Českotřebovský deník 181/2013 (1.8.)                                    
Do našeho města přijedou  mladí hasiči z družební obce Horní Lhota

Tradičně přijíždějí  do našeho města téměř každé prázdniny  mladí hasiči z družební obce Horní Lhota. Nejinak tomu bude i letos, kdy SDH Česká Třebová v čele s velitelem panem Michalem Daňkem bude hostitelem deseti těchto mladších žáků.
V pátek dne 2. srpna 2013 budou v 09:00 hod  přijati ve velké zasedací místnosti na radnici města Česká Třebová a poté se již rozběhne program letního soustředění spočívající převážně v trénincích požárního útoku na nově vybudované základně na Skalce. Mimo jiné navštíví krytý bazén, horolezeckou stěnu, hasičský záchranný sbor v Ústí nad Orlicí a v případě nepříznivého počasí využijí vnitřních sportovišť.
 
Vzorná péče bezpečnostní služby Sekuritas o českotřebovské osobní nádraží trvá již 8 let.

Vzorná péče bezpečnostní služby Sekuritas o českotřebovské osobní nádraží trvá již 8 let.Výsledky se dostavily, v hale nádraží, ani v jejím okolí  ni v podzemních prostorech se neshromažďují bezdomovci, opilci, je zde čisto a klid, nastalo bezproblémové období. Vše je navíc podruhé zajištěno pomocí kamer. Pracovníci bezpečnostní služby nyní navíc neslouží jen na našem nádraží, ale vyjíždějí n kontrolu na nádraží v Ústí nad orlicí, kde mají také dost práce.  Na ústeckém nádraží však nejsou trvale a jistě to je znát, jakmile  odjedou, tak se zase některé na nádraží žijící skupiny  zpět do prostor nádraží vracejí, českotřebovské nádraží je tak rozhodně o třídu bezpečnější. 
 
Informace ze 17. řádného jednání Rady Pardubického kraje

Záchranka může rozdělit na platech o 5 milionů korun více
Rozhodli o tom dnes krajští radní na svém jednání, když zvýšili v rozpočtu Zdravotnické záchranné služby limity finančních prostředků na platy pro rok 2013 o 5 milionů korun. Potřebu zvýšení platového stropu vyvolalo navýšení počtu posádek záchranky z 26 na 27 v souvislosti s otevřením nového stanoviště záchranky na Skutečsku. To funguje od 1. dubna letošního roku. „Práce lékařů, záchranářů i řidičů, kteří jezdí v sanitkách a zahraňují životy je velmi náročná. Tímto krokem se chceme více přiblížit celostátnímu mzdovému průměru v této oblasti a personálně zdravotnickou záchrannou službu stabilizovat,“ vysvětlil Roman Línek, 1. náměstek hejtmana zodpovědný za zdravotnictví. Podle Línka se navíc nejedená o přímou dotaci z krajského rozpočtu, protože zdrojem tu jsou vyšší příjmy od zdravotních pojišťoven. Posádky Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje vyjíždí měsíčně v průměru ke 3500 případům. V extrémních vedrech, jež v posledních týdnech sužovaly Pardubický kraj, se počet zásahů záchranářů pohyboval okolo čísla 130 denně.
 
Rada provedla změny v představenstvech nemocnic

Rada Pardubického kraje k 31. srpnu odvolala po vzájemné dohodě z funkce členů představenstev Josefa Pejchla a Evu Havlíkovou. Důvodem je zejména změna koncepce činnosti představenstev, které se vedle realizace plánované fúze nemocnic, chtějí více zaměřit na vyjednávání lepších podmínek se zdravotními pojišťovnami a stabilizaci situace. „Pan Pejchl i paní Havlíková odvedli nemalý kus práce v oblasti ekonomicko-analytické i kvality zdravotní péče, za což jsem jim osobně poděkoval. Budu rád, pokud budeme i nadále spolupracovat,“ komentoval dnešní personální změnu 1. náměstek hejtmana pro zdravotnictví Roman Línek.  Podle něj bude představenstvo v průběhu podzimu doplněno tak, aby se posílila schopnost vyjednávání se zdravotními pojišťovnami o zvýšení úhrad za některé výkony. Zároveň se počítá i s posílením manažerské a ekonomické role představenstva.
 
