Českotřebovský deník 164/2013 (13.7.)                                  

Zajímavá výstava v Litomyšli

Městská galerie Litomyšl - dům U Rytířů    16.6.2013 -  1.9.2013, Út - Ne: 10:00-12:00 a 13:00-17:00

Max Švabinský (1873-1962) - Kozlovské sonety

Reprezentativní výstava ke 140. výročí narození tohoto významného umělce. Představeny budou nejvýznamnější díla Maxe Švabinského, malíře, jehož život i tvorba je neodmyslitelně spjatá s naším regionem, především nedalekým Kozlovem. Prezentovány budou malby, grafiky i kresby se sbírek Městské galerie Litomyšl, ale také ze zápůjček z Národní galerie v Praze, která speciálně pro naši výstavu nechala některé obrazy restaurovat, těšit se můžete také na osobní věci Maxe Švabinského, například na jeho klobouk, které galerii zapůjčí soukromý sběratel. Unikátnost celého projektu spočívá v propojení výstavy v Litomyšli, v Městském muzeu v České Třebové a se Švabinského chaloupkou přímo v Kozlově, k výstavě vznikne mapa zachycující místa spojená s Maxem Švabinským, což umožní přiblížit život a dílo jednoho z našich nejvýznamnějších výtvarných umělců i mimo zdi galerie.
Vstupné: 20 a 40 Kč. Pořádá Městská galerie Litomyšl Koná se v rámci festivalu Smetanova výtvarná Litomyšl
 
Letní výluky v Brně ovlivní rychlíkovou dopravu

Provozovatel dráhy SŽDC, s.o., informuje, že ve dnech 13. července 2013 až 11. srpna 2013 proběhne výluka ve stanici Brno hl. n. Touto výlukou bude zcela zastaven provoz ze stanice Brno hl. n. ve směru Tišnov - H. Brod a Blansko - Česká Třebová a Vyškov na Moravě - Přerov/Olomouc na tratích 250 H. Brod - Brno - Břeclav, 260 Česká Třebová - Brno a 300 Brno - Přerov. Dopravce České dráhy, a.s. proto musí přistoupit k následujícím opatřením:
Vlaky EC a Ex relace Praha - Pardubice - Brno - Břeclav budou vedeny odklonem (mimo Brno hl. n.) přes stanici Brno dolní nádraží. Vlaky budou zastavovat ve stanicích Brno-Židenice (zde bude přestupní místo na vlaky ve směru Tišnov, Blansko, Vranovice a Vyškov na Moravě) a Brno dolní nádraží. Pro cestující do stanice Brno hl. n. bude zavedena náhradní autobusová doprava v úseku Brno hl. n. - Brno dolní nádraží a opačně, která bude organizována podle výlukového jízdního řádu.
Vlaky EN 477 a En 476 mimořádně zastaví ve stanici Modřice, mezi stanicemi Modřice a Brno hl. n. bude zaveden mimořádný vlak pro cestující na vlak a od vlaku 477 resp. 476.
Vlaky R relace Praha - H. Brod - Brno (linka R3) budou ukončeny/výchozí ve stanici Brno-Královo Pole. V úseku Brno-Královo Pole - Brno hl. n. a opačně bude zajištěna náhradní doprava posílenou tramvajovou linkou č. 6.
Vlaky R relace Brno - Bohumín a Brno - Olomouc (linka R7) budou vedeny náhradní autobusovou  dopravou dle výlukových jízdních řádů.
Vlaky R a Sp relace Praha - Česká Třebová - Brno (linka R2) budou mimořádně zastavovat ve stanici Brno-Židenice a dále vedeny odklonem (mimo Brno hl. n.) do stanice Brno-Slatina. V úseku Brno Židenice - Brno hl. n. a opačně bude zajištěna náhradní doprava posílenou tramvajovou linkou č. 2.
 
První letní promítání v Javorce a MADAM párty na zahradě  Národního domu

Ač bylo přes den mnoho dešťových přeháněk tak navečer se příroda ustrnula a tak se večerní kulturní akce plánované na pátek 12. července mohly uskutečnit.
 
Na zahradě Národního domu se konala MADAM PÁRTY a o několik desítek metrů dále se u pavilonu Antonína Bennewitze konalo první večerní promítání, promítal se film Okresní přebor.
 
Kupodivu byla účast na projekci slušná, všechny lavičky byly v podstatě obsazeny, titul filmu byl vybraný pro letní večer velmi dobře.
 
Také zahrada Národního domu byla dobře obsazená, byla vynikající atmosféra, jak nakonec bývá na všech třebovských folkových večerech.  

Fotografie z pátku budou zítra.