Českotřebovský deník 179/2013  (30.7.)                                 
 
Žaluda v čele Českých drah skončil, nahradil ho Dalibor Zelený

Jen několik hodin poté, co dozorčí rada Českých drah v úterý jmenovala nové představenstvo společnosti, skončil ve funkci ředitele generálního firmy Petr Žaluda. Odvolala ho právě nově jmenovaná rada. Místo něj bude dráhy řídit jejich někdejší šéf Dalibor Zelený.
Zelený se chvíli předtím stal taktéž jedním ze tří členů nového představenstva. V čele ČD stál v letech 1998-2003, tedy v době, kdy byl premiérem nynější prezident Miloš Zeman. V ČD Zelený skončil v březnu 2003, odvolal ho tehdejší nový ministr Milan Šimonovský. Odůvodnil to tím, že nezvládl transformaci firmy na akciovou společnost. Ministr dopravy Zdeněk Žák, který změny inicioval, v České televizi řekl, že Zelený je jednou z nejrespektovanějších evropských osobností v oboru. Doplnil, že v ČD musí skončit bezhlavé investice, nové vlaky nepřinášejí prý drahám nové cestující. Během několika dní po nástupu nového ministra dopravy Zdeňka Žáka se tak kompletně změnilo vedení jedné z největších státních firem. Právě Žák změnu začal, když vyměnil většinu členů dozorčí rady. Ministr je členem vlády Jiřího Rusnoka, která zatím nezískala důvěru Sněmovny. Žák v ČT řekl, že nebylo možné se změnou počkat do doby, než vláda důvěru získá či nezíská. Kromě Zeleného jsou novými členy představenstva výkonný ředitel pro provoz a techniku ČD Daniel Kurucz a náměstek generálního ředitele ČD pro personální záležitosti Pavel Švagr.
Dalibor Zelený je absolventem českotřebovské železniční průmyslovky a vysoké školy dopravní, v tomto volebním období členem zatsupitelstva města a radyměsta Česká Třebová, kam byl zvolen za ČSSD.  Je také místopředsedou dozorčí rady společnosti Oredo, která měla zajistit integrovaný systém dopravy v našem Pardubickém kraji, do funkce však již byl zvolen v době, kdy již bylo schváleno zadání pro další činnost společnosti. Dalibor Zelený se netajil kritickým přístupem ke změnám, které  společnost v dopravní obslužnosti našeho kraje zavedla. Po odstoupení z funkce ředitele ČD pracoval také v zahraničí, např. jako ředitel železnic na Slovensku nebo v Bruselu , v současné době pracoval jako OSVČ. Dalibor Zelený ve funkci gen. ředitele ČD systematicky pracoval i na zlepšení podmínek činnosti v českotřebovském železničním uzlu, v době jeho působení také na zdejší stanici zastavovaly všechny důležité vlaky vyšší kvality, pendolina tehdy ještě nejezdila. 
František Preisler – tragédie, ze které i po šesti letech mrazí  

Právě dnes je to šest let, kdy se nečekaně uzavřel život třiatřicetiletého dirigenta Františka Presislera. Jednoho z nejtalentovanějších mistrů taktovky své generace.K tragédii došlo před šesti lety, předposlední červencový den na ostrově Elba. Dirigent František Preisler dostal během koupání zhruba patnáct metrů od břehu epileptický záchvat s následným vynecháním srdce. „Následoval rychlý návrat na břeh. Sestra a přítomný lékař mu ještě na chvíli vrátili život, když došlo k dalšímu srdečnímu selhání. Rychlá pomoc byla ihned na místě, byl napojen 20 minut na přístroje, leč oživování bylo marné,“ popsal po čase okolnosti odchodu svého syna režisér František Preisler starší. Dirigent František Preisler nebyl úplně zdráv, tři roky se léčil s cukrovkou, po těžkém úrazu a následném léčení v roce 2006 se u něj projevila epilepsie. „Svědomitě se léčil, chodil pravidelně na kontroly k vynikajícím lékařům, užíval předepsané léky. Při poslední prohlídce necelý měsíc před tím, než se to stalo, bylo neurologem konstatováno výrazné zlepšení s nadějí, že dávky léků se začnou snižovat a že je předpoklad, že do jednoho roku bude zcela zdráv.“ Podle otce měl jeho syn ze zlepšování svého zdravotního stavu radost, navíc poslední rok se u něj neobjevil žádný náznak záchvatu a dokonce rodičům telefonoval z Itálie, jak se cítí dobře. "Srdce ale nevydrželo ten obrovský pracovní nápor, pro který žil,“ dodal později k odchodu syna František Preisler starší, který také naplnil synovu poslední vůli. „Přinesl ji k nám před více než rokem po těžkém onemocnění. Prosil, ať je u nás uschována pro případ, že by se něco nečekaného přihodilo. Ve vůli sepsal pokyny, jak naložit s jeho posledním rozloučením." Jak si dirigent František Preisler přál, uskutečnilo se rozloučení v úzkém rodinném kruhu a jeho ostatky byly uloženy k jeho předkům do rodinné hrobky na Městském hřbitově v České Třebové. Smrt dirigenta Františka Preislera (1973 – 2007) před šesti lety šokovala všechny, kteří s ním měli možnost pracovat – od lidí z pražského Národního divadla či dalších operních souborů, přes hráče předních symfonických orchestrů, až po celý tým dnes už legendární pražské muzikálové produkce Jesus Christ Superstar, pod kterou byl jako dirigent též podepsán, či zpěváky populární hudby v čele s Karlem Gottem. Dodnes František Preisler mnohým z nich velmi chybí (Informační portál OPERA PLUS. CZ 30.7. přináší vzpomínku a s mnoha fotografiemi.....)

Máme to tu pořád, po každém dešti a nikdo s tím nic nedělá, přitom úprava komunikace je nanejvýš žádoucí, píše Ant. Trousil a svoje připomínky dokládá fotografiemi, které nafotil dnes v pondělí 30.7. brzo ráno po nočním prudkém lijáku. Jedná se potřebu upravit kanalizaci, ale současně zajistit, aby se voda s kamenyz cesty vedoucí kolem zahrádek neřítila několik set metrů skopce dolů neřízeně, aniž by ji bylo možné někam odbočit do pole.  V každém případě by bylo dobré svolat místní šetření a navrhnout nějaké řešení. Další fotografie Ant. Trousila z 30. 7.  Noční bouřka přinesla mnoho komplikací energetikům, síť vypadla v České Třebové plošně, ve velké části ale jen krátkodobě. Na Lhotce byli např. bez proudu do půlnoci, ve Zhoři do 7 hodin ráno, v Třebovici a Rybníku  byli problémy ještě dlouhodobější a zdejší prodejny Konzumu tak zůstaly uzavřené.  Ti kdo měli plné mrazáky měli starosti....  Vítr síly orkánu shazoval květináče z oken a balkonů, poškodil květinovou výzdobu, lámal větve stromů. Krátkodobě vzrostla hladina Třebovky asi na dvojnásobný průtok. Dobře to bylo vidět třeba v novém korytě v Dlouhé Třebové.

 

Rodinné pasy přináší slevy nejen o prázdninách

Pardubice (26. 7. 2013) – Projekt rodinných pasů v Pardubickém kraji pokračuje. Systém rodinných pasů byl zahájen 1. září 2008 a na základě ukončeného výběrového řízení bude pokračovat do konce roku 2016. Jeho výhody je možné využívat nejen v době prázdnin.
 „Rodinné pasy mají za cíl poskytnout rodinám s dětmi zajímavou finanční slevu v široké nabídce služeb, například pro společné trávení volného času. Tato nabídka je zajímavá zvláště nyní, v době dovolených, kdy rodiny více cestují,“ vysvětlil krajský radní pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola.
Slevy se většinou pohybují mezi 5 – 20 procenty a lze jich využít např. v některých penzionech a restauracích, při návštěvě památek či sportovišť, nebo při nákupu oblečení, hraček, kosmetiky, apod. Projekt je určen pro rodiny s alespoň jedním dítětem do 18 let.
Rodinné pasy lze uplatnit v sedmi krajích - Jihomoravském, Olomouckém, Pardubickém, Zlínském, Ústeckém, Královéhradeckém a Kraji Vysočina. Držitelé pasů mohou využívat slev nejen na území České republiky, ale i na území Slovenské republiky a v oblasti Dolního Rakouska. V Pardubickém kraji vlastní rodinné pasy momentálně více než osm tisíc rodin.
Informace o rodinných pasech poskytují i mateřská centra. Některá z nich zároveň poskytují držitelům těchto pasů slevy. S rodinnými pasy se mohou lidé seznámit ale také například v rámci Hravého odpoledne na farmě, které se bude konat 10. září v areálu hiporehabilitace a jízdárny Apolenka v obci Spojil u Pardubic.
Další informace jsou dostupné na www.rodinnepasy.cz, kde je možné se zdarma zaregistrovat.