Úspěšné obce v soutěži Vesnice roku dostanou od kraje finanční dar

Pět nejúspěšnějších obcí v letošním ročníku soutěže o Vesnici roku Pardubického kraje 2013 se dočká ocenění od Pardubického kraje v podobě finančního daru. „Pro absolutního vítěze, kterým se stala obec Dolní Újezd ze Svitavska, doporučuje rada zastupitelstvu schválit dar ve výši 400 tisíc korun,“ řekl krajský radní pro zemědělství a venkov Václav Kroutil. Na peněžitý šek se v sobotu na slavnostním vyhlášení výsledků v Dolním Újezdu mohou těšit v Ostrově, Dříteči, Bystrém a Vysočině, které uspěly v jednotlivých dílčích kategoriích soutěže. „Nechtěli jsme rozlišovat, zda je důležitější společenský život či péče o životní prostředí nebo spolupráce se zemědělským subjektem. Všechny čtyři obce dostanou po 100 tisíci korun. Jedná se sice spíše o symbolickou částku, ale je to jednoznačný signál, že si práce starostů a zastupitelstev na vesničkách velmi vážíme. Jejich práci je třeba ocenit, peníze, ať použijí tam, kde je potřebují,“ doplnil Kroutil. Ten se spolu s 1. náměstkem hejtmana Romanem Línkem a dalšími hosty zúčastní sobotního slavnostního vyhlášení.
Výsledky Vesnice roku 2013 Pardubického kraje
Zlatá stuha (absolutní vítěz) – Dolní Újezd (okres Svitavy)
Modrá stuha (společenský život) - Ostrov (okres Chrudim)
Bílá stuha (činnost mládeže) – Dříteč (okres Pardubice)
Oranžová stuha (spolupráce obce a zemědělského subjektu) – Vysočina (okres Chrudim)
Zelená stuha (péče o zeleň a životní prostředí) – Bystré (okres Svitavy)
 
Soutěž Vesnice roku ve stručnosti
Soutěž Vesnice roku v Programu obnovy venkova je každoročně vyhlašována již od roku
1995. Cílem této soutěže je snaha povzbudit obyvatele venkova k aktivní účasti na rozvoji svého domova, zveřejnit rozmanitost a pestrost uskutečňovaní programů obnovy vesnic a upozornit širokou veřejnost na význam venkova, ale také snaha vyzdvihnout aktivity obcí, jejich představitelů a občanů, kteří se snaží nejen zvelebovat svůj domov, ale rozvíjejí i místní tradice a zapojují se do společenského života v obci.
Soutěž byla poprvé vyhlášena Spolkem pro obnovu venkova ČR v roce 1995 pod názvem
Soutěž o nejzdařilejší program obnovy vesnice. Od roku 1996 je jedním z vyhlašovatelů
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR a Svaz měst a obcí ČR. Ministerstvo zemědělství se mezi vyhlašovatele připojilo v roce 2007. Soutěž je každoročně vyhlašována na jarním Dnu malých obcí v Praze. Organizace soutěže probíhá ve dvou kolech - krajském a celostátním. Všechny přihlášené obce jsou nejprve hodnoceny v krajském kole. Do celostátního kola pak postupuje za každý kraj vždy maximálně jedna obec, které byla udělena Zlatá stuha v krajském kole.
V Pardubickém kraji proběhlo krajské kolo soutěže ve dnech 17. 5. 2013, 20. 5. 2013 - 21. 5. 2013 a 27. 5. 2013 - 29. 5. 2013. Do soutěže se přihlásilo 19 obcí z Pardubického kraje.