Máme nový hokejový klub HC Kohouti Česká Třebová o.s.
Po letech úvah a více či méně plodných diskusí došlo konečně na konkrétní krok. Bylo založeno občanské sdružení HC Kohouti Česká Třebová. Jinými slovy, vznikl samostatný hokejový klub s právní subjektivitou.
Zakladatel
Vznik samostatného hokejového klubu inicioval sportovní manažer Mgr. Vladimír Vaněk. Odchovanec českotřebovského fotbalového klubu, který se později úspěšně věnoval atletice. Absolvent bývalého českotřebovského středního odborného učiliště železničního Na Skalce, který později vystudoval žurnalistiku na fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze.
Pořadatel významných sportovních akcí: v České Třebové dříve mezinárodních šachových turnajů a nyní Velké ceny města v cyklomaratonu horských kol, v Ústí nad Orlicí tenisového mistrovství České republiky mužů žen, turnaje Rieter Cup.
 
Občanské sdružení
Dne 2. července 203 byl na Ministerstvo vnitra ČR odeslán návrh na registraci občanského sdružení, které bude užívat název HC Kohouti Česká Třebová o.s., se sídlem Skalka 2150, 560 02 Česká Třebová. Návrh předložil přípravný výbor ve složení: Mgr. Vladimír Vaněk, dále bankovní poradce Lukáš Lustyk a podnikatel Ing. Milan Bureš. Dne 15. července 2013 bylo občanské sdružení na Ministerstvu vnitra ČR hladce registrováno.
 
Hokejový klub
Přihlášku k členství v Českém svazu ledního hokeje potvrdil dne 7. srpna 2013 Krajský hokejový svaz Pardubického kraje, registrace v Praze by měla být formální záležitostí. Nový hokejový klub bude sídlit na adrese českotřebovského zimního stadionu: Skalka 2150, 560 02 Česká Třebová.  
V první fázi, z organizačních a ekonomických důvodů, bude nový klub zastřešovat dospělý hokej. První tým bude hrát krajskou ligu, nově vzniklé béčko bude hrát okresní přebor. Mládež odehraje nadcházející sezonu pod hlavičkou TJ Lokomotiva Česká Třebová, pak se připojí ke Kohoutům. Nový hokejový klub bude pořadatelem populární Městské hokejové ligy (CHL).

Nejbližší úkoly

  • Zajistit kvalitní organizaci utkání European Trophy mezi mužstvy HC ČSOB Pojišťovna Pardubice – HC Fribourg (20. srpna 2013).
  • Připravit organizaci Městské hokejové ligy.
  • Zajistit trenéra „A“ mužstva, posílit hráčský kádr.
  • Zajistit financování klubu, připravit schůzky se sponzory a partnery.

Nový web: Nové webové stránky budou fungovat na adrese: www.kohouti-ceskatrebova.cz               

Letní schůzka s hokejisty

Letní schůzka s hokejisty, kteří v nedávné minulosti oblékali dres českotřebovské Lokomotivy, se uskutečnila na zimním stadionu Na Skalce. Inicioval ji zakladatel nového klubu, HC Kohouti Česká Třebová, Vladimír Vaněk.„Považoval jsem přinejmenším za slušné informovat hráče o zásadní novince, o vzniku nového klubu, který bude v České Třebové zastřešovat mužský lední hokej. Schůzka se uskutečnila v době dovolených, přesto se ji zúčastnila třináct hráčů. Byla první svého druhu, určitě ne poslední. Hráče jsem informoval o založení občanského sdružení, jehož stanovy bez problémů schválilo ministerstvo vnitra, které nám rovněž přidělilo identifikační číslo. Nyní podáme přihlášku do Českého svazu ledního hokeje, což bude víceméně formální proces. HC Kohouti budou mít dvě mužstva, áčko bude hrát krajskou ligu a béčko okresní přebor. V současnosti je jednou z hlavních priorit obsazení postu trenéra u prvního týmu. Velmi slibně vypadají jednání s trenérem, který ještě jako hráč získal dva tituly s pražskou Spartou a jeden se Vsetínem. Trenérské zkušenosti získával u dorostu a juniorů v Hradci Králové a Chomutově. Pochopitelně bychom kádr rádi posílili, abychom hráli v krajské lize důstojnější roli. Přípravu na ledě zahájíme s největší pravděpodobností 26. srpna. O necelý týden dříve, v úterý 20. srpna, nás čeká jiná zkouška. V České Třebové spolupořádáme utkání European Trophy mezi HC ČSOB Pojišťovna Pardubice a HC Fribourg-Gottéron SA,“ přiblížil Vladimír Vaněk.
 
Jak se bude hrát okresní hokejový přebor:

Hrají Týmy HC Kohouti Česká Třebová B  TJ HC Dlouhoňovice  HC Město Rychnov nad Kněžnou  HC Spartak Choceň B  TJ Jiskra Králíky o.s.  TJ Orli Lanškroun B   TJ Sokol Řetová
V první části se má hrát každý s každým doma - venku (16kol), po této první části končí soutěž tým na 9.místě, ostatní hrají klasický systém play-off (1-8,2-7,3-6,4,5). Vítězové postupují do semifinále, poražení hrají o 5.-8.místo, dále vítězové utkání v semifinále hrají o 1., vítězové ze sk. 5.-8. o 5.místo, poražení ze semifinále o 3., poražení ze sk. 5.-8. o 7.místo;  Každý sehraje dalších 6 utkání.  Utkání v první části se budou hrát 3x20 čistého času, v případě nerozhodného výsledku se ihned střílejí 3 penalty (plus další po jedné) do rozhodnutí – vítěz v utkání získává 3 body, vítěz na penalty, 2 body, poražený na penalty 1 bod. Utkání play-off se hrají takto: první utkání 3x20 min se hraje na hřišti hůře umístěného týmu po první části (může skončit i nerozhodně – penalty se nestřílejí). Utkání se „hrají na body“, vítězem se stává mužstvo s vyšším bodovým ziskem z obou utkání. V případě rovnosti bodů (každý tým zvítězí jednou nebo obě utkání skončí nerozhodně) o vítězi rozhodnou penalty, které se budou střílet ihned po skončení druhého utkání a to po 5ti na každé straně, případně dále po jedné do rozhodnutí. Dále došlo na losování čísel. Po návrhu TJ Králík a se souhlasem ostatních oddílů byl z důvodů možných komplikací na začátku sezóny s ledem přiděleno číslo 6 mužstvu SK Žamberk. Ostatní týmy si vylosovali tato čísla: 1. Dlouhoňovice, 2. Česká Třebová, 3. Králíky, 4. Řetová, 5. Choceň B, 7. Rychnov nad Kněžnou, 6.Žamberk 8. Lanškroun, 9.Voděrady

 

Nový web: Nové webové stránky budou fungovat na adrese: www.kohouti-ceskatrebova.cz