Českotřebovský deník 172/2013 (20.7.)                                  
UKONČENÍ ŠKOLNÍHO ROKU V MATEŘSKÉ ŠKOLCE HABRMANOVA

Školní rok 2012/13 skončil a to je ten správný okamžik rozloučit se s kamarády ze třídy, s p. učitelkami, zkrátka s celou školkou.
Předškoláci se ve skupině svých vrstevníků naposledy sešli s rodiči a dalšími příbuznými na zahradě MŠ HABRMANOVA, aby si při této slavnostní příležitosti užili příjemné odpoledne. Letos se uskutečnilo v režii divadla ZLATÝ KLÍČ. Během celého představení herci hráli společně s dětmi. Hry střídal zpěv tanečky, hádanky, rytmicko - pohybové činnosti a tancování s rodiči.
Po zábavě bylo potřeba doplnit tekutiny. Ještě o tolik víc , protože toho zmíněného dne nám vládlo slunce svými až spalujícími paprsky. Tak se pod korunami vzrostlých stromů a v přívětivém stínu bříz všichni řádně osvěžili nápojem nebo šťavnatým ovocem  a pak se s chutí pustili do konzumování slavnostního občerstvení. Pozitivně naladěni na duchu i na těle se poté nezdráhali absolvovat závěrečnou část programu – „PASOVÁNÍ NA ŠKOLÁKY“, kterého se ujal sám Jan, král pohádkové říše skřítka Habrmánka. Děkujeme rodičům za veškerou spolupráci a dětem přejeme ze školky do školy šťastnou cestu.
 
Vstřícné jednání Asociace krajů s Rusnokovou vládou


V pátek 19. července se uskutečnilo jednání představitelů všech krajů České republiky a členů nově jmenované Rusnokovy vlády. Hejtmanský sbor se sešel v plném počtu i za účasti primátora hlavního města Prahy. Musím říci, že na toto jednání jsem šel bez většího očekávání. Kraje sužuje řada problémů a nedával jsem si žádné velké naděje, že by se mohly některé z nich vyřešit. Určitým signálem však byla skutečnost, jak rychle se s kraji vláda sešla. Stejně jako prezident republiky i nová vláda cítí, že je třeba při správě země komunikovat se všemi partnery - kraje nevyjímaje. Zatímco Nečasova vláda se s krajskými samosprávami od podzimních voleb nikdy ve sboru nesešla, v případě úřadujícího kabinetu Jiřího Rusnoka jsme se dočkali setkání hned ve druhém týdnu její existence. Naprosto odlišný přístup byl evidentní od počátku společného setkání. Členové vlády krajům naslouchali a snažili se hledat řešení i v oblastech, ve kterých jsme v minulosti slyšeli pouze lakonické NE. Přitom v žádném případě nešlo o rozhazování peněz všemi směry, ale přihlášení se k závazkům státu, od kterých sám za minulé vlády velmi rychle ustoupil a snažil se kraje držet v tísni, a to nejen finanční.
V čem je odlišný přístup této vlády ke krajům? Vláda chápe, že memorandum o stabilním financování regionální železniční dopravy z roku 2009 musí být respektováno a dotace krajům by neměly být kráceny, jak to navrhoval bývalý ministr financí Kalousek. Obdobně lze očekávat odbornou, nikoliv politickou debatu na téma placení korekcí za chybovost v regionálních operačních programech. Výklad bývalé vlády byl lživý a velmi neférový. Demagogie v argumentaci pana ministra Kalouska přesahovala všechny meze. Přitom právě jím vedené ministerstvo bylo kritizováno za špatný systém auditů za projekty spolufinancované z rozpočtu EU. I na toto téma noví ministři slyšeli. Stejný přístup bude uplatněn při přípravě příštího období, kde byl garantován partnerský přístup ke krajům. To nezmiňuji ani řešení povodňových škod a některá další témata.
Moje shrnutí je proto následující. Spolupráce krajů s vládou Jiřího Rusnoka bude nesrovnatelně lepší než s vládou Petra Nečase. To je holé konstatování faktu. Vynechávám nyní veškeré politické souvislosti. Jen doufám, že se přejde od slibů k činům. Mají-li kraje plnit všechny svoje úkoly, pak nepotřebují nepřátelský, ale alespoň korektní vztah s centrální vládou. Každý ať si udělá obrázek sám…
Martin Netolický, hejtman Pardubického kraje
 
