Kynologové píší o červnových závodech
Již 4.ročník kynologické soutěže pro děti!                             

 
Junior Open PKO – Východočeské Mistrovství mládeže a juniorů ve sportovní kynologii 

2.června 2013
Ojedinělá akce pořádala ZKO Javorka opět v kvalitním areálu FK Pod Jelenicí. Díky dvěma stadionům jsme otevřeli novou kategorii, takže mimo všestrannosti, agility, Baby třídě a obedienci závodili mladí psovodi i v Dogdancingu.
Unikátnost akce je především v závodu na stadionu, ve sloučení velkého množství disciplín a v možnosti souběžných startů. Je tak určena nejenom pro samotné závodníky, ale rovněž pro diváky.
V jednotlivých soutěžích závodili děti i junioři z celé republiky. Celkem bylo otevřeno 16 kategorií! Zcela fantastické bylo (vzhledem k úporným dešťům) především počasí, které nám opravdu přálo. Na hlavní kategorie Obedience dokonce svítilo i sluníčko.
Mladým mistrem VČ ve všestranném výcviku se stala Martina Nemravová z Olomouce v kategorii IPO, v juniorech zvítězil Jiří Šmíd z Jaroměře v ZPS. Nejmladším účastníkem celého Junior Openu byla 8letá Karolínka Hyláková s borderákem Indym z naší ZKO Javorka, která se umístila na 3.místě ZZO.
Karolínka s Indym zabodovala ještě v agility kategorii Baby třída, kde suverénně zvítězila. Další na prvním místě v Agility v jednotlivých třídách byla Aneta Polesná, Zuzka Morávková, Zuzka Klimešová, Sára Steckerová, Kristýnka Zechová, Žaneta Železná a Kristýna Hanzlíková. I zde jsme měli soutěžní tým – Eva Jindrová s Branwen obsadila 3.místo.
V již zmíněné kategorii Dogdancingu kralovala děvčata Michaela Táflová a Andrea Špirhanzlová, jejich choreografie byly opravdu skvělé. Předvedli tak parádní podívanou i divákům.
Tak jako loni, i letos jsme díky sponzorům zajistili opravdu kvalitní ceny  včetně hodnotných balíčků pro každého účastníka. Generálním partnerem byla firma Dog Trace z Němčic – výrobce výcvikových pomůcek, oficiálním sponzorem pak tradičně Vétoquinol Nymburk – dodavatel výživových doplňků. Sponzorsky se na akci podíleli další firmy – Gufero Lanškroun, L.Hrušková Č.Třebová, Fitmin Helvíkovice, Kubík Litomyšl. Ti nejlepší se tak mohli radovat například z přepravních boxů pro psy, agility tunelů, svítících obojků, krmiv pro psy, velkých balíčků s kloubní výživou apod.
 
3.Mistrovství ČR mládeže a juniorů v Obedienci 

Náš vlastní projekt – unikátní v celé Evropě – se velmi úspěšně rozvíjí. Je tradičně součástí Junior Openu PKO. Letos startovalo celkem 13 závodníků, což je vzhledem k náročnosti této disciplíny téměř neuvěřitelné. Obsazena byla i věkově nejnižší kategorie.
Nejen početnost, ale především výkony byly hodny Mistrovství republiky. V juniorské třídě kralovala již dvojnásobná účastnice MS Obedience Kristýna Vojkovská, která obhájila s borderkolií Va Va Voom loňský titul Juniorský mistr. Mladým mistrem ČR se stala Michaela Míčová s Baddym. Pro nás je potěšující, že slečna Míčová je „odchovancem“ našich Letních táborů pro děti a psy.
Zajímavostí byla i zahraniční účast Karin Ďurčanské ze Slovenska, která se umístila na 3.místě. Naše členka Eva Jindrová se svými fenami Banji a Branwen předvedla výbornou práci - získala 1.místa ve svých kategoriích a celkově 2. a 5. místo v Juniorech.
Celkově byl tento závod vysoce hodnocen v rámci celé republiky.
Velmi náročný časový harmonogram vyšel na výbornou především díky pořadatelům a to i z řad našich kolegů ze Žamberka a také díky rozhodčím jednotlivých kategorií.  A ještě jednou velké díky všem našim sponzorům!
 
Seriál Obedience Javorka – Jarní závod 16.6.2013

Čtvrtým letošním závodem v pořadí byla specielní soutěž obedience, kterou naše ZKO Javorka pořádala v neděli 16.června. Mezi kynologickou republikovou veřejností jsou naše akce známé netypickými kategoriemi, zajímavým oceněním a neustálým obměňováním.
Seriál Obedience Javorka  se skládá s Jarního a Podzimního závodu OB, který proběhne 29.září. Vyhlášeni budou nejenom nejlepší z jednotlivých soutěží, ale především pak vítězné týmy ze součtů obou závodů, které získají velice hodnotné ceny.
Jarního závodu se zúčastnil nadlimitní počet závodníků, proto byla provedena dodatečná delegace – posuzovaly Iveta Skalická a Marie Vágenknechtová, stewardovaly Anna Janečková a Marta Fuglevičová. Zajímavé parkury všech tříd připravila I.Skalická.
Závodilo se ve všech třídách, kategorii OB-Z vyhrál Radek Škultéty s BOC Devil’s Why. Druhé i třetí místo patřilo domácím týmům – Renatě Zárubové s Indym a Věře Elsinger s Nicolette. Nejpočetnější třídu OB 1 vyhrála rovněž domácí závodnice Marie Stráníková s Branwen, třídu OB 2 pak Blanka Čápová s Arabelou a třídu OB 3 již potřetí trojnásobná účastnice MS OB Dana Valešová s Andromedou.
Poněkud unikátní situace nastala při rovnosti bodů mezi dvěma týmy v OB1, které získaly nejen zcela stejný celkový bodový výsledek, ale rovněž stejné hodnocení ve vybraných cvicích. Dle soutěžního řádu OB tak obě dvojice musely opět nastoupit a předvést nový výkon.
Další zajímavostí byl start slovenských závodnic a především pak paní Pöchmannové z Prahy, která se kvůli tělesnému postižení pohybuje pouze na vozíčku. Výkon její Terezky byl velice pěkný, o lepší body ji připravil příliš velký temperament fenky. V každém případě dokázala, že i vrcholový kynologický sport, jakým Obedience je, nezná omezení pro ty, kteří se mu věnují naplno.
Tým Javorky je v současnosti nejpočetnějším OB týmem v rámci ČR, naše ZKO je vyhledávaným centrálním výcvikovým střediskem Obedience. Dle dosavadních nominačních požadavků splnilo podmínky pro start na MR Obedience 2013  celkem 12 našich členů či u nás trénovaných týmů.
Podzimní závod určitě přinese další krásné výsledky a boj o hlavní cenu. Nadšení fanoušci sportovní kynologie jsou srdečně zváni!
Výbor ZKO Javorka