KÁCENÍ STROMŮ                                                                                                  

Dne 15. 07. 2013 nabývá účinnosti nová vyhláška č. 189/2013 Sb., o ochraně dřevin a povolování jejich kácení, která některé činnosti občanům zásadně zjednodušuje, na druhou stranu zase v mnoha případech pravidla zpřísňuje.

PROTO PROSÍM ČTĚTE ZÁSADNÍ INFORMACE!

Povolení ke kácení dřevin, za předpokladu, že tyto nejsou součástí významného krajinného prvku nebo stromořadí se nevyžaduje:

1) pro dřeviny o obvodu kmene do 80 cm měřeného ve výšce 130 cm nad zemí,

2) pro zapojené porosty dřevin, pokud celková plocha kácených zapojených porostů dřevin nepřesahuje 40 m2,

3) pro dřeviny pěstované na pozemcích vedených v •katastru nemovitostí ve způsobu využití jako plantáž dřevin.

4) pro dřeviny rostoucí v zahradách (ale pouze za předpokladu splnění níže uvedených podmínek !!!).

Dle této vyhlášky je:

a) zahrada definována jako pozemek u bytového domu nebo u rodinného domu v zastaveném území obce, který je stavebně oplocený a nepřístupný veřejnosti.

Všechny tyto vlastnosti musí zahrada splňovat současně.

Za zahradu tak nejsou podle vyhlášky považovány pozemky v zahrádkářských osadách, zahrady ohraničené pouze živým plotem, zahrady u domů. které byly původně užívány k bydlení, nicméně v současné době slouží k podnikání (kanceláře, sklady apod.)

b) zapojeným porostem dřevin soubor dřevin, v němž se nadzemní části dřevin jednoho patra vzájemně dotýkají, prorůstají nebo překrývají, s výjimkou dřevin tvořících stromořadí, pokud obvod kmene jednotlivých dřevin měřený ve výšce 130 cm nad zemí nepřesahuje 80 cm. Jestliže některá z dřevin v souboru přesahuje uvedené rozměry, posuzuje se vždy jako jednotlivá dřevina.

c) jako stromořadí definuje vyhláška souvislou řadu nejméně deseti stromů s pravidelnými rozestupy, Chybí-li v některém úseku souvislé řady nejméně deseti stromů některý strom, je i tento úsek považován za součást stromořadí. Za stromořadí se nepovažují stromy rostoucí v ovocných sadech a plantážích dřevin.

Vyhláška se také nepatrně dotkla náležitostí žádostí o povolování kácení dřevin a oznámení o kácení dřevin - tylo změny zapracuje Městský úřad Česká Třebová, odbor životního prostředí, do formuláře žádosti na kácení dřevin a zveřejní je na webových stránkách Města Česká Třebová. Tyto žádosti budou současně občanům k dispozici v tištěné podobě, a to v kanceláři odboru životního prostředí.

Pokud by tímto sdělením vznikly nějaké nejasnosti nebo by občané výše zmiňovanou vyhlášku nepochopili, Městský úřad Česká Třebová, odbor životního prostředí, Vám rád poskytne jakékoliv informace, které Vám zjednoduší práci nebo předejdou protiprávnímu jednání.

Odbor životního prostředí MěÚ Česká Třebová