Českotřebovský deník 171/2013 (19/7)                                   


Varování !


Vážení spoluobčané, touto zprávou vás chci varovat před sjednáváním prací s kominíkem Lubomírem Chroustem. Může se vám stát (jako nám), že si u výše jmenovaného objednáte např. vyvložkování komínů, ten si od vás vyžádá zálohu a po převzetí peněz práce pak provede jen zčásti a více se neukáže. Jeho mobilní telefon vám od té chvíle hlásí, že účastník není dostupný…  Za SMJ jednoho bytového domu v České Třebové.  Jaroslav Láznička“

 
Scénář byl schválen, nemocnice mohou nastoupit cestu k efektivní transformaci

Po obsáhlé diskuzi schválili 27. června zastupitelé Pardubického kraje Scénář efektivní transformace akutní lůžkové péče. Ten spočívá na třech hlavních pilířích: jednotném vedení nemocnic, vytvoření společné servisní organizace a správném rozložení oborové struktury. Po předchozích jednáních politických klubů se zastupitelé dohodli, že termín fúze pěti nemocnic, a to v Pardubicích, Chrudimi, Ústí nad Orlicí, Litomyšli a ve Svitavách, posunou z 1. ledna 2014 na 1. červenec 2014. Zároveň pověřili 1. náměstka hejtmana Romana Línka a ředitele Krajského úřadu Pardubického kraje Jaroslava Folprechta vypracovat a předložit podrobný prováděcí projekt transformace zastupitelstvu 12. prosince 2013.
Posunutí termínu ocenil i hejtman Martin Netolický: „Budeme mít větší čas na kvalitní přípravu všech podrobností. Jedná se totiž o jednu z největších změn v našem zdravotnictví, tedy alespoň v té části, kterou můžeme v rámci kraje ovlivnit.“ Ten také připomenul, že kdyby kraj netlačil na úsporná opatření již v minulém roce, byla by dnes ztráta nemocnic několikrát větší. „Zdravotnictví v kraji je jeden organizmus, který postupně vytváříme. Doposud si nemocnice spíše konkurovaly, vytvoření jedné silné společnosti je pochopitelným krokem,“ shrnul Netolický.
Konečný návrh tohoto usnesení dostal většinovou podporu napříč politickými stranami.  „Čeká nás náročná cesta. Věřím, že přispěje ke stabilitě všech pěti nemocnic a že se díky tomu občanům dostane kvalitní a v regionu dobře dostupné péče,“ uvedl Roman Línek, který byl předkladatelem návrhu scénáře. Dodal, že řada slučovacích kroků se uskuteční už v průběhu příštích měsíců tak, aby samotná fúze mohla být hladkou záležitostí.  
 
Do cyklojízdy s Letními peckami se zapojil i hejtman

Sportovní duch krajského radního René Živného, který v cyklodresu dorazil i na zasedání Rady Pardubického kraje, strhl také hejtmana Martina Netolického. V sobotu 29. června se k němu připojil v propagační cyklojízdě Pardubickým krajem, a to na úseku z Litomyšle do České Třebové.
„Smekám před radním Živným. Vyzkoušet stovky kilometrů cyklotras i běžných silnic jeho téměř závodním tempem chce pořádnou výdrž a fyzičku,“ ocenil výkon radního hejtman. „Jsem rád, že jsem si konečně mohl vyzkoušet sbírání razítek do vandrovní knížky. Podobné soutěže skvěle zapadají do propagace krás našeho kraje a vybízejí lidi k aktivnímu trávení volného času,“ dodal Martin Netolický.
Krajský radní pro cestovní ruch a sport uzavřel svou jízdu po 22 turistických místech, zapojených do soutěže Letní pecky, poznej všecky, 3. července. Soutěž organizuje Pardubický kraj a Destinační společnost Východní Čechy. Účastníkům stačí navštívit pět z nich, získat razítko a mohou hrát o let historickým dvouplošníkem nebo noc v Tvrzi Orlice. Majitelé „chytrých“ telefonů jen vyfotí v jednotlivých destinacích soutěžní kód, odpoví na otázku a mohou vyhrát tablet.
„Turistické destinace jsou perfektně připravené a osobně jsem se přesvědčil, že mají co nabídnout,“ svěřil se se svými dojmy bezprostředně po dojetí do cíle u Muzea perníku v Rábech Živný. „Vyzkoušel jsem cyklostezky, silnice, přepravu kola vlakem i cyklobusem a zaznamenal jsem obrovské zlepšení služeb pro turisty,“ pokračoval radní. „Doslova nadšený jsem z cyklotrasy Letohrad – Choceň, která vede nádherným údolím Tiché Orlice a je jako stvořená na výlet s dětmi,“ pochvaloval si jako otec dvou synů část cesty. Z Chocně Živný ještě odbočil na návštěvu Regionálního muzea Vysoké Mýto, kde si prohlédl expozici karosářské výroby Sodomka.
Celkem ujel Živný na kole téměř 500 kilometrů. Kromě přepravy kola testoval i další služby pro cykloturisty. Za celou cestu se setkal jen s několika negativními zkušenostmi: „Jednou jsem musel rychle ujíždět zuřivému psovi, ale na druhou stranu jsem ten kopec díky jeho pronásledování vyšlápl velmi rychle. Párkrát jsem také zaznamenal chybějící značení cyklotras, a nápravu už jsem probral s Klubem českých turistů. No a samozřejmě bychom potřebovali více samostatných úseků cyklostezek, ale to je otázka financí. Každopádně pokud to jen trochu půjde, budu za ně osobně bojovat,“ uzavřel René Živný.
 
