Českotřebovský deník 174/2013 (23/7)                                   
PETICE

STOP HF a nepovolení průzkumu ropy a plynu Hradecko Pardubicko zaměřená v ČR proti průzkumu i těžbě nekonvenčních zdrojů ropy a plynu metodou hydraulického štěpení (HF) a nepovolení PÚ Hradecko Pardubicko na vyhledání ropy a plynu
Ministerstvo životního prostředí vydalo zamítavé stanovisko k žádosti společnosti SouthOil s.r.o. o stanovení průzkumného území pro vyhledávání a průzkum konvenčních ložisek ropy a zemního plynu na území krajů Královéhradeckého a Pardubického.
Za účelem vyjádření nesouhlasu občanů dotčených obcí s dalšími možnými plánovanými průzkumnými vrty a následnou těžbou břidlicového plynu či jiných ropných látek, vznikl petiční výbor, který je autorem výše uvedené Petice.
Pro občany, kteří mají zájem podepsat Petici, jsou petiční archy k dispozici v Turistickém informačním centru Česká Třebová, budova MěÚ Staré náměstí 78.
Bližší informace k Petici a vydanému Rozhodnutí MŽP, naleznete na webových stránkách www.ceska-trebova.cz nebo http://stophf.cz/
 
Úmrtí v červenci 2013

Josef Suchý, nar. 1936 Česká Třebová
Václav Hanuš, nar. 1939  Česká Třebová
Jana Krásová, nar. 1939 Česká Třebová
Josef Vostřel, nar. 1927 Česká Třebová
Zuzana Paščáková, nar. 1943 Česká Třebová
Božena Janebová, nar. 1925  Česká Třebová
Anežka Hondlová, nar. 1919 Česká Třebová
Božena Křivohlávková, nar. 1940 Česká Třebová
František Karlík, nar. 1941 Česká Třebová
Robert Pojman, nar. 1920 Česká Třebová
Milada Hicklová nar. 1946 Česká Třebová
Miloslav Duspiva  nar. 1936 Česká Třebová
Blanka Pancová, nar. 1956 Česká Třebová
Petra Pancová, nar. 1990 Česká Třebová
Josef Korejtko, nar. 1938 Česká Třebová
Ladislav Dohnal, nar. 1938 Česká Třebová.
Jiří Kepák, nar. 1939 ČT Jelenice zemřel  8.7. v Praze , kremace 12.7. Čest jejich památce !
 
Konzum organizuje veřejnou sbírku pro neziskovky v regionu

Obchodní družstvo Konzum z Ústí nad Orlicí připravilo ve spolupráci s neziskovými organizacemi veřejnou sbírku, kde budou moci obyvatelé regionu přispět na konkrétní vybrané sociální projekty. Grantový program Společně za úsměv tak doplní ještě veřejná sbírka, do které se mohou zapojit všichni obyvatelé regionu.  
Již od roku 2001 organizuje společnost Konzum grantový program Společně za úsměv, který již rozdělil neziskovým organizacím v regionu přes dva miliony korun. V letošním roce však dochází ke změně a Konzum společně s neziskovými organizacemi chce do dárcovství více zapojit i jednotlivé obyvatele regionu.  Ti budou moci nově na prodejnách Konzumu speciálními dárcovskými kupony podpořit vybraných 30 projektů ze sociální oblasti.  
 „Vlastní pomoc neziskovým organizacím bude velice jednoduchá “, říká ředitel Konzumu Ing. Miloslav Hlavsa. „ Zákazníci si budou moci ze speciálních letáků vystřihnout Dárcovský kupon vybrané neziskové organizace, který společně s částkou 30 Kč složí na pokladně některé z prodejen. Tím finančně přispějí na konkrétní sociální projekt v našem regionu. Zároveň tak spolurozhodnou o rozdělení částky 100 000 Kč, kterou na podporu neziskovek věnuje Konzum. Chtěli bychom tím zahájit takovou malou revoluci v oblasti osobního dárcovství v našem regionu,“ upřesňuje Ing. Miloslav Hlavsa.
"Obchodní družstvo KONZUM patří mezi velmi aktivní společensky odpovědné firmy v Pardubickém kraji. Velmi si vážím osvíceného přístupu vedení společnosti, které dlouhodobě podporuje aktivity neziskových organizací. Vedle významného zapojení se do krajských burz filantropie přichází letos s výjimečným projektem dárcovských kuponů. Pevně věřím, že tato jedinečná forma osloví veřejnost a díky ní budou podpořeny prospěšné projekty. Kéž by takový přístup mělo více firem.", říká radní Pardubického kraje Ing. Pavel Šotola.
 
Situace je neudržitelná, konejte rychle!

Se znepokojením sleduji vývoj situace při rekonstrukci nejdůležitější páteřní komunikace D1, kdy již několik týdnů vázne její rekonstrukce kvůli geologickému stavu podloží dálnice. Budou nutné opět další vícepráce, které ve výsledku budou znamenat výrazné prodražení celé stavby? Jsem přesvědčený, že je to ukázka toho, kam jsme se dostali při zadávání veřejných zakázek. Naše legislativa po mnohaletém vývoji dospěla do bodu, kdy silný tlak na ceny a nedostatečný důraz na kvalitu díla vedou k tomu, že se podobné „objevy“ vyskytují stále častěji. Není náhoda, že tato překvapení se vždy „objeví“ ve fázi, kdy jsou již učiněny téměř nevratné kroky. Ve své funkci sleduji i další stavby a jsem zvědavý, kdy se stane opět něco podobného jako na dálnici D1.
Nyní ale k situaci v kraji. Každý den dojíždím z východní části Pardubického kraje do jeho sídelního města v Pardubicích a jsem nucený využívat páteřní komunikaci I/35. To, co jsme předpokládali, se bohužel naplnilo do posledního písmenka. Velmi výrazně vzrostl počet nákladních i osobních automobilů, které využívají cestu z Čech na Moravu přes náš kraj. Dal jsem si tu práci a sledoval jsem státní poznávací značky, a i když se z toho nedá zcela usuzovat, kam řidiči míří, je zřejmé, že 60 až 70 procent z nich využívá trasu z Hradce Králové do Mohelnice jako tranzitní. Již tak přetížená silnice první třídy se stala téměř neprůjezdnou. Od Litomyšle až po Holice projíždíme souvislými kolonami. Nemluvě o omezování a zpomalování činnosti hasičů, zdravotnické záchranné služby i ostatních složek Integrovaného záchranného systému Pardubického kraje.  
Považuji proto za svou povinnost vyzvat Ředitelství silnic a dálnic a Ministerstvo dopravy, aby urychleně konaly, protože zastavení prací na D1 prodlužuje přechodný stav, který bude beztak velmi dlouhý. Současná situace také jen potvrzuje nezbytnost urychlení výstavby silnice R35. Předpokládám, že i kolegové z ostatních krajů, kterých se rekonstrukce D1 přímo či nepřímo dotýká, budou mít stejný názor. Situace je neudržitelná, konejte rychle!
Martin Netolický, hejtman Pardubického kraje