Informace Úřadu práce ČR 
krajská pobočka v Pardubicích  

Aktivní politika zaměstnanosti (APZ) je v současné době financována ze dvou zdrojů:
a)    Z prostředků státního rozpočtu, kdy hospodaření s těmito účelově určenými prostředky  je limitováno rozpočtem,  přiděleným krajské pobočce  ÚP ČR.
b)    Z prostředků Evropského sociálního fondu (dále ESF), který je určen na podporu realizace Evropské strategie zaměstnanosti prostřednictvím investic do lidských zdrojů, jejich vzdělání, podpory zaměstnatelnosti, zaměstnanosti, podnikání a vyrovnáváním příležitostí v přístupu na trh práce. Mezi základní programy ESF využívané v rámci APZ patří Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost na léta 2007-2013 (dále OP LZZ).
 
O příspěvek je nutné žádat a žádost vyřídit před vznikem pracovního poměru uchazeče o zaměstnání, který bude umístěn na pracovním místě s příspěvkem, není tedy možné požádat o příspěvek dodatečně a vyřizovat žádost se zpětnou platností.   Na poskytnutí příspěvku není právní nárok. Z nástrojů aktivní politiky zaměstnanosti je nejvíce využíváno vytváření  míst na veřejně prospěšných pracích, společensky účelná pracovní místa, podpora samostatné výdělečné činnosti a zřízení chráněných pracovních míst.
 
Od února 2013 jsou vymezeny kategorie uchazečů o zaměstnání, kteří jsou prioritně zařazováni do projektů  APZ.  U projektů VPP, SVČ a CHPM je stanovena délka evidence pro zařazení do projektů minimálně 5 měsíců; v případě, že bude uchazeč spadat do kategorie osob nad 55 let věku, nebo osoby zdravotně postižené ,  nebo ženy po mateřské dovolené, nebo osoby pečující o dítě do 15 let  a  nebo osoby vyžadující zvláštní pomoc z jiných vážných důvodů, minimální délka evidence je 3 měsíce; uchazeči do 30 let věku, minimální délka evidence je 2 měsíce.
 
Při zařazení do projektu SUPM je od 15. 6. 2013 stanovena délka evidence  minimálně 12 měsíců, v případě, že bude uchazeč spadat do kategorie osob nad 55 let věku, nebo OZP,  nebo ženy po MD, nebo osoby pečující o dítě do 15 let  a  nebo osoby vyžadující zvláštní pomoc z jiných vážných důvodů, minimální délka evidence 5 měsíců; uchazeči do 30 let věku, minimální délka evidence 2 měsíce.
 
Veřejně prospěšné práce (částečná úhrada mzdových nákladů)
Veřejně prospěšnými pracemi se rozumí časově omezené pracovní příležitosti ve         prospěch obcí, státních nebo jiných obecně prospěšných institucí, které zaměstnavatel vytváří nejdéle na 12 měsíců. Jedná se zejména o údržbu veřejných prostranství, úklid a údržbu veřejných budov a komunikací nebo jiné obdobné činnosti, mezi něž patří např.: pomocné práce charitativní, činnosti sociálního charakteru, kulturního charakteru, údržbářské práce na sportovištích atd. Jako náhradu veřejné služby je možné vytvořit místa na VPP formou zkrácených pracovních úvazků. Příspěvek je poskytován do výše 11 000,- Kč měsíčně/1 místo. 
Činnosti sociálního charakteru pro tzv. pracovníky poskytující ostatní osobní služby   - příspěvek je poskytován přednostně a prioritně pro pomoc u zdravotně postižených dětí ve vzdělávacích zařízeních, zpravidla do výše 15000 Kč měsíčně/na jedno místo v závislosti na délce úvazku, dohody jsou uzavírány zpravidla na dobu školního roku.
 
SÚPM vyhrazené (částečná úhrada mzdových nákladů)
Příspěvek na úhradu celkových mzdových nákladů mezd a jejich náhrad, včetně pojistného na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti a pojistného na všeobecné zdravotní pojištění  je poskytován zaměstnavateli, který vyhradí pracovní místo pro uchazeče o zaměstnání vyžadujícího zvýšenou péči, doporučeného na toto místo úřadem práce. ÚP poskytuje od 15. 6. 2013 příspěvek zpravidla do výše 11000,- Kč/měsíc v případě uzavření  pracovní smlouvy na  dobu určitou, do výše 13000,- Kč/měsíc v případě uzavření  pracovní smlouvy na  dobu neurčitou, na jedno společensky účelné pracovní místo, nejdéle po dobu 6 kalendářních měsíců.
 
SVČ- samostatná výdělečná činnost
Nástroj, kterým může ÚP poskytnout příspěvek uchazeči o zaměstnání, který chce začít samostatně podnikat. Komise posuzuje konkrétně předkládané podnikatelské záměry z hlediska reálnosti a záruk dlouhodobějšího úspěšného podnikání. Dohody se uzavírají na 12 měsíců; maximální výše příspěvku do 30000 Kč; příspěvek je určen na vybavení pracoviště.
 
Chráněná pracovní místa
Úřad práce podporuje vytváření chráněných pracovních míst (CHPM) pro osoby se zdravotním postižením, které jsou v evidenci ÚP nejméně 2 měsíce formou příspěvku na zřízení těchto míst. Délka závazku obsazení chráněného místa je po dobu 3 let. Příspěvek na zřízení chráněného pracovního místa je poskytován do 40000 Kč na 1 CHPM a je určen na vybavení pracoviště, současně je možné také získat příspěvek na provozní náklady – do výše 2000 Kč měsíčně na 1 CHPM.
 
Kontaktní osoby pro okres:
Pardubice – Ing. Rita Kopová, 950 144 452, rita.kopova@pa.mpsv.cz                 
Chrudim – Lenka Lichtenbergová, 950 119 444, lenka.lichtenbergova@cr.mpsv.cz
Svitavy – Ing. Jana Bělohlávková, 950 163 441, jana.belohlavkova@sy.mpsv.cz
Ústí nad Orlicí – Ing. Ivana Mikulecká, 950 172 325, ivana.mikulecka@uo.mpsv.cz