MLSem Pardubického kraje Babiččiny koláče i čertovská klobása

Na pardubickém závodišti byl vyhlášen 7. ročník soutěže MLS Pardubického kraje. Prestižní značkou kvality se nově může pyšnit 29 výrobků. Mezi nimi například Babiččiny koláče nebo čertovská klobása. Dalších sedm potravinových specialit obdrželo značku Regionální potravina Pardubického kraje.
„Z našich polí do vašich kuchyní a na vaše stoly,“ připomněl heslo soutěže krajský radní pro životní prostředí, zemědělství a venkov Václav Kroutil. Podle něj měl i letošní ročník vysokou úroveň. Občany při této příležitosti také upozornil na nadcházející spotřebitelskou soutěž:  Lidé budou moci ještě sami rozhodnout o nejlepších MLSech, a to při mezinárodní výstavě Koně v akci 7. září 2013 na dostihovém závodišti v Pardubicích.“
MLS Pardubického kraje vyhlašuje krajské informační středisko AGROVENKOV ve spolupráci s Pardubickým krajem a hejtmanem Martinem Netolickým. Značku Regionální potravina Pardubického kraje uděluje Ministerstvo zemědělství nejkvalitnějším regionálním výrobkům v kraji. Letos je mezi nimi například pivo Rychtář Speciál, Pernštýnská klobása nebo třeba Tvarohová pomazánka z kravského mléka.
 
Výrobky oceněné značkou MLS Pardubického kraje 2013 (Výrobce – výrobek):

I. Mlýnské a pekárenské a cukrářské výrobky  
AGRO VYSOČINA BYSTRÉ akciová společnost - Babiččiny koláče
JaJa Pardubice s.r.o. - Střední srdce perníkové bíle zdobené
Statek Uhersko - Ing. David Novák - Uherské špalíky
Pekárna Letohrad, s.r.o. - Listová taštička se špenátem, Makovec - řez
Věra Krejčí - Škvarková placka
Zemědělské družstvo Rosice u Chrasti - Ovsenka
Petr Novotný - Pardubický zdobený perník - Perníkový "CIBULÁK" v dárkové krabičce
Smékalovo pekařství spol.s r.o. - Kapsa borůvková 70 g
  
II. Mléko a mléčné výrobky
Zbyněk Štěpánek - Kozí BRYNZA
Mlékárna Hlinsko, a.s. - Farmářské máslo 85% 200g
Choceňská mlékárna s.r.o. - Choceňský smetanový jogurt MAX brusinkový
Miltra B s.r.o. - Kokos Premium, Bohatýr
 
III. Maso a masné výrobky
UZENINY KOŘÍNEK s.r.o. - Zámecká kotleta
Řeznictví Sloupnice s.r.o. - Sloupnická tlačenka
ZEAS, a.s. Pod Kunětickou horou - Játrový sýr s mandlemi
MASOEKO s.r.o. - Medová šunka
Oldřich Čejka - Řeznická sekaná
Jatka Lanškroun s.r.o. - Pirátská klobása
Zemědělské družstvo Rosice u Chrasti - Myslivecký salám
Řeznictví-uzenářství Francouz s.r.o. - Čertovská klobása
TORO VM a.s. - TORO Speciál
Alima-CZ, s.r.o. - Pikantní kostičky
Klášterecké masné pochoutky,a.s. - Pirožky paprika
BOCUS,a.s. - Horácká klobása
 
IV. Výrobky z medu a ostatní
Medovinka, s.r.o. - Včelařova meducína bylinná
Ludmila Gregorová Valášková - Medové sušenky
LABETA,a.s. - Marináda Medová pikant 200g

 

Tiché kryty mají za sebou první testy. Uspěly

Pardubice (19. července 2013) – Tiché kryty na frekventované silnici z centra Pardubic směrem na Hradec Králové jsou v provozu přibližně měsíc. Zkušenosti s jejich provozem jsou prozatím dobré. Shodli se na tom účastníci dílčího vyhodnocení stavby, kterou spolufinancoval Pardubický kraj a Státní fond dopravní infrastruktury.
Pokládka tichých krytů v úseku frekventované silnice od Wonkova mostu směrem k obchodním zónám Interspar a Globus a dále k napojení na silnici I. třídy na Hradec Králové byla pilotním projektem, který má odzkoušet vhodnost této technologie na silnicích. Vybraný úsek se svou dopravní zátěží blíží hodnotám silnice I. třídy, resp. ji překračuje. Denně tudy projede 20 tisíc automobilů, což je parametr dálnice.
 „To byl také jeden z důvodů, proč jsme se rozhodli technologii pokládky tichých krytů vozovky vyzkoušet právě zde. Navíc silnice byla před rekonstrukcí a tak jsme vlastně spojili dva požadavky v jeden,“ vysvětluje náměstek hejtmana Pardubického kraje zodpovědný za dopravu a dopravní obslužnost Jaromír Dušek a dodává, že pokud se tiché kryty provozně i ekonomicky osvědčí, není důvod je nevyužít v jiných lokalitách Pardubického kraje.
Projekt spolufinancoval Pardubický kraj jako vlastník vozovky spolu se Státním fondem dopravní infrastruktury. Jednalo se o příspěvek z programu, který Státní fond dopravní infrastruktury vyhlásil na podporu nových technologií. „Pardubice jsou pilotní projekt jak využívat finanční prostředky, aby měly přínos nejen v dané lokalitě, ale aby omezovaly i další výdaje, v případě tichých krytů se dá ušetřit například na hlukových stěnách, které nejsou potřeba. Tento úsek je modelový i v tom, že pokud se osvědčí, můžeme tuto technologii využívat také na dálnice či rychlostní silnice,“ říká ředitel Státního fondu dopravní infrastruktury Tomáš Čoček. Účastníci pracovního setkání si modernizovaný úsek silnice projeli a shodli se, že po měsíci užívání se dá projekt hodnotit kladně. Ztišení jízdy je znatelné. „Bude zajímavé sledovat, jestli tato snížená hlučnost vydrží i v dalších letech provozu a jaké budou náklady na údržbu. Pokud se to osvědčí, je to cesta jak pokračovat dál,“ dodává Čoček.
 
Modernizace ulice Teplého pokračuje druhou etapou

Pardubice (19. 7. 2013) – První etapa uzavírky Teplého ulice skončí již tuto neděli. Od pondělí 22. července na ni bezprostředně navazuje druhá etapa, jejíž konec se plánuje na sobotu 31. srpna. Teplého ulice na sídlišti Dukla bude tentokrát uzavřena od vjezdu do Dopravního podniku po křižovatku s ulicí Pražská za čerpací stanicí Benzina.
Objízdná trasa je i nadále vedena obousměrně od křižovatky ulice Teplého s ulicí Rožkova ulicemi Rožkova a Milheimova až po křižovatku v ulici Pražská, kde se za čerpací stanicí Benzina napojuje na silnici I/37 a mimoúrovňovou křižovatku Závodiště,“ sdělil náměstek hejtmana pro dopravu a dopravní obslužnost Jaromír Dušek a dodal: „I zásluhou důsledného informování veřejnosti je dopravní situace v místě uzavírky klidná. Proto děkuji řidičům a občanům, kterých se omezení týká, za jejich trpělivost. Nové povrchy jim dočasné nepohodlí vynahradí.“
Pro tranzit je objízdná trasa obousměrně vedena ze směru od Přelouče přes mimoúrovňovou křižovatku Závodiště po silnici I/37 směrem na Chrudim a poté přes okružní křižovatku Dražkovice ulicemi Chrudimská a Jana Palacha zpět do města.
Stavební práce v Teplého ulici jsou z důvodu co nejmenšího omezení dopravy a zároveň zajištění dopravní obslužnosti prováděny ve třech etapách. Po nich budou následovat práce v ulicích 17. listopadu a Jana Palacha v období od jara do podzimu roku 2014.
Ulice Teplého se tak dočká modernizace za 53,2 milionu korun, z čehož 85 procent zaplatí peníze z evropských fondů. Stavbu provádí společnost M-silnice, a. s. V rámci projektu budou modernizovány krytové vrstvy včetně odvodnění a budou sanovány podkladní vrstvy v místech výskytu trvalých deformací. Součástí modernizace bude i svislé a vodorovné dopravní značení.