Z výroční zprávy ZO ČSOP Podorlicko                                
 
ZO ČSOP Podorlicko je provozovatelem ekocentra Podorlicko. Provoz byl v roce 2012 podpořen Městem Česká Třebová a také z grantu Pardubického kraje v rámci programu Vzdělávání, výchova a osvěta v oblasti životního prostředí. Organizace se také snažila získat prostředky na úpravu a oplocení zahrady. Za tímto účelem byl zpracován projekt do grantového řízení OKD, který byl dobře hodnocen, ale pro velký počet projektů podporu nezískal.
V prostorách ekocentra probíhá základní spolková činnost organizace. Konají se tu členské a výborové schůze. Členové se zde schází při přípravě terénních akcí a pořádají tu také pravidelné přednášky a výstavy pro veřejnost. Ekocentrum poskytuje prostor pro činnost oddílu Mladých ochránců přírody, regionálního centra a Krajského sdružení ZO ČSOP Pardubického kraje.
V roce 2012 se zde konal krajský volební sněm ČSOP. Dvakrát se zde také uskutečnilo jednání celostátního ústředí Mladých ochránců přírody.
V ekocentru probíhají přednášky Klubu kaktusářů a zápasy Šachového oddílu Česká Třebová. Konala se zde také ustavující schůze sdružení Lingvia group. Ekocentrum bylo také základnou pro vícedenní mezinárodní setkání mykologů z Agrate Brianza.
Prostory umožňují uskladnění putovních výstav, pomůcek pro výukové programy a vybavení pro terénní práce. Veřejnost zde má k dispozici zdarma informační a vzdělávací tiskoviny. Vzdělávací funkci plní i stálá mineralogická expozice. Konají se zde také výukové programy pro školy.
ZO ČSOP Podorlicko v průběhu roku 2012 uspořádala pro veřejnost 10 přednášek a 3 dílny pro propagaci používání přírodních materiálů. Některé přednášky proběhly jako výukové programy ve školách, ale většina byla otevřena pro širokou veřejnost.
Pro děti a mládež připravila ZO ČSOP šest soutěží a výstav. Soutěže byly koncipovány tak, aby vedly k poznání problematiky ochrany přírody a aktivní účasti na jejím řešení. Některé soutěže probíhaly v terénu na stezkách. Výstavy obvykle na soutěže navazovaly.
Nová byla výstava sukulentů a kaktusů. Návštěvníci si mohli prohlédnout exempláře rostlin rostoucích na nejrůznějších místech zeměkoule a vyslechnout odborný výklad. Tradiční fotografická výstava byla na téma Příroda hor a zúčastnilo se desítky amatérských fotografů.
ZO ČSOP je provozovatelem Smyslově naučné stezky „Údolím Skuhrovského potoka" a majitelem a provozovatelem Semanínské stezky ČSOP. To obnáší hodně práce, kterou vykonávali dobrovolníci - členové ZO ČSOP Podorlicko - po celý rok za technické pomoci Obce Rybník a Obce Semanín a finančního přispění z grantového řízení Programu pro vzdělávání, výchovu a osvětu v oblasti životního prostředí v Pardubickém kraji pro rok 2012.
Trasa smyslově naučné stezky byla celoročně kontrolována. Informační tabule byly opravovány a stříšky natřeny. Byla demontována konstrukce dřevoťuku, která byla částečně uhnilá a byla poté namontována nová. Opakovanou údržbu pletím vyžadovala hmatová cestička. Průchodnost trasy byla zajištěna sekáním a vyžínáno bylo také okolí informačních cedulí. Byla vytištěna a namontována malá informační tabule číslo 14 (vyhlídka s fotografií a geomorfologií krajiny). Obec Rybník zajistila instalaci dvou odpadkových košů a sekání louky v prostoru U totemu.