 

PRODÁM CHATU SE ZAHRADOU V HLINÍKÁCH
Prodám podsklepenou chatu se zahradou v zahrádkářské kolonii Hliníky. Krásné slunné místo, chata je vybavena, udržovaná, krb ve sklepě, voda i elektřina na pozemku.
 
PRONAJMU PÁRTY STAN
Ideální na svatbu, rodinné oslavy a párty s přáteli pro období s nejistým počasím. Rozměr 3x6 m, s bočnicemi. Cena na týden 500 Kč. 731 421 952
 
Českotřebovský zpravodaj - srpen 2013 v prodeji.  

Během pondělí byla provedena distribuce srpnového vydání na stánky a prodejny, během úterý bude dokončena distribuce do schránek předplatitelů.  pouze v prodejnách Konzumu v Rybníku a Třebovici se neprodávalo, prodejny byly uzavřeny.  Srpnové vydání má přes prázdninové období 104 stránek a přináší mimo jiné novou letní soutěž Českotřebovského zpravodaje a ZO ČSOP Podorlicko zaměřenou na poznávání hub podle otištěných barevných fotografií. Tato soutěž bude pokračovat i v dalším zářijovém čísle a je dotována zajímavými cenami. Soutěž je určena pro čtenáře papírového  tištěného vydání ČTZ.  Na internetu  ji nenajdete.
 
BEZPLATNÉ ULOŽENÍ ZEMINY Nabízím možnost bezplatného uložení zeminy z výkopu (ne jíl, stavební odpad, kontaminovaná zemina, velké kameny apod.). A to i ve větším množství. Místo Česká Třebová. 731 421 952

Charita ČR rozděluje peníze z povodňové sbírky. Půl milionu eur přispěli Němci

V minulých týdnech přispěla řada jednotlivců i organizací na pomoc lidem zasaženým červnovými povodněmi. Na povodňovém kontě Charity ČR je k dnešnímu dni více než 14 milionů korun.
Charita Česká republika pokračuje v pomoci vyplaveným domácnostem. Mnoha lidem již rozdala materiální pomoc a pro přímou finanční pomoc má Charita ČR vytipováno více než 600 domácnosti. Ředitel Charity ČR, Lukáš Curylo, k tomu dodává: „Zatím jsme rozhodli o rozdělení asi deseti milionů korun, z toho polovina směřuje do severních a středních Čech a města Prahy. Dalšími téměř čtyřmi miliony ze sbírky podpoříme vyplavené domácnosti v jižních a východních Čechách. Menší částky pak pomáhají v Čechách západních a také na Uherskohradišťsku, kde byly bleskové povodně.“ Ředitel Charity dále uvádí, že část financí již byla rozdělena, část Charita ČR rozdá v nejbližších týdnech a o dalších čtyřech milionech rozhodne, jakmile budou úplně dokončena sociální šetření v terénu.
Na pomoc v severních Čechách získala Charita ČR navíc dalších 500 000 eur (přibližně 12,5 milionu Kč), které daroval Svaz německé Charity (Deutscher Caritasverband).  „Pomoci si velice vážíme. S německou Charitou spolupracujeme již mnoho let, přesto mě tato velkorysá nabídka mile překvapila,“ vyjádřila se k německé charitní podpoře ředitelka Diecézní charity Litoměřice Růžena Kavková. V jednání jsou i dary pro střední a východní Čechy. Tyto prostředky půjdou také především na přímou pomoc zatopeným domácnostem, počítá se ale i s přípravou na další mimořádné události, tedy školení a vybavení speciálních týmů.  (podle tiskové zprávy Charity ČR z 29.7.2013)
Bližší informace o možnostech přispění, kontaktní údaje, krizová nonstop linka, fotografie atd. najdete na http://povodne.charita.cz
 
Domov u studánky čeká rekonstrukce pavilonu
Pardubice (29. července 2013) – Tradiční letní Anenskou pouť uspořádal v neděli Domov u studánky, který poskytuje pobytové a sociální služby pro osoby s mentálním postižením. Hejtman Martin Netolický využil této příležitosti k pracovní návštěvě této příspěvkové organizace Pardubického kraje. S ředitelkou ústavu Jitkou Beránkovou se shodli na potřebě oprav jižního pavilonu. Dalším tématem diskuze byla výše úhrad od pojišťoven.
Rekonstrukce by měla stát přibližně 7 milionů korun
„Jižní pavilon, který slouží především pro ubytování klientů, jednoznačně potřebuje stavební úpravy. Ještě letos začneme s přípravami, aby se investice v předpokládaném objemu 7 milionů korun mohla realizovat nejpozději v roce 2014,“ shrnul hejtman Martin Netolický závěry z jednání a prohlídky areálu. Kraj na tuto investici chce použít finanční prostředky, které ušetřil za opravu střechy na hradě Rychmburk. „Na Rychmburku, kde kraj poskytuje sociální služby také, se nám podařilo výrazně ušetřit. Peníze tedy zůstanou a budou použity v rámci resortu. Shodli jsme se na tom s gesčním radním Pavlem Šotolou,“ objasnil Netolický.
 
