Pichlavá krása                                                                         
V polovině června se Ekocentrum Podorlicko v Podbranské ulici změnilo na kaktusový ráj, v tak velkém rozsahu již podruhé. V České Třebové je výstava kaktusů  velkou zajímavostí a uskutečnila se  po loňské premiéře již podruhé.  Na kaktusy se můžeme jinak pravidelně podívat v Ústí nad Orlicí, kde existuje Kaktusářský klub od roku 1965 a sdružuje kaktusáře nejen z města Ústí nad Orlicí, ale i z přilehlých okolních měst. Od 28.12.1992 klub funguje jako registrované občanské sdružení, současným předsedou je ing. Bohuslav Uhlíř z Kerhartic. Pro své členy organizuje pravidelně jedenkrát měsíčně odborné přednášky spojené s videoprojekcí a pořádá i zájezdy do sbírek svých kolegů v celé ČR. Výsledky svého pěstitelského úsilí prezentuje na výstavě kaktusů a sukulentů, kterou pořádáme každoročně v měsíci červnu v trámci ústeckého Týdne pohody. Vraťme se za kaktusy do České Třebové:
V českotřebovském ekocentru  Podorlicko vystavovali  od 21. - 23. června kaktusy a sukulenty Jiří Grund, Bohuslav Tměj a Bohuslav Rybka (všichni z České Třebové) a s nimi ještě jako host Josef Králík z Lipníka nad Bečvou.  Největší část výstavy byla připravena ze sbírek Jiřího Grunda. Bylo možné shlédnou také kultivary  jejichž zemí původu byly státy Jižní Ameriky, konkrétně pak  Chile, Mexiko, Bolivie, Argentina, Ekvádor..., nově   také  kaktusy ze Sokotry. Společně s výpěstky, které zaplnily celou výstavní místnost byly vystaveny rukodělné práce Aleny Kubištové (Č. Třebová).  V rámci této (prodejní) výstavy byl zjištěn odborný výklad a pěstitelské poradenství, proběhla také tzv. "pichlavá dílna". V ekocentru byla v tomto období  také další výstava obrázků dětí  mládeže na téma mé slunce "Ó sole mio", které upořádala Lingvia group.
Kaktusy, které se vystavují, patří do sbírek, které  mají pěstitelé doma ve sklenících. Využil jsem pozvání Jiřího Grunda, a navštívil jeho sbírkový skleník, kde je několik tisíc exemplářů, od výstavních kusů po nejmenší sotva viditelné a pochytal  i základní informace a rady o pěstování kaktusů a jejich množení. Podle toho, co jsem zjistil, jde o velmi náročný koníček. Ne snad v případě, má-li kaktusář doma svoje výpěstky na jednom či dvou okenních parapetech. Ovšem v případě, máte-li sbírku s takovým počtem exemplářů, jako má Jirka Grund, je problém kam s kaktusy v zimní období. Vytápění hlavního skleníku by stálo jistě 30 000 korun. Nezbývá, než všechno, co je přes jaro, léto a podzim rozložené na regálech skleníků, systematicky směstnat  do cca 70 přepravek  umístit v bezmrazém prostředí. Tento rituál se musí každoročně opakovat. Odměnou jsou pak kvetoucí kaktusy a také nové malinké exempláře vypěstované ze semínek.  Podívejme se na několika snímcích alespoň do hlavního skleníku Jiřího Grunda: