Českotřebovský deník 175/2013 (24.7.)                                  

Vážený pane, žiji na sídlišti Trávník již 33 let a za celou dobu nebyl zdejší trávník v tak dezolátním stavu, jak jest poslední dvě léta. Chtěla bych se touto cestou zeptat lidí, kteří jsou zodpovědní za tento stav, proč? Proč se musíme 21.7. (3. týden letních prázdnin) dívat z okna na tuto hrůzu z oken a zdejší děti si nemají kde hrát. Chtěla bych těmto lidem vzkázat, že bych byla velice ráda, kdyby se tato situace v příštích letech neopakovala. Byla bych ráda, kdyby jste alespoň některé fotografife s tímto textem zveřejnil v Českotřebovském zpravodaji. Milena Felgrová.
 

 

Oznámení – celoplošná deratizace v roce 2013

Oznamujeme všem vlastníkům, nájemcům, uživatelům objektů a pozemků, že ve dnech
1.8. – 31.8.2013 proběhne v České Třebové celoplošná deratizace, jejímž cílem je redukce stavu obtížných hlodavců.
V termínu od 1.11.2013 do 10.12.2013 bude pak probíhat 2. etapa zaměřená zejména na venkovní plochy. Deratizace bude prováděna v objektech v majetku města včetně veškerých ploch města, dále u samostatných organizací a družstev, které se mohou s realizací deratizace v tomto termínu podílet na jednotném postupu s městem.  
Provedení deratizace je nutné z důvodu prevence proti přenosným nemocem, a to pomocí ochranných opatření k hubení epidemiologicky významných nebo škodlivých myšovitých hlodavců. 
Žádáme tímto, aby se v uvedeném termínu k této akci připojili i společnosti a podniky umístěné v České Třebové, stejně jako jednotlivá bytová družstva se svými domy. Aby deratizace byla co nejúčinnější, je nutné, aby byla všemi subjekty provedena v jednotném termínu. 
Děkujeme za pochopení.
Ing. Ivana Vrbická, odbor životního prostředí MěÚ Česká Třebová

Provozní doba městských sportovišť o prázdninách


Bike park Peklák     – provozní doba jako v červenci, čtvrtek až neděle 10:00 až 18:00 hod
Lanový park Peklák – stejně jako Bike park
 
Zimní stadion               – zahájení provozu 18.8.2013, první veřejné bruslení 13:00 až 14:30 hod
                                   - další veřejné bruslení 21.8.2013 17:00 až 18:15 hod
                                   - termín 23.8.2013 až 28.8.2013 camp East Bohemia – mládeže
                                   - 20.8.2013 v 18:00 hod zápas European Trophy / HC ČSOB Pojišťovna Pardubice – Fribourg
Sběrný  dvůr ul. Semanínská, Česká Třebová

provozní doba:        pondělí     zavřeno
                              úterý         8.00   -   17.00 hod.
                              středa       8.00   -   17.00 hod.
                              čtvrtek      8.00   -   17.00 hod.
                              pátek        8.00   -   17.00 hod.
                              sobota      8.00   -   12.00 hod.
                              neděle      zavřeno
O svátcích je sběrný dvůr uzavřen.
Občané dopravují své odpady do sběrného dvora individuálně na základě čipu (vydá obsluha) a sami třídí odpady do označených kontejnerů.                                                                                                                                       Provozovatel: Eko Bi s.r.o.

 

Pronájem nebytových prostor 


Město Česká Třebová nabízí k pronájmu nebytový prostor v prvním nadzemním podlaží v čp. 7 v Klácelově ulici v České Třebové, sestávajících ze dvou kanceláří a WC o celkové ploše 54,4m2, za cenu 500,-Kč/m2/rok + služby, od 01.10.2013, na dobu neurčitou s výpovědní lhůtou 6 měsíců.

 

Město Česká Třebová nabízí k pronájmu nebytový prostor  o výměře 62,28 m2, v přízemí domu čp. 992 v Podbranské ulici v České Třebové, sestávajících z prodejny, dílny, denní místnosti a příslušenství, dosud užívaných jako provozovna služeb elektro – slaboproud, za roční nájemné 300,-Kč/m2/rok + služby,  na dobu neurčitou s výpovědní lhůtou tři měsíce, od 01.10.2013.

