Kovář František Bečka v Muzeu řemesel v Letohradě       

V sobotu 6. července 2013 od dopoledních hodin proudily nekonečné davy návštěvníků  do Muzea řemesel v Letohradě. Konal se zde již pátý ročník tradiční akce, nazvané „Řemeslnická sobota“. Její podtitul zněl tentokrát „Ve znamení páry“.
Největšími lákadly pro návštěvníky se tentokrát staly  parní válec Zettelmeyer z roku 1936, parní lokomobila, parní nákladní automobil  Škoda Sentinel z roku 1924, dvě ruční hasičské stříkačky a další zajímavosti.  Jelikož mezi návštěvníky bylo možno zahlédnout přímo „davy“ obyvatel našeho města, je jasné, že o akci je i ve Třebové značný zájem.
Kromě ukázek mnoha, dnes již zapomenutých  řemesel, se mohli návštěvníci muzea setkat s funkční kovárnou, kde „kraloval“ českotřebovský mistr kovář, František Bečka se svými pomocníky. Všem přítomným předvedl své vynikající schopnosti uměleckého kováře.  K dobré pohodě návštěvníků zde vyhrávala řada kapel, včetně dechovky z Letohradu, vystřídaná skupinami, hrajícími staropražské písničky.   Došlo i na taneční vystoupení, výpravným zpestřením bylo provedení České besedy. Velkého zájmu se těšilo vystoupení dobových četníků a policie, jejichž uniformovaní příslušníci byli často  s  návštěvníky fotografováni.
Jistou zajímavostí je, že mezi návštěvníky bylo možno zahlédnout a také s ní pohovořit všem nám dobře známou herečku Veroniku Kánskou, alias Blaženu Škopkovic, ze známé Troškovy trilogie Slunce, seno….. Po areálu muzea se pohybovala zcela nenápadně, v doprovodu své rodiny. Do Letohradu, jak sama v krátkém srdečném rozhovoru  prozradila,  zavítala z nedaleké rodinné chalupy.
Akce se vydařila, počasí přálo a už nyní se můžeme těšit na další, již šestý ročník.                                                     Martin Šebela