Českotřebovský deník 168/2013                                             
Nová soutěž v Českotřebovském zpravodaji bude na houbařské téma

Jak jsme již naznačili v červencovém vydání Českotřebovského zpravodaje  máme pro letošní léto , konkrétně pro měsíce červenec, srpen, září a říjen připraven cyklus článků s mykologickou tématikou, kterou doprovodíme  dvoukolovou soutěží také na mykologické téma. Již v nejbližším srpnovém vydání Čt. zpravodaje bude na barevné stránce uvnitř vydání zadání čtyř soutěžních otázek z oblasti poznávání a rozeznávání  ruhů hub, které rostou právě v našich lesích.  Navíc bude doprovodný článek navozující problematiku ochrany našich houbařských lokalit. Soutěž pak bude pokračovat ještě druhým kolem ve zpravodaji na měsíc září. Pro úspěšné řešitele v každém soutěžním kole jsou připraveny zajímavé věcné ceny, které pak budou předány  úspěšným řešitelům při zahájení mykologické výstavy v říjnu t.r.. Soutěž připravuje ZO ČSOP Podorlicko, autorem článků a soutěžních otázek je Martin Mička, který patří mezi největší odborníky v oblasti mykologie v našem regionu, je autorem tradiční říjnové houbařské výstavy, která se bude opakovat v ekocentru Podorlicko také v letošním roce.   Odpovědi na soutěžní otázky bude možné odesílat elektronickou poštou na redakci zpravodaje, na ZO ČSOP Podorlicko i  vkládat do poštovní schránky v Ekocentru Podorlicko v Podbranské ulici. Podrobnosti, tedy soutěžní otázky a pokyny k soutěži  budou  také uvedeny v srpnovém vydání tištěného Českotřebovského zpravodaje.
 

SOUTĚŽ 


ZO ČSOP Podorlicko připravila v rámci projektu „Ochrana ekosystémů hub“, podpořeného podnikem Lesy ČR s.p.  soutěž ve znalostech o našich houbách. Soutěž má dvě kola. Každé bude mít samostatné vyhodnocení.  Soutěžní otázky a obrázky hub budou zveřejněny pouze v tištěném vydání Českotřebovského zpravodaje v srpnu a v září.  Správné výsledky budou uveřejněny v následujícím čísle zpravodaje.  V každém kole bude oceněno pět soutěžících vylosovaných z úspěšných řešitelů.

Ceny : italský košík na houby, houbařský nůž, atlas hub, houbařská kuchařka, nakládané houby

Řešení  prvního kola soutěže do 20.8. 2013 dodejte  písemně na adresu Ekocentrum Podorlicko Podbranská 959  Česká Třebová  nebo emailem na  mikolecky@probit.cz.

Zásilku označte jako SOUTĚŽ HOUBY 1.KOLO  a uveďte své jméno a adresu.


 

Pro přátele a milovníky motýlů zvláště

již za týden v sobotu 20.července budu na zřícenině hradu Lichnice provázet po tamějších motýlkách, od 14 hodin po denních, od 21 hodin po těch nočních(lákání na světelný zroj), kdo bude mít chuť a čas, je vřele vítán ať už ve dne nebo v noci. Na noc si nezapomeňte čelovku nebo baterku, bude se hodit. Akce se bude konat za dobrého i mírně špatného počasí, večer ani nebude vadit případný deštík(ba spíš líp, to lítají noční motýli ještě víc). Akce by se nekonala při silném větru a dešťi( slejváku). 
Letos je to všechno posunuté, přástevníka jsem ještě neviděl, na modrásky jsem se nebyl podívat, tak nevím. Modrásek rozchodníkový létá na Lichnici ve své druhé generaci běžně již od začátku července, tak uvidíme. Podotýkám, že je to jedna ze dvou lokalit tohoto modráska ve východních Čechách. Tak jako tak budou k vidění i jiní motýli. Jinak nečekejte že Vám budu ukazovat motýli v síťce, síťku ani nemám. Ukážu Vám však jak se k nim přiblížit tak, abyste si je mohli prohlédnout hezky zblízka, samozřejmě vezměte fotoaparáty či kamery, rád pomůžu i s technikou focení. Vytvoříme zápis všeho co shlédneme a tyto data poslouží do databáze mapování našich motýlů.
 
V Ústí se bude hrát již 15. Computer Shop Cupu.

Jde o turnaj v bezkontaktním hokeji,  který se bude hrát od listopadu 2013 do března 2014 na zimním stadionu v Ústí nad Orlicí. Přihlášku v je třeba zaslat co nejdříve na email: m.resler@seznam.cz. Nic se oproti loňskému ročníku nemění. Ceny doufám i na zimáku zůstanou stejné, tak se startovné, jistiny a poplatky za soutěž nemění.
 
