Květnové zpravodajství z JUDA                

 
Krajský přebor družstev 

Dne 4.5.2013 jsem se vydal s 5 žáky na 2. kolo Krajského přeboru družstev mladších a starších žáků. Po dvou kolech jsme jako družstvo spadli z medailových pozic a poslední šanci na obhajobu vítězství v KP družstev mladších žáků tak máme 8.6.2013 opět v Hradci Králové.
 
USK – Pražský pohár 

V sobotu 11.5. 2013 se  část našich judistů vypravila na závody do Prahy. Jako první do bojů zasáhli mladší žáci. Honza Janíček vypadl hned v prvním kole, Honzovi chyběla a chybí koncentrace, jak na tréninku, tak i na závodech. Jako další se praly naše mladší žákyně. Zuzka Gregarová obsadila pěkné 3.místo ve váze do 32kg. Poté Magdaléna Ryšavá v nejnižší váze do 28kg 2.místo. Markéta Zachová se po snaživém výkonu nedostala na medailovou příčku. V kategorii dorostenců nastoupil Karel Gregar, který bez problémů vyhrál svou kategorii. Vojtěch Typl po jedné prohře, a to  s pozdějším vítězem vše vyhrál a obsadil
3.místo. Na závěr turnaje nastoupila kategorie starších žáků. Filip Adamský se dostal do semifinále, kde ovšem podlehl pozdějšímu vítězi. V zápase o 3.místo také prohrál. Honza Růžička se ve váze do 50kg umístil na 3.místě. Honza dobře využil soupeřových chyb a na turnaji předvedl pěkné chvaty. Honza Formánek byl na závodech po zranění, to bylo vidět na jeho výkonu. Honza prohrál v prvním kole. Tomáš Verner předvedl krásné judo. Ve finále se Tomáš nešťastně zranil při pádu. Nyní je po operaci a bude  se muset nějakou dobu léčit. Všichni mu přejeme, ať se mu ruka brzy zahojí a je v pořádku!
 
Extraliga mužů  

V sobotu 25.5.2013 se v Hradci Králové konalo 2. kolo Extraligy mužů. Velkou příležitost startovat za PSK Judo Hradec Králové dostal také náš dorostenec Vojta Typl ve váze do 66 kg. Rozhodně nešlo jen o výsledky. Vojta se v prvním zápase postavil reprezentantu Pavlu Petřikovovi z Liberce a dle reálných očekávání prohrál na ippon po seoi-naze. V druhém utkání se Vojta postavil Tomáši Kohnovi z Ostravy a také prohrál na kontrachvat po ouchi-gari na ippon. Ve třetím utkání Vojta zvítězil nenastoupením soupeře. Pro Vojtu to byla obrovská zkušenost, premiérový start v kategorii mužů a skvělý životní zážitek. Celkově družstvo PSK skončilo na třetím místě a na podzim bude bojovat v sestupové skupině o udržení v extralize. Judu zdar.
 
JUDO Česká Třebová slaví úspěch – 3. místo ve 3.kole Polabské ligy 

Dne 18.5.2013 jsme se vydali v početné výpravě 34 dětí, 5 trenérů a 2 rozhodčích na 3.kolo Polabské ligy do Kolína. A když do Kolína, tak jinak než vlakem. Nutno říci, že v cca 220 členném startovním poli jsme byli nejpočetnější výpravou ze zúčastněných oddílů. Naši svěřenci počínaje ročníky 2005 a konče ročníkem 1997 vyhráli 45 zápasů z celkem 103 odepraných a přivezli do České Třebové 7x zlatou, 8x stříbrnou a 6x bronzovou medaili. Navíc jsme si jako oddíl přivezli pohár za 3. místo v soutěži družstev, a to se počítá. Za týden nás čeká jeden z posledních turnajů první části letošní sezóny, a to Mezinárodní velká cena Nového Bydžova, kde je zatím ohlášena účast družstev ze Slovenska a Litvy a očekává se i účast Polska a Ukrajiny. A náš oddíl bude jako obvykle přitom.  JUDU ZDAR!
 
Mezinárodní velká cena Nový Bydžov  

V sobotu 25.5. jsme odjeli na Mezinárodní velkou cenu Nového Bydžova. Soutěže se zúčastnilo 218 dětí z 5 zemí. Naše výprava měla 21 závodníků, kteří si vedli víc než dobře. Nejdříve nastoupili mláďata, kde Petra Vážková po pěkně provedených technikách celkem s přehledem zvítězila ve váze do 40kg, 2. místo ve váze do 28kg vybojovala Aneta Zachová a do 25kg Verunka Janišová. U kluků přivezl bronz ve váze do 55kg Maxim Chromý. Moc pěkné zápasy taky vybojovali Jakub Herman a Jan Janiš, ale těm to stačilo na 5.místo. Celkově si vezeme za kategorii mláďat domů pohár za 3.místo!!!
V mladších žácích jsme měli jen 5 zástupců. Vedlo se hlavně Zuzaně Gregarové ve váze do 32kg, která si přivezla zlato. 3. místa pak vybojovali kluci – Ondřej Málek ve váze nad 60kg a Petr Šácha do 60kg.
Ve starších žácích pak jsme si vedli víc než skvěle, nejdříve ve váze do 42kg celkem s přehledem zvítězil Vítek Škrkoň, do 50kg pak stejným způsobem zvítězil Honza Růžička a další zlatou doplnil ve váze do 60kg Honza Formánek. 2. místo ve váze do 40kg přidala Magda Klimešová. Poslední dvě bronzové medaile vybojovali Filip Adamský do 55kg a Tonda Kobza do 60kg. V této kategorii se nám dokonce podařilo celkově zvítězit!!! 
Všechny závodníky musíme pochválit za skvělou reprezentaci našeho oddílu, medailistům pogratulovat a těm, kterým to zrovna nevyšlo podle jejich představ – berte to jako motivaci do dalších tréninků. Judu zdar