TSR Streetball Cup - Memoriál Mistra Jana Husa 

16. ročník   

Turnaj družstev:
 
1. Zoubkovy děti (mix včele s ligistou Jiřím Jelínkem,hráčem Svitav)
2. Revolta team (Ostrava)
3. Chrlič (ČT,Svitavy)
4. Žlutý sníh (Sezemice)
 
Finále: Zoubkovy děti - Revolta 12:3
 
Individuální soutěže:
 
Nejlepší trojkař: Jiří Kašpar (Zoubkovy děti), porazil i Pavla Miloše
Nejlepší smečař: Jiří Kašpar
Nejkurióznější koš: Čistírna Streetball Magic Team
Nejužitečnější hráč - Jiří Kašpar
Soutěž o nejlepší kotel: Zdeněk Poštulka (Česká Třebová)
Speciální cena: Pavel Miloš, patron turnaje

V sobotu 6. července se opět do České Třebové sjeli streetballisté z různých koutů České republiky, aby se zúčastnili již 16. ročníku TSR Streetball Cupu - Memoriálu Mistra Jana Husa.  Tato letní alternativa basketbalu získává velkou popularitu a Česká Třebová se za dlouhá léta konání turnaje stala mekou streetballu ve východních Čechách. Důkazem toho byla i záštita hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického a zařazení turnaje do vznikající Summer tour České streetballové federace.

Snahou pořadatelů je každý rok posunout turnaj o stupínek dál, proto na hráče i příchozí diváky čekala spousta novinek a překvapení. Turnaj se oproti minulým letem přestěhoval z areálu ZŠ Ústecká do areálu místního gymnázia, který se nachází přímo v centru města. Pořadatele k tomu vedla možnost postavit více hracích ploch a tím tak zvýšit kapacitu týmů v turnaji kvůli velkému zájmu z posledních ročníků. Přestože se hrálo na moderním velice atraktivním umělém povrchu,tento záměr úplně nevyšel, protože se nakonec zúčastnilo 18 týmů. K vidění byli borci z Ostravy, Prostějova, Uničova, Olomouce, Svitav, Bystřice nad Pernštejnem, Ústí nad Orlicí, Chocně, Hořic, Hradce Králové ale i Znojma a samozřejmě z České Třebové. Důvodem bylo konání několika velkých akcí ve stejném termínu a nepříliš příznivé počasí, které se však nakonec umoudřilo a celou sobotu bylo příjemné polojasno. O to lepší však byla atmosféra, ke které přispěl velký počet příchozích diváků, kteří tuto akci navštívili. Dvojice moderátorů, organizátorů a hráčů v jedné osobě se starala o pohodovou atmosféru, která vrcholila během vyřazovacích bojů a divácky oblíbených individuálních soutěží, kdy snad poprvé nezůstal nikdo potichu a podporoval své oblíbence!

Všichni příchozí mohli během dne využít několika promoakcí, které byly příjemným zpestřením celého dne a přispěly tak k asi nejlepší atmosféře, která v historii konání Memoriálu byla. Ačkoli počet přihlášených mužstev byl nakonec nižší, než si pořadatelé přáli, k vidění bylo vidět spoustu známých tváří.  Tou nejzářivější se stal Pavel Miloš, bývalý reprezentant České republiky a nejlepší střelec trojek v historii české ligy, který přijal nabídku pořadatelů a stal se patronem letošního ročníku. Kromě něho se již tradičně do hry zapojili i ligoví hráči svitavských Turů, ale například i českotřebovský radní Jan Kovář. Napínavé souboje probíhaly nejprve ve čtyřech základních skupinách. Z těch pak postupovaly první čtyři týmy do jednoho vyřazovacího kola. Poražení hráli už pouze pro radost ve skupině "dobré nálady". Vítězové se pak rozdělili do dvou čtyřčlenných čtvrtfinálových skupin, z nichž postupovali pouze dva nejlepší, kteří se systémem playoff utkali o celkové prvenství.  Do finále se po tuhém boji nakonec dostal tým Zoubkovy děti vedeným již zkušeným ligistou Jiřím Jelínkem a výborně hrající tým okolo vycházející rapové hvězdy Revolty, který vyřadil obhájce titulu domácí Chrliče a překazil jim tak získat ceněný hattrick. Finále nakonec bylo jednoznačné pro Zoubkovy děti, které ho ovládly v poměru 12:3 a získaly tak po právu celkové prvenství. Chrliči nakonec skončili třetí.

Vysokou úroveň letos měly i individuální soutěže. Hned dvě z nich, i když po boji, ovládl Jiří Kašpar hrající za Zoubkovy děti. Těsně zvítězil ve smečařské soutěži a také ve střelbě trojek, čímž si vybojoval právo házet trojky v superfinále proti Pavlu Milošovi, kterého na  venkovním hřišti nakonec těsně porazil. Po zásluze byl vyhlášen také nejužitečnějším  hráčem turnaje. Oběma se dostalo velkému aplausu. Soutěž o nejkurióznější koš ovládli kluci z Čistírna Streetball Magic Teamu, tvořený pouze z fotbalistů! I tento moment je jedním z hlavních znaků turnaje v České Třebové, protože se ho může zúčastnit opravdu každý a poměřit tak síly s těmi nejlepšími.  V nové fanouškovské soutěži "o nejlepší kotel" zvítězil Zdeněk Poštulka, který vytrvale povzbuzoval své oblíbence svými netradičními chorály. Celý dlouhý hrací den vyvrcholil afterparty v místním českotřebovském klubu Modrý Trpaslík, kde si opět zahrál rapper Revolta, tentokrát však na pódiu s mikrofonem v ruce a svými inspirativními songy bavil jak přímé účastníky turnaje, tak i jiné příchozí, kteří do klubu dorazili.

Letošní ročník se opět vydařil a díky velkému počtu novinek se posunul kvalitativně zase o stupínek výš, což je ta nejlepší pozvánka na další, již 17. ročník v roce 2014! Pořadatelé proto děkují  svým partnerům za velkou podporu, bez které by Memoriál Mistra Jana Husa nešlo uskutečnit.  

Děkujeme hejtmanovi Pardubického kraje Martinu Netolickému, TSR Czech Republic  s.r.o., Premier Streel Trading a.s., Fakro Czech s.r.o, Pivovar Primátor a.s., Česká streetballová federace, CZ LOKO a.s., EKOLINE Group, Vodárenská společnost Česká Třebová s.r.o., Cestovní agentura KIORA, PRECOL s.r.o., Boutique Sabrina - Alena Němcová, MIKA a.s., Agrostav a.s., Řeznictví Sloupnice, MP Shoes, Kateřině Kudláčkové, Refresh Massage - Lukáš Dufek, Firmsport.cz, JL Vizualizace - Luděk Jekl, Město Česká Třebová, SKB Česká Třebová, Gymnázium Česká Třebová a Orlický deník.

Více se o turnaji se můžete dozvědět na webu www.streetballhus.cz nebo na jeho facebookovém profilu.

Další fotografie najdete také ve zprávě ČTZ ZDE