Šance pro rodinu

Oblastní charita Ústí nad Orlicí poskytuje službu „Šance pro rodinu“. Sociální pracovnice chodí do rodin, které potřebují podporu ve své běžné funkčnosti, zejména v oblasti péče a výchovy dětí. V současné době chodí tři pracovnice „Šance“ do všech měst v okrese i řady obcí, celkem k 17 rodinám. Nabízíme příběh jedné klientky:
Paní P. z Ústí n.O. je v invalidním důchodu. Má diagnostikovanou psychotypální poruchu osobnosti, která se projevuje např. poruchami myšlení, sociální izolací, zpomalenými nebo nepřiměřenými reakcemi.  Před třemi lety se vdala a zatoužila po miminku. Z obavy, zda zvládne péči o dítě, se paní P. dostala pod dohled odboru sociálních služeb města, které jí následně doporučilo terénní službu „Šance pro rodinu“. První návštěva se uskutečnila v září 2012,  kdy bylo malému synkovi 14 dní. Veronika Kuklová, která do rodiny dochází, k tomu dodává: „Pro naši klientku bylo důležité, aby při péči o dítě cítila podporu. Potřebuje jistotu známého, aby se cítila bezpečně. Neočekávané věci ji mohou těžce zasáhnout, a péče o novorozené dítě je plná neočekávaných situací. Paní P. ale starost o miminko zvládá stále lépe a jistěji, takže sem chodíme už jen jednou týdně.“
Mladá maminka mluví pomalu,  občas se usměje na syna, a  přidává své zkušenosti:  „Starat se o malé dítě je náročné, ale mám radost, že to zvládám. Postupně se mi daří dělat věci, na které nemůžu být dopředu připravená. Třeba jsem si myslela, že přebalím a nakojím syna a pak si budu něco dělat sama. Ale ono to tak nejde, protože přebalím, nakojím, a pak dítě brečí a já si nemůžu jít nic dělat. Charita mi pomáhá v tom, abych dokázala přijmout situaci, mohu si s někým promluvit o tom, co mě tíží…“
Paní P. teď prožívá klidné období, za kterým je ale mnoho trápení, depresí, rodinných neshod, trvalé braní léků, ale také roky trpělivosti a dobré vůle mnoha lidí. Jedním z těch, kdo jí jsou nyní v životě nablízku jsou i pracovníci služby „Šance pro rodinu“. Je dobré, že takoví lidé tu jsou a že se rodiny, které potřebují pomoc,  mají kam obracet.
Kontakt:
Oblastní charita Ústí nad Orlicí, Na Kopečku 356, Letohrad  Šance pro rodinu, tel. 734 435 240, sance@orlicko.cz
 
Vodácký průvodce po Orlicích se dostává mezi lidi

Kostelec nad Orlicí, 11. července 2013 – Množství novinek čeká od letošního léta na vodáky a turisty na Divoké, Tiché a spojené Orlici. Orientaci v terénu jim usnadní výstražné tabulky a informační tabule. Už předem se na svůj výlet mohou nachystat díky podrobnému vodáckému průvodci, kterého si lze zdarma stáhnout z internetu nebo vyzvednout v půjčovnách, tábořištích a informačních centrech podél Orlic. Dnes začala jeho distribuce.
Průvodce nabízí tipy na 9 výletů po Orlicích, které obsahují textový popis trasy, mapu i nákresy jezů s jednoduchými popisy a značením o obnášení nebo sjíždění jezu. Turisty potěší i tipy na zajímavá místa podél vody jako jsou hrady, zámky, rozhledny anebo cyklo a in-line stezky. Součástí brožury je i podrobná kilometráž s vodáckými značkami. Tištěný průvodce vyšel v nákladu 8000 kusů a má 52 stran. V elektronické verzi si jej lidé mohou stáhnout z webu www.mojeorlickehory.cz/vodacka-reka-orlice nebo www.rtic.cz. Podrobnou on-line mapu, kilometráž a aktuální sjízdnost jednotlivých úseků všech Orlic najdou zájemci nově i na vodáckém webu www.raft.cz,“ upřesnila ředitelka informačního centra v Kostelci Michala Kiezlerová.
Podél Orlic už je nainstalováno 50 tabulek pro vodáky, které je prostřednictvím schematických značek informují o blízkosti jezů, občerstvení nebo tábořišť. Do konce července bude pro vodáky nachystáno i 7 velkých informačních tabulí. Najdou na nich například mapu aktuálního úseku, zákresy jezů a popisy služeb a zajímavostí v okolí. Na tabulích nechybí QR kódy. Díky nim si majitelé chytrých telefonů mohou jednoduše stáhnout vodáckého průvodce do svého zařízení,“ popsal manažer projektu Ondřej Janků z firmy DRING Consulting. Jednotlivé činnosti byly realizovány v rámci projektu „Vodácká řeka Orlice“, který je spolufinancován Regionálním operačním programem NUTS II Severovýchod. Projekt běží od loňského prosince do konce srpna letošního roku a zpracovávají jej společnosti DRING Consulting, s.r.o. a Turistické informační systémy, v.o.s.    
V létě jsou pro vodáky sjízdné dolní úseky Tiché i Divoké Orlice a celá Orlice spojená. Hezký jednodenní výlet na Tiché Orlici je například z Kerhartic do Brandýsa nad Orlicí. Víkendovou variantou je potom například úsek z Kostelce nad Orlicí na Divoké Orlici do Svinar na Orlici spojené. Provozovatelé půjčoven na Orlicích doporučují provádět rezervaci lodí v předstihu. O prázdninách počasí vodní turistice zatím přeje a půjčovny a tábořiště jsou vytížené. V předchozích měsících ale zaznamenali některé z nich pokles zájmu až o 30 % v souvislosti s chladnějším počasím zejména v první polovině června. Jiní označují letošní provoz za statisticky obvyklý. Není také nouze o zkvalitnění služeb na řekách. V červnu byla zahájena rozsáhlá revitalizace areálu Slezské plovárny v Hradci Králové zahrnující i výstavbu nové vodácké půjčovny. Ta by měla být dokončena do konce roku 2013. Letos zde byla nabídka rozšířena i o vodácké kurzy, které obsahují kromě zapůjčení lodí i možnost zajištění služeb zkušených instruktorů.
Pro více informací kontaktujte:
Michala Kiezlerová Regionální turistické informační centrum Kostelec nad Orlicí  Tel.: 724 367 861