď to udržované (sečení trávy na loukách), anebo naopak ponechané svému osudu (ponechání padlých kmenů v přírodě, letité stromy na stanovištích). Z našeho okolí stojí za zmínku především alej Maxe Švabinského, Přírodní rezervace Psí kuchyně či park Javorka nebo údolí s potoky- Křivolík, Skuhrovský či Semanínský potok. O ochraně biotopu a o nešetrných zásazích budu psát v příštím článku.
Pojďme se tedy podívat na některé druhy z našeho okolí, které si zasluhují ochranu pro svoji vzácnost či výjimečnost, ale také ochranu ze zákona- vyhláška č. 395/92 Sb, kdy porušením tohoto zákona mohou padnout nemalé pokuty a to až ve výši 50.000 Kč.
Ochrana hub je rozdělena do kategorií
        ohrožené druhy
        silně ohrožené druhy
        kriticky ohrožené druhy
Druhy zasluhující si ochranu z našeho okolí
Pod jedlí se vyskytující šťavnatka oranžová (Hygrophorus pudorinus) rostoucí na podzim. Ohrožena ústupem jedle z lesů. Známa z 15 lokalit v ČR. Nejedlá. Růst Robův kopec (do roku 2012) vzhledem k probíhající těžbě je lokalita zničena.
 
Pod bukem, dubem a lískou rostoucí čirůvka růžovolupenná (Tricholoma orirubens) rostoucí na podzim. Ohrožena těžbou. Známa z několika lokalit (počet není příliš znám). Nejedlá. Růst na okraji PR Psí kuchyně.
 
 
Ouško citronové (Otidea concinna) rostoucí pod břízou v létě a na podzim. Nejedlé. Roste v aleji Maxe Švabinského. Poslední dva roky se na lokalitě neukázala. Tato houba patří do kategorie kriticky ohrožených druhů s nejpřísnější ochranou. Ohrožena kácením bříz.
 
 
V monokulturní bučině rostoucí hřib přívěskatý (Boletus appendiculatus). Jedlý teplomilný hřib rostoucí v létě a na podzim. V okolí se několikrát objevil na okraji PR Psí kuchyně. Ohrožen jak necitlivými lesnickými zásahy tak i nepřímo vysbíráváním plodnic houbaři.
 
 
Krasočíška žlutá (Caloscypha fulgens) růst brzy na jaře po odtání sněhu. Houba vyznačující se nádhernými barvami. Je známa ze dvou lokalit v Pardubickém kraji. Růst v areálu bývalého letního kina.
 
 
Lošák jelení (Sarcodon imbricatus) rostoucí na podzim na okrajích smrkových lesů, kolem potoků. V okolí znám z několika míst, obecně vzácná houba ohrožena těžbou.
 
 
Během více než desetiletého mapování lokalit v okolí se podařilo najít na tři desítky vzácných a ohrožených druhů hub. Veškeré vzácné nálezy je dobré dokumentovat a hlásit mykologickým pracovištím ( ČSOP Podorlicko, Mykologický klub Choceň). Důležitá je fotodokumentace, popis biotopu (na čem houba rostla a v jakém prostředí, jaké stromy či keře na lokalitě rostou atd.). Důležité je také houbu sebrat a usušit jako exsikát pro mikroskopování. Díky této mravenčí práci je pak možné oslovit příslušné orgány k vyhlášení přírodních rezervací a tím zajistit určitou ochranu biotopu, kde houba roste.
Obecně lze říci, že jsou houby v naší krajině na ústupu a to nejenom ty vzácné,ale i ty běžnější, které jsou citlivé na necitlivé zásahy lesního hospodaření,  na výkyvy počasí, chemizaci krajiny a v neposlední řadě na neohleduplný životní styl lidí (černé skládky, nerespektování zákazů apod.).