Českotřebovský deník 190/2013 (9.8.)                                    
Příprava na mezinárodní hokej - European Trophy
Českotřebovský hokejový fanoušek se opět může těšit na kvalitní  mezinárodní hokej, v úterý 20. srpna se v našem městě odehraje utkání European Trophy HC ČSOB Pojišťovna Pardubice – HC Fribourg-Gottéron SA.
Získat pořadatelství utkání prestižní evropské soutěže nebylo jednoduché, což potvrzují slova předsedy hokejového oddílu TJ Lokomotiva a zakladatele nového klubu HC Kohouti Česká Třebová Vladimíra Vaňka: „Pardubice u nás měly hrát původně až 30. srpna s finským TPS Turku. Potom svůj letní program přepracovaly a zápasy se dvěma mužstvy z Finska, s Tapparou Tampere a TPS Turku, se rozhodly odehrát 30. srpna v Trutnově a 31. srpna ve Vrchlabí. Už se zdálo, že Česká Třebová zůstane mimo hru, naštěstí jsme se domluvili na jiném termínu, ve kterém se tady představí špičkový švýcarský tým, HC Fribourg.“

Vladimír Vaněk se tento týden setkal s marketingovým manažerem pardubického klubu Janem Kratochvílem. Téma schůzky bylo jasné, přípravy na zápas European Trophy. „Vyjasnili jsme si všechny důležité body spolupráce. Věřím, že svým dílem přispějeme k hladkému průběhu atraktivního hokejového utkání a především ke spokojenosti diváků.“

Předprodej vstupenek na tento zápas začíná v úterý 16. července v Infocentru Městského úřadu v České Třebové. Vstupenka k stání stojí 100 Kč, vstupenka k sezení přijde na 120 Kč.
Přední švýcarský hokejový klub byl založen v roce 1938, nejvyšší soutěž hraje od roku 1980. Nikdy z ní nesestoupil, ale také nikdy nezískal mistrovský titul. Čtyřikrát se Fribourg probojoval do finále play off, ale vždy odcházel v roli poraženého. Celkem osm sezon odehrál v jeho dresu bývalý trenér ruské reprezentace Vjačeslav Bykov, na sklonku své kariéry si po jeho boku zahrál jeden rok legendární sovětský útočník Sergej Makarov. Zajímavostí je, že v letech 1960-1972 hrál za Fribourg současný prezident Mezinárodní hokejové federace (IIHF) Rané Fasel.
Cena firmy Iscarex bude mít 10. srpna již 14. ročník

Jde o tradiční závod Dolní Morava - Králický Sněžník s vysokou prestiží v rámci celé České republiky a to jak díky dobře zvolené a náročné trati, tak i díky vzorné práci pořadatelů z Českotřebovského klubu Iscarex. Vždyť právě proto se zde v Dolní Moravě již běel závod jako Mistrovství ČR a dokonce i jako Mistrovství světa v běhu do vrchu Masters.
14. ročník závodu, jenž je součástí seriálu SAUCONY Českého poháru v běhu do vrchu, tradiční Ceny firmy ISCAREX Dolní Morava - Králický Sněžník se uskuteční v sobotu 10. srpna 2013. Závod je určen také rodinným příslušníkům běžců, kteří se rozhodnou letos nezkusit zdolat své osobní vrcholy a přesto přijedou k nám na návštěvu a taktéž povzbudit borce po trati.
Trať vede po lesních a horských cestách. Délka: juniorky a lidový běh 5 km, ostatní kategorie 13 km Převýšení: juniorky a lidový běh 520 m, ostatní kategorie 963 m Hlavní závod startuje v 11:00 hodin od Obecního úřadu Dolní Morava. Kategorie juniorky a lidový běh mají start v 11:00 hodin u Tvarožných děr na 8. kilometru trati hlavního závodu.
Závodníci startující v hlavním závodě mají nárok na zařazení do výsledkové listiny a získání finančních cen, dle svého umístění v kategoriích. Pro ty závodníky, kteří se nebáli postavit na start hlavního závodu a lidového běhu, je připravena bohatá běžecká tombola.
Mezi přihlášenými závodníky jsou opět nejlepší běžci z celé ČR, letos přijede na závod jaké čs. reprezentant v lyžování Jiří Magál, který se pokusí o zlepšení svého traťového rekordu 55:36 min, dosaženého v roce 2005. Zázemí závodu a vyhlášení výsledků se letos přesunulo z Areálu snů dolní Morava výše do areálu hotelu U Slona (k bobové dráze). To je ovšem jediná změna, trasa závodu i místo startu je stejné.
 
Pozvánka na další běžecké závody:

5. Pekelný kilometr 2013 - sobota 24. 8. (noční běh). Bližší na plakátech. Součástí akce je
slavnostní zakončení seriálu závodů a vyhlášení výsledků s programem (afterparty).
Svinnský kros - letošní ročník závodu se poběží v pátek 6. září 2013 od 17 hodin
Kros na lyžařských tratích na Horách - sobota 28. 9. 2013 Více na www.iscarex.cz
 
Aktuálně z Místní akční skupiny ORLICKO

Vážení čtenáři, s blížícím se koncem prázdnin Vám přinášíme aktuální zprávy z Místní akční skupiny ORLICKO, která i během první poloviny letošního roku pracovala naplno: přijala a administrovala dalších 50 žádostí o dotaci, pomalu rozjíždí nový projekt a připravuje strategii pro nové programovací období.
 
Počet úspěšných a podpořených projektů se opět rozrůstá

Dne 26. 4. 2013 ukončila MAS ORLICKO příjem žádostí do poslední sedmé vyhlášené výzvy. Celkem 50 žadatelů z řad obcí, podnikatelů i neziskových organizací předložilo své žádosti na potřebné a užitečné projekty – z toho 39 projektů v celkové hodnotě 18 361 998 Kč následně výběrová komise doporučila k podpoře z Programu rozvoje venkova. Mezi žadatele bude na dotacích mezi 50 a 90 procenty rozděleno 9 881 146 Kč. S podpořenými projekty i vyhodnocením výzvy se můžete seznámit na našich webových stránkách.  Současně během první poloviny letošního roku ukončili realizaci projektů podpořených v loňském roce další žadatelé – např. Město Jablonné nad Orlicí, obec Bystřec, pan Zdeněk Krejsa, pan Ondřej Veselý, Občanské sdružení CEMA Žamberk, Český rybářský svaz místní organizace Žamberk. V tomto dotačním období 2007 – 2013 jsme již všechny přidělené finanční prostředky mezi žadatele z našeho území rozdělili. Těšíme se na spolupráci v dalším programovacím období 2014 – 2020.
 
Jedeme všichni – nový projekt na podporu cestovního ruchu

Odstartovali jsme práce na novém projektu na podporu cestovního ruchu. Naším prvním cílem nyní je navržení vedení páteřní trasy propojujících území všechna partnerů a vytvoření doplňkových okruhů pro elektrokola. Vytyčení tras povede jak po stávajících cyklotrasách, tak nespojitě po dalších komunikacích tak, aby byly průjezdné a v možnostech elektrokol. Studie zajistí a garantuje sjízdnost tras, stejně jako bezpečný dojezd k dalšímu dobíjecímu místu. „Máte nám ke studii co říci, chcete se zapojit? Provozujete půjčovnu s elektrokoly? Jste ochotni poskytovat dobíjení pro elektrokola turistů? Neváhejte a oslovte MAS na Vašem území.“ vyzývá Petr Pecha, manažer Místní akční skupiny z Rýmařovska a garant aktivity.
 
Strategie 2014 - 2020

Všichni členové i pracovníci MAS nyní mimo jiné pilně pracují na přípravě nové strategie pro programovací období 2014 – 2020. Za poslední půlrok proběhly především následující aktivity: Terénní šetření ve všech obcích na území MAS ORLICKO a dotazníkové šetření ve všech obcích se zaměřilo na potřeby obcí jako celku. O pohledu na kvalitu a nabídku vzdělávacích služeb proběhlo pod titulkem „Vzdělávání pod lupou“ celkem 10 besed s rodiči. Pohled jednotlivých institucí byl zastoupen pomocí dotazníkového šetření na úrovni mateřských, základních i středních škol. K tématu proběhlo v měsíci květnu setkání koordinačního týmu. Rozsáhlé šetření proběhlo také v oblasti sociálních služeb. Během prázdnin se koordinační tým a pracovní skupina sešli již celkem dvakrát.  V oblasti zemědělství proběhla dotazníková šetření celkem dvakrát – jednou se zaměřením na obecné aspekty, ve druhém případě již byla zacílena na otázky ekologického zemědělství. Návrh analýzy území společně s výsledky dotazníkového šetření byly prezentovány na konci května. Postupně pokračujeme ve zpracování dílčích analýz i v dalších oblastech našeho života. Veškeré dílčí výstupy i dokumenty jsou již nyní zveřejněny na webových stránkách MAS v sekci STRATEGIE 2014 – 2020, kde najdete i aktuální informace o novinkách a připravovaných setkáních.