Na Semanínské stezce ČSOP byla nainstalována lavice a stůl v blízkosti stanoviště U Kapličky. Byla zajištěna celoroční údržba knajpoviště. Stezka byla kontrolována a byly zajištěny drobné opravy tabulí a doplněno značení. Průchodnost trasy sečením
zajistila Obec Semanín.
Na obou stezkách jsme na jaře uspořádali velké úklidové akce v rámci kampaně Ukliďme svět. První byla pod názvem Ukliďme stezku, probíhala na smyslově naučné stezce a podíleli se na ní zejména členové ZO. Druhá pod názvem Ukliďme Střelnici, proběhla na semanínské stezce ve spolupráci s ZO Rybák Svitavy, sdružením Pro Semanín a Obcí Semanín.
Pro veřejnost jsme na stezkách uspořádali celkem 5 jednodenních vzdělávacích akcí. Proběhly díky grantové podpoře Města Česká Třebová, Obce Rybník a Pardubického kraje.
Začátek roku na smyslově naučné stezce byl již tradičně ve znamení Hledání jara na stezce. Akce byla spojena s oslavou 10. výročí otevření stezky, kterou podpořil i Region Orlicko - Třebovsko. Ten vyslal své zástupce Orlického království na slavnostní jarní otevření stezky. Další akcí byla již tradiční podzimní Rodina na stezce. Naučnou stezkou vedl také turistický pochod Za Českotřebovským kohoutem. Stezka je hojně navštěvována i neorganizovanými turisty a cykloturisty.
Školám nabízíme program Škola na stezce, který v roce 2012 využilo 6 škol. Na Semanínské stezce ČSOP jsme v květnu uspořádali pro školy akci malování z programu Blíž přírodě. V červnu to bylo Setkání se semanínskými stezkami v rámci celostátní akce Setkání s přírodou a Mykologická vycházka.
Město Česká Třebová, z naší iniciativy a ve spolupráci se ZO ČSOP, vydalo propagační skládanku s mapkami obou stezek. Propagační materiály o stezce byly kromě České Třebové dodány na IC v Lanškroune, Litomyšli, Ústí nad Orlicí a
Pardubicích. Informace o stezkách byla zařazena do Zpravodaje ČSOP v Pardubickém kraji.
 
Členové ZO Podorlicko se v roce 2012 účastnili akcí, které byly pořádány v ekocentru i v terénu. Akce na smyslově naučné stezce končily u společného stolu, kde byla plánována další činnost. Další příležitostí pro společné posezení byl již tradičně večer po mykologické přednášce, která obvykle bývá první den výstavy hub. Zážitkem bylo také červnové setkání a výlet s italskými mykology.
Členové se scházeli také v terénu při sekání orchidejové louky, při záchranném transferu obojživelníků nebo při jarním úklidu stezek.
Další činností bylo uspořádání několika terénních exkurzi do nejbližšího i vzdáleného okolí. Velmi zajímavé jsou vždy výpravy za orchidejemi.
• 5.5.2012 jsme se vypravili do Haluzic ve Ždánickém lese na lokality vstavače nachového, okrotice dlouholisté, střevíčníku pantoflíčku aj.
• 13.5.2012 byla podniknuta výprava ze Strážnice do Velké nad Veličkou v Bílých Karpatech - přes NPR Čertoryje na orchidejové louky, l zde bylo zaznamenáno málo kvetoucích druhů oproti jiným létům. Exkurze se účastnilo i několik zájemců z veřejnosti České Třebové.
• 9.6.2012 byla podniknuta exkurze do PR Písečný rybník u Milotic za cílem sledovat management lokality a monitorovat výskyt prstnatce pleťového, vstavače bahenního a vstavače vojenského.
V roce 2012 proběhl celostátní sněm ČSOP, kde naši organizaci zastupovali Vít Bednář, Hana Grundová a Věra Malátková. Věra Malátková byla zvolena do celostátní Ústřední výkonné rady ČSOP.
                                                                                                                                      Z výroční zprávy ZO ČSOP Podorlicko