Českotřebovský deník 183/2013 (3/8)                                    

Rekonstrukce mostu na silnici I/14 na Lhotce se pomalu dostává do finální fáze. Práce jdou firmě Chládek &Tintěra dobře a harmonogram výstavby se nejen plní, ale je i v dostatečném předstihu. Brzy proto zmizí i provizorní most a začnou dokončovací práce na zábradlí a chodnících , silnice bude postupně bez omezení. Obavy z opravy byly velké, nakonec  jsme se s rekonstrukcí sžili.  Chápeme, že je nutná, původní most  vykazoval závady, oprava se chystala již několik let, letos se dostala rekonstrukce konečně i do finančního plánu ŘSD. Už aby zmizely semafory a nemuseli jsme počítat s několikaminutovým zdržením nebo objezdem přes Zacharovec. Mostní konstrukce bude nenápadná, ostudu nám rozhodně neudělá. V okolí mostu je řada podnikatelských aktivit, autobazar, prodejna automobilů Hyundai, Pneuservis Petra Habrmana, novostavba Čističky odpadních vod, možná se dočkáme i malé samoobslužné benzínky, pokud  dobře dopadne EIA a podnikatelský záměr se dostane do realizace.

Novinka v areálu bývalé Primony,
 těsně vedle velkoskladu či velkoprodejny ELKOV byl otevřen nový obchod, který možná dosud unikl pozornosti českotřebovské veřejnosti, neboť je zatím situován v podstatě na staveništi nebo uprostřed  "rozebraného" průmyslového areálu v sousedství zbourané přádelny, bývalé kotelny a zbytků dalších dosud stojících budov. Kolem tedy  chodí do práce jen zaměstnanci Niťárny, která se zachovala jako jediný provoz bývalé akciové společnosti Primona Česká Třebová.  Nový obchod s obrazy je v České Třebové dosud raritou, nic takového u nás ještě nikdy nebylo, jistě by to stálo z propagaci.  Pravý účel těchto řádků je však jiný.  Právě na místě vchodu do nového obchodu  byla na zdi umístěna ještě nedávno pamětní deska obětem II. světové války z řad zaměstnanců parnické textilky, v okolí pamětní desky byly dvě plastiky, jejichž autorem byl Stanislav Víša.   Stav pamětní desky v době před cca 25 lety  lze posoudit  z černobílé fotografie.  Zub času zničil plastiky, které nebyly zhotoveny z trvanlivého materiálu, ale deska se zachovala v pořádku.  Nezanikne, nebude nikde schována, bude umístěna na budově nové "modré" prodejny obrazů ale "za rohem", ve fasádě je na tuto desku ponecháno místo.  Lze jej vidět na poslední fotografii série. (mm)


Aktualita: 
Leoš Marek poslal fotku podjezdu u Javorky po letní bouřce 4.8. 2013 večer.  A pak že nemáme v Třebové koupaliště.... Tato situace se zde ovšem opakuje často

 
Končí Letní škola živé archeologie

Koná se vůbec poprvé v experimentálním archeologickém centru Křivolík, pravěké osadě v údolí nedaleko  České Třebové budované sdružením Bacrie.  Vyplnily ji přednášky, workshopy i práce na stavbě  osady. „Cílem je předávat si vzájemně vzájemně se obohatit, naučit se něco nového z řemesel i o pravěku," uvedl vedoucí tábora Honza Zeman. Účastníci z řad zájemců o archeologii, a řemesla pracovali mimo jiné také na stavbě hrnčíře.  (Zdroj Orlický deník)
 
(Ústecká) Perla žije!

Jak informoval Petr Kulhavý ze sdružení Spolek pro organické Ústí, po dvou projekcích spojených s odbornou debatou a diskuzí s veřejností, které se uskutečnily v ústecké Malé scéně, založení stránek věnovaných Perle a medializaci k otevřené soutěži o ideový návrh revitalizace areálu se připravuje slavnost "Perla žije".  Má se konat 7. září. Během slavnosti proběhnou tři bloky přednášek a diskuzí na téma revitalizace a znovuzabydlení průmyslových areálů. V jiné části bude probíhat kulturní program: koncerty žáků umělecké školy, loutkové divadlo pro děti, pak rockový koncert. Program pro děti rozšíříme tak, aby se do Perly mohli přijít podívat i jejich rodiče. Proběhne komentovaná prohlídka areálu, promítány budou  filmy z historie Perly. V areálu bude umístěna výstava prací studentů ústecké ´umprumky´, plánujeme také farmářské trhy," přiblížil některé detaily programu. (Zdroj: Orlický deník)
 