 

Představenstvo a ředitelé vylaďují spolupráci nemocnic a pomoci mají i odborné týmy.

Scénář efektivní přeměny akutní lůžkové péče v Pardubickém kraji dostal od krajských zastupitelů zelenou na konci června. Ti posunuli vznik jedné akciové společnosti ze současných pěti na konec první poloviny roku 2014 a uložili vypracovat a předložit podrobný prováděcí projekt fúze nemocnic krajskému zastupitelstvu 12. prosince 2013. Scénář předpokládá jednotné vedení nemocnic, vytvoření společné vnitřní servisní organizační jednotky a správné rozložení oborové struktury. Společné představenstvo zahájilo práce na prováděcím projektu ještě o prázdninách.„Rozhodnutí zastupitelů znamená, že ještě téměř rok budeme pracovat formou operativního řízení pěti akciových společností, kdy záležitosti musí projednávat vždy představenstvo každé nemocnice zvlášť, a přitom již budeme společně pracovat na přípravě podkladů ke sjednocení procesů,“ říká místopředseda představenstva Jiří Benedikt a dodává: „Rok do fúze využijeme nejen ke koncepční práci nutné pro vytvoření jedné akciové společnosti, ale také k tomu, abychom se již učili řídit pět nemocnic jako jednu firmu.“
Podle Jiřího Benedikta se manažeři a vrcholoví odborníci nemocnic, kteří byli ještě donedávna motivováni si navzájem konkurovat, nyní učí propojit a spolupracovat. Ještě o prázdninách se sešli se společným představenstvem a určili garanty pracovních týmů, které od září začnou pracovat na dohodnutých záležitostech.
Týmy pomohou výrazně zefektivnit nemocnice
„Týmy bylo nutné ustavit pro operativnější komunikaci nemocnice s představenstvem pro danou odbornost; například pro smlouvy s pojišťovnami, společné nákupy, ekonomiku, personalistiku a další,“ popsal Jiří Benedikt jednu ze zásadních záležitostí, aby každodenní operativní řízení dnes ještě právně samostatných nemocnic probíhalo bez nejmenších zádrhelů a současně bylo vytvořeno odborné zázemí pro přípravu koncepce a následně vzniklou novou organizační strukturu jedné akciové společnosti.
V každém týmu bude jeden zástupce z každé nemocnice, který z ní bude přenášet podklady na úroveň představenstva a obráceně a bude domlouvat záležitosti v dané oblasti. „Jedině tak můžeme dobře pracovat jako celek. Naše spolupráce se tedy již od září významně posune,“ podotýká Jiří Benedikt. „Všechno stojí a padá s lidmi, proto je tolik důležité s nimi mluvit, naslouchat jejich názorům a podnětům, a vysvětlovat postoje představenstva.“ Týmy nejsou jednoúčelové. Až se bude pět akciových společností měnit na jednu, vznikne z těchto týmů útvar, který bude dané odborné záležitosti řešit pro celou akciovou společnost.
Vedle přípravy na roční společný chod pět samostatných subjektů bude představenstvo v následujících týdnech pracovat na odborných činnostech spojených s fúzí, a to podle zadání vedení Pardubického kraje. „Jedna odborná větev je organizačně právní. Budeme sbírat data, aby mohla jedna akciová společnost vzniknout po organizační a právní stránce. Dále je to větev ekonomická. Sloučit pět firem do jednoho ekonomického subjektu je spousta práce a bude ji řídit příslušná odborná  skupina.“
Mgr. Zdenka Hanyšová Celá