Středisko Javor hlásí: skauti na sletu ve Wroclawi             

Ve dnech 31. 5. – 2. 6. 2013 probíhal v polské Wroclawi Slet dolnoslezských skautů, na kterém jsme byli se skauty z družebního města Olawa. Sletu se zúčastnilo na 1000 skautů. Je škoda, že nám počasí, hlavně v sobotu, kdy měl být hlavní program, moc nepřálo.
Deset českotřebovských skautů dorazilo v pátek v podvečer do areálu Vyšší vojenské školy pozemních vojsk ve Wroclawi, kde mělo každé středisko postavený svůj „tábor“. Zde jsme se setkali s harcery z Olawy. Byla to stejná družina, která u nás byla v dubnu na pálení čarodějnic, tak nám odpadlo dlouhé seznamování. Večer jsme se ještě stihli podívat do okolí rozsáhlého areálu vojenské školy.
V sobotu se postupně zatáhlo a většinu dne propršelo. Vzhledem k počasí byla hlavní část programu, která se měla konat na ostrově „Wyspa Słodowa,“ přesunuta do areálu školy. My jsme se vydali prohlídku historického centra Wroclawi. Odpoledne byla na programu prohlídka ZOO, kde jsme se měli setkat s druhou skupinou 15 českotřebovských skautů, kteří do Wroclawi na sobotu přijeli. Bohužel, vzhledem k počasí a časovému skluzu, se toto nepodařilo. ZOO jsme si prohlédli a pak jsme se odebrali do areálu školy. Zde se večer v kinosále konalo vystoupení jednotlivých středisek, která si připravila většinou pěvecká vystoupení. Následně pokračovalo „Ohňohraní“. Den zakončila mše v areálu sletu.
V neděli dopoledne jsme zbourali stany, uklidili tábořiště a vydali se na Rynek, kde byl od 12:00 hod závěrečný nástup, kterým byl celý slet ukončen. Nás pak čekala cesta domů.
Akce spolupráce s polskými harcery z Olawy jsou podpořeny Pardubickým krajem a Městem Česká Třebová.
Fotografie z akcí si můžete prohlédnout na stránkách: http://trojka.e-skaut.cz/fotogalerie/2013-6-2sletpo/
3. chlapecký oddíl střediska Javor Česká Třebová