 

Přihlášky přijímá Odbor majetku města Městského úřadu v České Třebové, Staré náměstí čp.78, kontakt: 465 500 141, 465 500 142, e-mail, marcela.sulcova@ceska-trebova.cz

 

Volné sociální byty

Město Česká Třebová podle čl. II Pravidel č. 3 pro pronajímání bytů v majetku Města Česká Třebová
pro sociálně potřebné občany a rodiny vyhlašuje k pronájmu 3 volné byty
       - č. 16 o velikosti 1+1 v čp. 2084
       - č. 17 o velikosti 1+1 v čp. 2084
      - č. 20  o velikosti 1+1 v čp. 2086  na Semanínské ulici v České Třebové
Žádosti o byty si mohou zájemci vyzvednout na odboru sociálních věcí a zdravotnictví MěÚ Česká Třebová.
Vyplněné žádosti se všemi přílohami je nutno předat do podatelny MěÚ nejpozději ve středu 31.07.2013.
V České Třebové dne 25. června 2013                                              Ing. Jiří Smrčka v.r.  vedoucí odboru majetku města
 
Pozvánka do Semanína

Smyčkovi v Semaníně připravili doprovodnou nabídku k naučným Semanínským stezkám a k expozici Semanínská renesance. Na pozemku bývalé fary v Semaníně přibylo pstruhové jezírko a občerstvovací sklípek. Nejen turisté si tak mohou přímo na pozemku rozdělat oheň a na něm opéct vlastnoručně chyceného pstruha, k tomu si vybrat vychlazené pití dle svého gusta a mezitím nechat vyběhat děti na místní zahradě, nebo jim dopřát tvoření z hlíny. Otevřeno je shodně s kostelní expozicí o prázdninových víkendech - pátky 13.00-17.00, soboty a neděle 9.00-17.00, jinak po domluvě (tel.: 608731830, e-mail: prosemanin@seznam.cz). Můžete také  na místě zkusit zazvonit na zvonek bývalé fary, budou-li majitelé doma, obslouží vás i mimo otevírací dobu. Více na: www.smyckovi.cz
Setkání přátel létání bude opět poslední červencovou sobotu

V polovině prázdnin je tradiční termín pro letecké odpoledne na českotřebovském letišti.   Akce s přesným názvem "Setkání přátel létání"  se bude konat v sobotu 29. července od 13 hodin na letišti U Dvora. pořadatelem akce je českotřebovský aeroklub ve spolupráci s leteckými modeláři. Pro návštěvníky bude  připravena jistě velmi zajímavá přehlidka ultraligtů, ale také doprovodný program a samozřejmě i občerstvení.  Více na plakátech, nenechte si akci ujít !
Kraj získal peníze na povodňové škody na silnicích

Pardubice (24. července 2013) – Částku 122 milionů korun získal Pardubický kraj na odstraňování povodňových škod na silnicích. Smlouvu o poskytnutí těchto finančních prostředků podepsali zástupci Pardubického kraje, Správy a údržby silnic Pardubického a Státního fondu dopravní infrastruktury.  
Přestože Pardubický kraj červnové povodně nezasáhly v tak velkém měřítku jako jiné regiony České republiky, stačila velká voda na silnicích napáchat stamilionové škody. Nejvíce byly postiženy nejen kryty vozovek, ale především mosty a opěrné zdi a také podloží silnic. „Osobně jsem se o tom přesvědčil, když jsme kontrolovali situaci přímo v terénu během povodní. Správa a údržba silnic Pardubického kraje musela provést desítky uzavírek silnic zejména v okolí Chrudimky a také v některých částech na Pardubicku. Musím vyzdvihnout práci našich silničářů, ale i spolupráci a velmi cenné podněty, kterých se nám dostalo od starostů. Bez dobré přípravy, dokumentace a testů na silnicích bychom peníze od státu získávali jen těžko,“ objasnil Martin Netolický, hejtman Pardubického kraje.
Na odstranění těchto škod nyní Pardubický kraj získal dotaci ze státního rozpočtu. Smlouvu o ní podepsali náměstek hejtmana Pardubického kraje zodpovědný za dopravu a dopravní obslužnost Jaromír Dušek, ředitel Správy a údržby silnic Pardubického kraje Miroslav Němec a řediteli Státního fondu dopravní infrastruktury Tomáš Čoček.
„Všichni jsme mohli sledovat, že regionální říčky, které mnohdy působí jen jako potoky, se tolik rozvodnily, že způsobily velké škody na vozovkách, podmáčely silniční podloží a konstrukci. Právě okresy Chrudim a Pardubice byly postiženy nejvíce. Jsem velmi rád, že s námi stát projevil solidaritu a významně pomůže s odstraňováním vzniklých škod,“ shrnul situaci náměstek hejtmana Jaromír Dušek.
„Odstraňování povodňových škod bylo nastaveno tak, aby mohly být financovány opravy silnic až do jejich uvedení do normového stavu, to znamená, že se to týká nejen financování oprav, ale někdy i investičních výdajů. V tento okamžik bude na kraj převedena zálohová platba, následně po vyúčtování, které bychom rádi provedli na konci letošního roku, bude už jasná částka, kterou Pardubický kraj na opravy silnic využije,“ upřesnil ředitel Státního fondu dopravní infrastruktury Tomáš Čoček.
 