ČT bude natáčet v litomyšlském bazénu

V úterý 13. srpna přijede do Městského bazénu Litomyšl štáb České televize. Natáčet zde bude krátký spot. V případě, že právě v tento den zavítáte do bazénu, můžete nejen nahlédnout do zákulisí natáčení televizních pořadů, ale můžete i ušetřit. Dospělí pořídí vstupenku do bazénu za cenu vstupenky dětské. Realizace projektu s názvem „Krytý plavecký bazén v Litomyšli“ byla možná pouze díky evropské dotaci. Výstavba byla spolufinancována z tzv. Regionálního operačního programu NUTS II. Severovýchod, oblast podpory Rozvoj měst.  Česká televize zahájila natáčení krátkých spotů, které mají odlehčenou formou představit nejzdařilejší výstupy z Regionálních operačních programů. Městský bazén Litomyšl byl vybrán do skupiny 30 - 40 vzorových projektů. Průvodcem seriálem bude v Litomyšli dobře známý moderátor, novinář, publicista, scénárista a rozhlasový i televizní redaktor Václav Žmolík. Znát ho můžete jako moderátora zahájení 2. litomyšlské lázeňské sezóny, z pořadu Po Česku, z vysílání Radiožurnálu či ČR2 nebo aktuálně z průvodce po méně známých místech Česka s názvem Bohemia incognita. Natáčení proběhne v prostorách městského bazénu v úterý 13. srpna 2013 od 10.00 hodin. V případě, že právě v tento den zavítáte do bazénu, můžete nejen nahlédnout do zákulisí natáčení televizních pořadů, ale můžete i ušetřit. Dospělí pořídí vstupenku do bazénu za cenu vstupenky dětské. Při vstupu do bazénu budete pouze muset stvrdit svým podpisem souhlas s tím, že se na chvíli stáváte herci a komparsisty, a těšit se, že se třeba brzo uvidíte v televizním spotu. Děkuji všem za spolupráci a těším se, že připravovaný spot bude pozvánkou nejen do bazénu, ale naláká diváky k návštěvě města Litomyšl jako celku. Vždyť Litomyšl stojí za to vidět.    (www.litomysl.cz)
 
Litomyšl nabízí romantické ubytování v hájenkách - také na Kozlovském kopci

Jste duší romantik a chcete vyzkoušet ubytování v samém srdci přírody? Právě pro vás jsme připravili možnost ubytování na dvou městských hájenkách - na Kozlově a ve Strakově. Obě místa jsou ideální pro milovníky přírody a vyznavače outdoorových aktivit. Město Litomyšl má ve svém majetku i lesy, ke kterým neodmyslitelně patří hájenky. Ovšem představa vousatého hajného s puškou na rameni a pejskem po boku je již dávnou minulostí. Radnice proto musela řešit co s hájenkami ve Strakově, Kozlově a na Budislavi a rozhodla se nabídnout jejich prostory i pro rekreační účely. „V letošním roce se podařilo upravit prostory hájenek ve Strakově a na Kozlově se záměrem využívat tyto objekty pro komerční účely,“ potvrdil vedoucí odboru městských lesů města Litomyšl Petr Novák a dodal: „Charakter ubytování je ale jiný než přímo v Litomyšli. Je určeno především pro dlouhodobější rekreaci. Lidé, kteří si objekt pronajmou, stráví jeden dva dny v Litomyšli a zbytek dovolené pak v přírodním prostředí.“ Petr Novák věří, že tento typ ubytování přitáhne turisty, kteří by sem jinak nepřijeli. Ovšem jak dále podotkl, hájenky mohou využít i Litomyšlané třeba pro své příbuzné či přátele, kteří za nimi přijedou. Hájenka ve Strakově nabízí tři dvoulůžkové pokoje se samostatným sociálním zařízením a s možností přistýlky. Pro všechny pokoje je plně vybavená společná kuchyňka. K dispozici je uzavřený dvůr pro parkování, úschovna kol a zahradní posezení. Na Kozlově pak je čtyřlůžkový apartmán s možností dvou přistýlek. Bližší informace i ceník jsou k dispozici na www.litomysl.cz. Ovšem tyto dva objekty nemají sloužit pouze jako ubytování pro turisty. Městské lesy zde mají i své vlastní zázemí se skladovými prostory, byty pro pracovníky a ve Strakově i kanceláře. Příjem z ubytování by pak měl pokrýt provoz a údržbu těchto budov. Město v současnosti řeší i třetí hájenku na Budislavi, která by po úpravách měla sloužit stejnému účelu.