Českotřebovský deník 163/2013 (11.7.)                                 

Průběh tohoto léta byl zatím  až na jediný týden v červnu (Týden sportu) poněkud nešťastný. A tak na dnešní den, tedy 11. červenec byl chladný a k večeru  se také objevily přeháňky právě v době, kdy se vše chystalo k prvnímu letnímu koncertu. Radar neukazoval nic zvláštního, a tak se koncert připravil a také uskutečnil. Již několikátý rok zahajuje letní sezónu Salónní orchestr z Brna, složený z profesionálů, který nasazuje vysokou laťku. Letos byl program orchestru navíc obohacen o pěvecké vystoupení, o písničky. K tomu zůstaly tradiční promenádní melodie, které připomněly nejvíce lázeňské prostředí.  Právě v takovou lokalitu se změnila naše Javorka a bezprostřední okolí pavilonu Antonína Bennewitze. Jedině počasí způsobilo, že návštěva na koncertu byl menší, než by si  hudebníci zasluhovali.  Navíc před 19. hodinou začalo docela hustě pršet a tak  bylo třeba otevřít deštníky nebo se odstěhovat pod blízké stromy. Těšme se na další koncerty, věřme, že se počasí umoudří.
 
 
Sportovní klub Městské policie Česká Třebová absolvoval své první zahraniční utkání ve fotbale

Fotbalisty našeho SK MP potkala premiéra, čímž mám na mysli jejich první výjezd za hranice ČR, konkrétně do partnerské Olawy v Polsku. Tomu však pochopitelně předcházela logistická příprava, kterou zajistil P. Vencl při své dubnové návštěvě. Zde domluvil podmínky utkání – exhibice v rámci městských slavností, malá kopaná, tzn. hrací plocha ½ hřiště v počtu 6+1 hráčů, hrací doba 2 x 30 min., účastníci strážníci MěP + zástupci samosprávy atd. S touto představou jsme 23.6.2013 ráno vyrazili autobusem směr Polsko, kdo nejel hrát tak musel do služby. Náš čestný kapitán pro tento zápas místostarosta p. Keprt nás již očekával na místě.
Naše představy se začaly bortit jako hrad z písku hned po příjezdu. Očekával nás moderní městský stadion v Olawě, se zázemím, o kterém si můžeme nechat pouze zdát. Po přátelském přijetí jsme se dověděli, že nás čeká zápas na hlavním hřišti, a to na celé jeho ploše. Vzhledem k tomu, že nás bylo pouze 12 hráčů včetně brankaře, začaly se rýsovat první problémy. Že nepůjde jen tak o nějaký zápas pro vytvoření „žízně“ nás přesvědčil už slavnostní nástup, při kterém zazněly státní hymny obou účastníků, to vše zhruba před třemi stovkami přihlížejících diváků. V týmu soupeře sice nastoupili představitelé města včetně pana starosty, zároveň však hráči se zkušenostmi z 2. ligy, ba dokonce i s jedním borcem ze soutěže nejvyšší, který se sám postaral o 3 góly v naší síti. O nějakých ohledech nemohla být řeč, Poláci hráli od začátku tvrdě do těla, což nám dělalo celý zápas problémy, oceňuji, že se naši hráči nenechali vyprovokovat a nesáhli k oplácení faulů. Úmorné vedro – hrálo se v pravé poledne – a pouze jeden hráč na střídání si vybraly svou daň, naši borci hráli na hranici svých možností (podotýkám, že pro některé to byla premiéra na velké hrací ploše), ale proti početnějšímu soupeři to měli těžké. Konečný výsledek 4 : 2 pro Olawu je tak zřejmě spravedlivý, o naše góly se postarali M. Hejl po standardní situaci z přímého kopu přes zeď „ala Ronaldo“ a R. Procházka, který se „ukopl“ z dobrých 25 metrů a vymetl pavučinu v šibenici soupeřovy brány (…takhle už se mu to v životě nepovede…). Našemu vyhlášenému kanonýrovi R. Matouškovi, na kterého se soupeř připravoval, tentokrát zvlhl střelecký prach a zůstal tak za očekáváním, velmi dobré utkání odehrál J. Hipský a samozřejmě klobouk dolů před naším kapitánem D. Keprtem!
Po zápase jsme poseděli v místním kulturním domě u dobrého jídla a pití, byla navázána první přátelství a pochopitelně zazněl příslib odvety v České Třebové. Takže kolegové z Olawy, příště to bude u nás a po našem!!!  Za SK MP – Petr Baláž
Článek byl převzat z webu Sportovního klubu Městké policie Česká Třebová http://www.skmpct.estranky.cz/

 

Městské popelnice a kontejner hyzdí památkovou zónu

Každý občan má za povinnost svou popelnici nebo kontejner uklidit po vyvezení na svůj pozemek a musí to vozit třeba někde hodně daleko, třeba přes chodbu rodinného domu. V  městské památkové zóně v těsné blízkosti centra a Starého náměstí se však trvale umísťují popelnice na chodníku a kontejner s nápisem Město Česká Třebová dokonce mezi zaparkovanými osobními automobily. 

Přesně tak to být nemá a není přitom síla, která by to změnila.....  

 
Pardubický hejtman trénoval mozek v hradecké neurolaboratoři

Hradec Králové/Pardubice -  Počet manažerů a sportovců, kteří si v době dovolených a sportovních přestávek aktivně trénují mozek, se rok od roku několikanásobně zvyšuje. Jednou z osobností, která si v posledních dnech vyzkoušela v královéhradecké neurolaboratoři zlepšení kognitivních schopností a trénink koncentrace, byl i pardubický hejtman Martin Netolický.  Ten hned při první návštěvě prošel tréninkem na koncentraci, logiku, paměť, rétoriku a prostorovou představivost. 
„Celý koncept tréninku mozku a technologického vývoje přístrojů mě velmi zaujal. Patřím mezi lidi, kteří zastávají názor, že je důležité pracovat na kondici nejen fyzické, ale i psychické,“ komentoval hejtman Martin Netolický své pocity z prvního tréninku v neurolaboratoři Commservis.com v Hradci Králové.
A jak dopadly výsledky hejtmanova testování? „U pana hejtmana bylo vidět, že je zvyklý každý den aktivně pracovat s mozkovou činností. Jeho výsledky hned z první lekce jsou mnohem lepší, než výsledky běžného netrénovaného člověka. Je vidět, že je zvyklý se rychle koncentrovat,“ okomentoval mentální kouč Tomáš Zdechovský, který se s jeho konceptem tréninku mozku umístil mezi třemi nejlepšími trenéry v prestižním mezinárodní ocenění WIFI Trainer Award.
„Tréninku mozku pomocí moderních přístrojů a technologií je rozhodně velkým krokem dopředu nejen ve sportu, ale i pro manažery a úředníky. V práci i osobním životě se potřebujete neustále naplno soustředit a být schopen pojmout velké množství textu a informací,“ podotkl hejtman Netolický. Neurolaboratoř Commservis.com v čele s trenérem a koučem Tomášem Zdechovským se úspěšně zabývá již několik let výzkumem a tréninkem kognitivních schopností sportovců a manažerů. V současné době trénuje juniorskou reprezentaci v moderním pětiboji, tým pardubických basketbalistů a hradeckých stolních tenistů. O jeho metodiku mají zájem psychologové a trenéři z Ruska, USA, Izraele, Číny, Rakouska, Slovenska nebo Německa.