Českotřebovský deník 192/2013 (14.8.)                                  
Za vstup do kaple P. Marie na Horách se platí

Chci vyslovit svůj názor na zpoplatnění vstupu do kaple P. Marie na Horách. Ač chápu, že jako jakákoliv jiná stavba i kostel či kapúle potřebuje údržbu (a prostředky na ni), nemyslím si, že právě toto je cesta. Pokud by na sakrální místa bylo vybíráno vstupné, mělo by být dobrovolné a s prosbou a vysvětlením, na jaký účel (opravy, údržba a pod.).  Kostely, kaple, hřbitovy nejsou muzea, ale sakrální prostory kam by v rámci možností měl být umožněn vstup všem, kdo mají potřebu či zájem tato místa navštívit - pochopitelně s ohledem na zabezpečení těchto objektů. proto by také režim "provozu" sakrálních objektů měl být jiný, než provoz muzea. Jsem osobně vděčný P. Václavu Johnovi, který nechal namalovat současný obraz P. Marie Pomocnice a který se také - spolu s bývalým kaplanem českotřebovské farnosti P. Štefanem Brindou zasloužil o oživení tohoto mariánského poutního místa. Za P. Václava Johna jsem i já osobně získal k Horám jiný, hlubší vztah. Po smrti P. Václava Johna a odchodu P. Štefana Brindy z České Třebové se konají na Horách mše pouze 2x za rok, v dob prázdnin (červenec, srpen) je o víkendech možnost komentované prohlídky za základní vstupné 30 Kč na osobu (rodiny nebo důchodci mají slevy). Nevím odkud tento nápad vzešel, ale mám za to mnoho lidí spíše odradí než přitáhne, zejména z důvodu vstupného.
Když jsem při návštěvě Hor šel ke kapli, vyšla pracovnice muzea a nabízela komentovanou prohlídku. Já však šel na poutní místo, nikoliv do muzea. Nabízený "obchod" jsem odmítl. Též jsem byl svědkem, že jiní lidé (nevěřící) odmítli vstup za vstupné, byť by měli o návštěvu zájem. Co se týká informací o historii poutního místa a kaple - byla by vhodná informační tabule s textem. S podobným způsobem jsem se setkal na jiných místech. Dodám ještě, že když jsem se o vstupném zmínil známým, kteří v kpli nikdy nebyli  a měli tam namířeno, tak řekli, že si návštěvu odpustí.
Duch jednání Krista a P. Marie nebyl blízký duchu obchodníků, ke kterému sklouzla západní civilizace, ale kladl důraz na nezištnost, důvěru, svobodu, což v sobě nese riziko kříže. "Vše pod kontrolou" je znakem totalit - ať už náboženských nebo ateistických, včetně té současné, "elektronické".                                                                                            Jaroslav Rybka, Česká Třebová
Přívalové lijáky způsobují problémy

Historicky si možná pamatujeme, že přívalový déšť (a problémová kanalizace) způsobil opakovaně zatopení dřívější Výstavní síně v krytu na Novém náměstí. nebezpečí dalších takových případů byla vlastně důvodem proč zdejší (okresní) výstavní síň ukončila činnost a Česká Třebová byla více než 10 let bez možnosti uspořádat výstavu ve specializovaných výstavních prostorách. Nyní je zde prodejna potravin a zřejmě je nebezpečí tohoto druhu zažehnáno. Zato další problémy spojené se zatopením vozovky např. v podjezdech do Javorky nebo u pivovaru zůstávají. Nejvíce si stěžují občané na podjezd u Javorky, kde je při dešti i víc než 30 cm vody a to dokáže utopit osobní auto, které sem vjede v dobré víře nevěda, jak hluboký je zde "brod".  V podjezdu je také mizerné osvětlení, stálo by za obnovu. Také ve dne řidič auta, které vjede nemusí např. při slunečném dni, při snížené intenzitě osvětlení "v tunelu"  nevidí chodce, kteří se zde někdy pohybují běžně i ve vozovce. V nových tunelech (Hřebeč) je intenzita osvětlení daleko větší. Přívalový déšť také opakovně způsobil problémy v podzemním parkovišti terminálu Jana Pernera, zejména na vjezdu, kde voda zaplavila elektroniku ovládající závory.
Zemřel Ing. Ctirad  TREJTNAR 

Dne 25.července zemřel po delší a těžké nemoci ve věku 81 roků náš bývalý českotřebovský fotbalový hráč ing. Ctirad Trejtnar.
V první polovině minulého století začínal v roce 1938 s fotbalem jako žák, dříve se této kategorii říkávalo „benjamínci“ a patřil do líhně fotbalistů z tzv. „červeňáku“, jako na příklad Dvořákové, Plockové, Klaclové, Zemanové, Malínkové, ale také Janata, Klimeš, Láska a podobně. Jako dorostenec místního AFK byl hráčem tohoto družstva, které se stalo v roce 1948 přeborníkem Pardubického kraje. Jeho talent a kvality jej předurčovaly k tomu, že se záhy stal stálým hráčem I.mužstva, kde hrál se Schenkem, Špringerem, Šustrem, Jelínkem, Dvořákem, Hubertem Neugebauerem a jinými. Radek byl také vynikajícím hráčem basketbalu. Civilní život zasvětil železnici a Českým drahám a jeho vrcholem byla funkce náčelníka Provozního oddílu Českých drah po roce 1989. Ing. Trejtnar však byl především vzácný, výborný a spravedlivý člověk, kamarád, na kterého budeme všichni, kteří jsme jej znali, rádi vzpomínat.  Psk

