Třetí  letošní jednání zastupitelstva města
se konalo v 25. června


Majetkové záležitosti. Zastupitelstvo města schválilo prodej pozemkové parcely 3559/102  v katastrálním území města Česká Třebová o výměře 15 157 m2 a pozemkové parcely 778/117 o výměře 120 m2 katastru obce Rybník společnosti Metrans, a.s. za kupní cenu, která byla sjednána ve výši 650 tis. Kč. Kupní cena bude uhrazena při podpisu smlouvy. Na převáděných pozemcích bude zřízeno věcné právo předkupní ve prospěch města Česká Třebová, náklady spojené s převodem uhradí nabyvatel.  Převod pozemků zajistí další rozvoj působení společnosti Metrans, a.s. v České Třebové a tím i odpovídající nárůst zaměstnanosti.  Zastupitelstvo města schválilo poskytnutí finančního příspěvku na činnost - provoz zimního stadionu v České Třebové v zimní sezóně 2012/2013 ve výši 760 tisíc Kč na základě vykázané účetní ztráty.  Další majetkové záležitosti nemají zásadní význam a jejich výčet je uveden ve zveřejněném usnesení ZM na www.ceska-trebova.cz
Schválení celoročního hospodaření  města v roce 2012. Dokumenty k výsledku hospodaření města již byly zveřejněny v červencovém vydání Českotřebovského zpravodaje.
Rozpočtová změna č.2 v r. 2013. Schválený návrh rozpočtové změny obsahuje v rozpočtu příjmů změnu výše příjmů z prodeje majetku o 700,- tis. Kč z prodeje ppč. 559/95(stejná částka navyšuje i rozpočet výdajů na výkupy nemovitého majetku). Návrh obsahuje v příjmové části rozpočtu úpravu výše předpokládaných dotací a zapojení těchto dotací do rozpočtu města v rozpočtu výdajů. Jde o tyto položky:  DDM - okresní a krajská kola soutěží.(41,50 tis. Kč), projekt prevence kriminality mládeže (432,00 tis. Kč) kulturní aktivity - Kulturní centrum ČT (25,00 tis. Kč), ZŠ Habrmanova - přírodovědné soutěže (14,00 tis. Kč), sociálně právní ochrana dětí (81,00 tis. Kč), regenerace městské památkové zóny (79,00 tis. Kč), Městské muzeum - kamerový systém (60,00 tis. Kč) Celkem jde o částku 732,50 tis. Kč. V rozpočtu výdajů byly schváleny tyto největší položky: zimní údržba komunikací (800 tis. Kč), neboť během I. poletí byly prakticky všechny prostředky uvolněné v rozpočtu pro tento účel spotřebovány, Ekocentrum  Podbranská ulice - stavební úpravy (pokračování investice 450 tis. Kč), příspěvek na ztrátu z provozu zimního stadionu (760 tis. Kč), Dům s pečovatelskou službou (navýšení částky na údržbu a opravy o 365 tis. Kč) Díky úsporám byly sníženy částky na investice: rek. ul. Slovanská  (-1430 tis. Kč) a rek. ulice Školní (-305 tis. Kč). Financování navržených změn rozpočtuje je řešeno zapojením přebytku z minulých let celkem ve výši 3.048,5 tis. Kč. Zůstatek finančních prostředků z minulých let se při tomto financování bude pohybovat na úrovni 7.266,2 tis. Kč.
Změna č. 8 Územního plánu města Česká Třebová. Zastupitelstvo města schválilo zařazení další žádosti do připravované změny územního pláni města č. 8. Jde o změnu funkčního využití parcel 389, 390, 391/6 a 3432/7 v katastrálním území Česká Třebová z plochy občanská vybavenost základní na smíšené území (bydlení + občanská vybavenost).
Různé. Změna a úplné znění zřizovací listiny Sociálních služeb Česká Třebová
V souladu s úst. § 78 zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů, může příspěvková organizace Sociální služby Česká Třebová poskytovat potřebné sociální služby  na základě rozhodnutí o registraci, o kterém rozhoduje krajský úřad. K této registraci je třeba, aby byly ve zřizovací listině uvedeny do souladu s výše uvedeným zákonem veškeré činnosti poskytované Sociálními službami Česká Třebová. Konkrétně jde o převzetí týdenního stacionáře pro osoby se zdravotním postižením. Z tohoto důvodu byla  zastupitelům navržena změna dosavadní zřizovací listiny a současně i její úplné znění (které má 40 stránek).  Nové znění zřizovací listiny bylo vypracováno ve spolupráci se Sociálními službami Česká Třebová. Zastupitelstvo města  změnu dosavadní zřizovací listiny Sociálních služeb Česká Třebová i vydání jejího úplného znění schválilo.
Z diskuze:  zastupitel Mgr. Milan Mikolecký diskutoval k problému financování ztráty zimního stadionu, která se od zahájení činnosti zimního stadionu pravidelně vyskytuje, ale nikdy není uvedena v počátečním rozpočtu města. Je oprávněná, vzniká díky tomu, že  nájemce pronajímá hodiny pro sportovní oddíly za nižší než ekonomicky neutrální cenu, také  na veřejném bruslení se nevybere tolik, aby to pokrylo náklady. Město by podle návrhu mělo již  do svého prvotního rozpočtu zakalkulovat dotaci, která odpovídá  např. minulému finančnímu roku. Navíc pro rozhodování nedostali zastupitelé dostatečné podklady. V dalším vystoupení pak Milan Mikolecký upozornil na neúnosnou situaci, která vznikla kolem objektů  čp. 1944 - 1946  v ulici Na Skalce, kde mají zde bydlící obyvatelé  dlouhodobě ztížen přístup překážkami majitele pozemků v okolí domů p. Jirgese z Lanškrouna, který pozemky koupil v dražbě od likvidátora Primony a vyzval Město k tomu, aby bylo nápomocno při nápravě vzniklé situace. Hana Fruhaufová se dotazovala na podmínky stavební firmy budují nové prodejní jednotky - nákupní galerii u Kauflandu, oplocení staveniště omezuje dopravu i zabírá chodník. Podle odpovědi zábor odpovídá podmínkám stavebního povolení. Zbyněk Slavík poděkoval organizátorům Týdne sportu, který považuje letos za vydařený, dobře zapadl do situace na základních školách na konci školního roku.
Fotografie z jednání: Luboš Kozel