Evropské fondy bude s hejtmany řešit přímo premiér

Praha/Pardubice (19. července 2013) – Evropské fondy a jejich čerpání jsou společnou prioritou Vlády i Asociace krajů České republiky. Na řešení korekcí, které státu uložila Evropská komise, i přípravě na další programovací období 2014 – 2020 se bude podílet společný řídící tým. Hejtmani se na tom v pátek shodli s vládou na společném jednání. Tento postup si pochvaluje i hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.
„Na jednání s vládou jsme otevřeli otázku korekcí i budoucnosti regionálních operačních programů. Vláda vnímá efektivní čerpání evropských peněz za klíčovou oblast stejně jako kraje. Je to jedna z mála příležitostí pro rozvoj regionů a pracovních příležitostí v nich,“ řekl hejtman Martin Netolický, který je v čele vyjednávacího týmu krajů právě pro oblast evropských fondů. S vládou Petra Nečase se toho hejtmanům příliš vyjednat nepodařilo. „Minulá vláda nás bohužel nevnímala jako partnery, ale spíše jako svého obětního beránka. Velmi vítám dohodu na ustavení společného řídícího týmu k problematice evropských fondů. Osobní účast předsedy vlády v tomto týmu je pro mě garancí, že jednání budou korektní. Dalšími členy budou ministr financí, ministr pro místní rozvoj a za kraje vybraní hejtmani,“ objasnil Netolický, který bude ve skupině pracovat také.
Dalšími tématy jednání vlády s hejtmany byly příprava státního rozpočtu na příští rok, financování regionální železniční dopravy, kde se kabinet přihlásil k memorandu z roku 2009, či problematika dofinancování integrovaného záchranného systému.

 

Výstava obrazů Jaroslava Doležala v areálu Na Nebesích oživuje zapomenutou krajinu

V areálu Na Nebesích v Němčicích u Litomyšle dostal prostor po řadě umělců a celebrit již 84letý malíř Jaroslav Doležal.
 V areálu ojedinělého statku z 19. století a jeho rozsáhlých zahrad, v obci Němčice vzdálené zhruba tři kilometry od historického města Litomyšl, byla zahájena začátkem června nová výstava.
Po úspěšných prezentacích děl Zdeny Olivové, Šárky Frankové, Nadi Jonášové, Vítězslavy Morávkové a řady jiných výtvarníků, dostal prostor pro své malby olejem i Jaroslav Doležal ze Zhoře. Výstava nese název Krajina našeho regionu a stavby předků skoro zapomenuté a motto autora Maluji, jako před 100 lety. Z názvu vyplývá i výběr děl a návštěvníci mohou skutečně hodnotit, jak se jim známá místa v uplynulém čase změnila. Autor přímo v plenéru doposud za svůj dlouhý život namaloval zhruba 2000 obrazů, Na Nebesích je vystaveno 50 z nich.
Při výstavě jsou návštěvníkům přístupny i rozsáhlé zahrady a jejich součásti. Jednou z nich je i kaplička - boží muka, kterou nedávno vysvětil děkan a kněz Dr. Zbigniew Jan Czendlik.
Nadace Mezinárodní potřeby pomáhá desetitisícům mladých
aneb výroční zpráva 2012 

Česká Třebová 1. 7. 2013
Nadace Mezinárodní potřeby (NMP) zveřejnila na svých internetových stránkách
www.incz.info/2012.pdf výroční zprávu za rok 2012. V uvedeném roce nadace překonala svá dosavadní maxima, když rozdala rekordních 5,5 milionu Kč nadačních příspěvků. Většinu prostředků získává od dárců, kteří se chtějí finančně podílet na dobročinných aktivitách. V ČR jde o přednášky na etická témata ve školách (program Zdravá mládež), v rozvojových zemích světa je to dálková adopce.
„Loni se splnil sen o tom, že pro přednáškovou práci v ČR obdržíme milion korun za rok od českých dárců. Uvedená částka je přitom složena z tisíců drobných darů, z nichž nejvyšší jen o málo přesahoval 20 000 Kč. Těší nás, že získáváme dárce jak pro pomoc chudým zemím, tak pro řešení potřeb české mládeže. Zveme všechny: staňte se součástí řešení tam, kde je nouze. Žádný dar není příliš malý na to, aby pomohl,“ uvedl Mgr. Petr Horáček, výkonný ředitel nadace.
Nadace Mezinárodní potřeby má dva hlavní programy:
Program Zdravá mládež, ve kterém nadace podporuje 17 profesionálních lektorů přednášejících na českých školách na důležitá etická témata. V r. 2012 oslovili lektoři 41 000 dětí a mladých. Tento program probíhá již 15. rokem a studenti i učitelé si jej velmi cení. Nadace do něj od roku 1999 vložila téměř 19 milionů Kč. Vybrané lektory podporuje dlouhodobě a ročně na program vynakládá více než 2 miliony Kč.
V Dálkové adopci PLUS® dává nadace vzdělání a duchovní péči více než 450 dětem v těchto zemích: Filipíny, Indie, Nepál, Srí Lanka a Uganda. Děti dostávají více než jen vzdělání. Místní koordinátoři vybírají k podpoře ty nejpotřebnější. Do podpory dětí se v roce 2012 zapojilo celkem 457 dárců.
Nadace Mezinárodní potřeby byla založena v roce 1995 jako organizace pomáhající místním křesťanům v úsilí o dílo Kristova evangelia. Podporuje všestrannou veřejně prospěšnou činnost křesťanů v ČR i v zahraničí. Nadace je křesťanskou organizací, která nespadá pod žádnou konkrétní církev.
Kontakt: Mgr. Petr Horáček, výkonný ředitel NMP, tel. 732 373 573, e-mail incz@incz.info.