Sucha neustupují. Hejtman nabádá k opatrnosti

Pardubice (24. červenec 2013) – Pokud nezaprší a neskončí panující sucha, hejtman Pardubického kraje Martin Netolický svolá mimořádné zasedání rady kraje. Ta by projednala jeho návrh na vydání mimořádného nařízení ke zvýšenému nebezpečí požárů.
„Pečlivě monitorujeme vývoj počasí v posledních dvou týdnech a především předpověď na nejbližší dny. Ve čtvrtek budeme aktuální situaci konzultovat s Hasičským záchranným sborem Pardubického kraje,“ informuje hejtman Netolický, který vydání mimořádného nařízení zvažuje. „Jednalo by se o preventivní krok v podobě nařízení, které ukládá povinnosti a zakazuje lidem užívání ohňů v rizikových lokalitách,“ doplňuje Netolický.
Kraj i hasiči dlouhodobá sucha v žádném případě nepodceňují. „Situace je poněkud paradoxní. Před několika týdny jsme se potýkali s povodněmi, nyní nás sužují velká horka a sucho. Právě proto chci občany upozornit na zvýšená rizika požárů a prosím je o obezřetnost a opatrnost, danou situaci nelze bagatelizovat,“ vyzývá lidi hejtman.

 

V Malovaném refektáři v Želivském klášteře zazní tóny originálního klavíru z 19. století


Želiv – V sobotu 27. července ve 20 hodin se v Želivském klášteře uskuteční již šestý koncert letošního festivalu Musica Figurata, tentokrát s nádechem raného romantismu pod názvem „Kdo sám nehoří, nemůže zapálit jiné“. Vystoupí zde známá česká cembalistka a klavíristka Alena Hönigová a lotyšský barytonista Raitis Grigalis.

Šestý koncert využije prostory překrásného Malovaného refektáře želivského kláštera a pro tyto účely sem bude dokonce nainstalován originální historický klavír Broadwood z poloviny 19. století. „Ten se rozezní v tónech Schumannova písňového cyklu Láska básníkova a klavírní sonáty a-moll Franze Schuberta,“ doplňuje obsah koncertu Hana Konvalinková, ředitelka produkce festivalu a dodává: „Schubert měl mimořádnou schopnost pro vystižení lyrických a romantických nálad a velký melodický talent, často bývá označován za nejpoetičtějšího ze všech hudebníků.“ 

Festival pokračuje „Poutí smíření“

Festival tímto velkolepým koncertem nekončí, pokračuje dalších pět týdnů v představování duchovní hudby veřejnosti. Dalším milníkem v programu bude takzvaná Pouť smíření, která proběhne v sobotu 3. srpna. Začne křížovou cestou, bude pokračovat mší a autorským čtením spisovatelky Edy Kriseové. Celý den uzavře jedinečný koncert s mistry vrcholné renesance za doprovodu varhanního pozitivu a barokních trombónů. „Koncerty duchovní hudby festivalu Musica Figurata přilákaly letos do želivského kláštera již stovky posluchačů. Duchovní hudba, ve spojení s genius loci želivského kláštera, umocňují zážitek z koncertů a činí tuto hudbu přístupnou téměř každému posluchači,“ uzavírá Konvalinková.