Úhrady od pojišťoven jsou letos nižší o 750 tisíc
Hejtman se zajímal také o provoz a finanční bilanci zařízení. Podle ředitelky Jitky Beránkové došlo k propadu 750 tisíc korun na úhradách za zdravotnické služby od Všeobecné zdravotní pojišťovny. „Slíbil jsem paní ředitelce, že výši úhrad osobně projednám s regionálním ředitelem VZP. Prošel jsem si celý areál a musím říci, že zařízení funguje velmi dobře,“ dodal hejtman Netolický.
Domov u studánky ve stručnosti
Domov u studánky je příspěvkovou organizací zřizovanou Pardubickým krajem, která poskytuje pobytové služby sociální péče osobám s mentálním postižením od 15 let věku, které jsou natolik sociálně znevýhodněné, že nemohou využívat jiné než pobytové služby. Domov může pečovat až o 88 klientů. Klienti jsou ubytováni v jednolůžkových, dvoulůžkových a třílůžkových pokojích. Celý komplex vytváří příjemné prostředí, obklopené lesem, jehož dominantu tvoří vkusně upravené nádvoříčko s kapličkou z roku1756.
 
LETNÍ ZAHRADNICKÁ FLORA OLOMOUC 2013 

Květinový a bylinkový ráj  v „Babiččině zahradě“
Ve dnech 15. – 18. srpna se brány Výstaviště Flora Olomouc opět otevřou zahradnické akci s nejdelší tradicí v ČR, tentokrát letní etapě mezinárodní zahradnické výstavy a veletrhu FLORA OLOMOUC.
Hlavní květinová expozice ponese název „BABIČČINA ZAHRADA“. Návštěvníky potěší přehlídky květin vrcholícího léta, popínavých letniček, muškátů, gladiol,  růží, jiřin, lilií, či balkonovek. Vlastní expozicí letních výpěstků se pochlubí  členové Českého zahrádkářského svazu. Pestrou letní paletu doplní tradiční přehlídkou letního ovoce a zeleniny – a oblíbenou zahrádkářskou poradnou.
„Babičkovského“ tématu se přidrží i Sdružení pěstitelů a zpracovatelů léčivých, aromatických a kořeninových rostlin Pelero CZ,které se představí vlastní „Venkovskou bylinkovou zahradou“ zaplněnou voňavými známými i méně pěstovanými bylinami.
Pestrou krásu letních květů orámuje zelená expozice okrasných dřevin Svazu školkařů ČR  
S velmi neobvyklým soutěžním tématem přijdou letos floristé: letní soutěž členů Svažu květinářů a floristů se totiž inspirovala stým výročím narození českého vynálezce, otce kontaktní čočky, profesora Otty Wichterleho. Nejlepší domácí seniorští a juniorští floristé budou soutěžit o nezajímavější „Kytici pro nevidomou osobu“.
Na své si na letní Floře přijdou i návštěvníci, kteří se do Olomouce vyberou za nákupy -zahrádkáři, chalupáři a kutilové, na něž čeká bohatá nabídka Letních zahradnických trhů s prodejem květin, rostlinného materiálu, zahradnickými pomůckami a hobby potřebami.
Pro zájemce budou otevřeny sbírkové skleníky  výstaviště s exotickými zelenými zajímavostmi z celého světa, botanická zahrada a rozárium v Bezručových  sadech s více než 500 druhy a odrůdami růží a také botanická zahrada olomoucké Univerzity Palackého. Doprovodný program přinese zábavu a hezké hudební zážitky dětem i dospělým.
Lákavá je i nabídka Českých drah, které pro návštěvníky letní Flory opět připravují akci Vlak Plus - padesátiprocentní slevu na zpátečním jízdném z kteréhokoliv místa v ČR.
Brány letní Flory Olomouc budou otevřeny denně od 9 do 18 hodin. Plné vstupné je 100 Kč, zlevněné (pro důchodce a studenty) – 80 Kč, děti od 6 do 15 let – 30 Kč, rodinné vstupné (dva dospělí  + 1 až 4 děti) - 210 Kč. Zdarma je vstup na výstavu pro děti do 10 let v doprovodu rodičů a návštěvníky s průkazem ZTP a ZTP – P.