 

Cvičení po pěkně prožitém létě, zahajujeme  v pondělí 2. září  hodinou tajči v 17.00, 
v úterý 3. září začíná jóga od 18.00,  a ve čtvrtek 5. září od 17.00 hod.  Mějte se a smějte se, nic to nestojí.  
Oddíl  jógy  TJ Lokomotiva – cvičíme :  VDA  Habrmanova, gymnastický sálek.
Začíná kurz HUBNEME SPOLEČNĚ

od 12.září 2013
Nejsme žádní prodejci zázračných pilulek na hubnutí, máme několikaleté zkušenosti a velmi dobré výsledky v našich
kurzech. Součástí kurzu je výpočet energetické hodnoty přijímané potravy, zlozvyky při jídle, sestavování jídelníčku, autoterapie apod. Rovněž cvičíme a relaxujeme. Více informací si můžete přečíst na www.stob.cz
Dvanáctitýdenní kurz bude probíhat od čtvrtka 12.září 2013 na. ZŠ Ústecká, Česká Třebová.
Začátek lekce v 17 hodin, konec ve 20 hodin. Cena kurzu je 1650,- Kč
Bližší informace a přihlášky na tel. 736 720 017 nebo e-mail: zdkuc. ct(a)$eznam. cz.
Rezervujte si místo včas.  Přijďte si zacvičit a zhubnout
 
Modernizace učeben na školách za dalších 162 milionů dostala zelenou

Pardubice (14. 8. 2013) – Jediným bodem programu narychlo svolané mimořádné Rady Pardubického kraje bylo odsouhlasení tzv. smlouvy o partnerství s finančním příspěvkem mezi Pardubickým krajem a 16 středními školami. Rada tak vyhověla ministerským podmínkám a učinila rozhodující krok pro získání stoprocentně hrazené dotace z Operačního programu vzdělávání pro konkurenceschopnost (OPVK) v celkové částce více než 162 milionů korun. Projekty musí být dokončeny nejpozději k 30. červnu 2015.
„Nebylo na co čekat, vše potřebné jsme měli připravené. Požádala jsem proto pana hejtmana o svolání mimořádné rady kraje, která dnes projednala smlouvy o partnerství s finančním příspěvkem se 16 školami zapojenými do projektu. Tato garanční smlouva je finálním podkladem pro poskytnutí dotace ze strany Ministerstva školství a umožní bezodkladné zahájení projektu na jednotlivých školách. Pokud bychom tak neučinili, mohli bychom se vystavit riziku odložení začátku projektu, a to jsme nechtěli,“ vysvětlila Jana Pernicová, náměstkyně hejtmana zodpovědná za školství, kulturu a památkovou péči.
Podle náměstkyně může být realizace projektů spuštěna již v září. Výzva č. 44 v rámci OPVK byla zaměřena na využití modernizovaných učeben pro výuku a volnočasové aktivity žáků středních škol a zvýšení jejich zájmu o technické a přírodovědné obory; spolupráci škol a firem (včetně zahraničních) s možností uplatnění inovativních forem spolupráce. „Vzniknou takzvané otevřené dílny, které umožní rovněž pracovní vyučování žáků základních škol. Ti tak získají konkrétní představu o technickém nebo přírodovědném oboru formou osobní zkušenosti. Úzkou spolupráci středních a základních škol považuji za obrovskou přidanou hodnotu projektu, která u nás doposud neměla obdoby,“ dodala náměstkyně Pernicová.

 

Seznam 16 středních škol zapojených do projektu na území Pardubického kraje:

  • Gymnázium Josefa Ressela, Chrudim
  • Gymnázium Dašická, Pardubice
  • Gymnázium a Střední odborná škola, Přelouč
  • Gymnázium Mozartova, Pardubice
  • Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy
  • Odborné učiliště Chroustovice
  • Střední škola automobilní Ústí nad Orlicí
  • Střední škola uměleckoprůmyslová Ústí nad Orlicí
  • Střední odborné učiliště Svitavy
  • Střední průmyslová škola elektrotechnická a Vyšší odborná škola, Pardubice
  • Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto
  • Vyšší odborná škola a Střední škola technická Česká Třebová
  • Střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola Chrudim
  • Střední průmyslová škola chemická Pardubice
  • Střední průmyslová škola Chrudim
  • Střední škola zemědělská a veterinární Lanškroun
Prodám dům 4+1 s větší zahradou v Pazuše k okamžitému bydlení nebo k rekreaci. Tel. 605 124 605.