Českotřebovský deník 195/2013 (17.8.)                                  
Chystají se další Bleší trhy v Javorce 
Zveme Vás na 5. Českotřebovské Bleší trhy, které se budou konat 21.9.2013 od 14:00 do 18:00 v příměstském parku Javorka. Tato akce bude mít velmi podobný průběh jako byly červnové trhy. Opět využijeme Bennewitzův pavilon a představíme Vám 4 kapely, které budou vystupovat po celou dobu Bleších trhů. Těšte se na WICHRZHOR, The POPS, Potato Pancakes a Českotřebovskou legendu GUY G. Opět se setkáme s workshopy Rodinného centra ROSA a středověké šermířské skupiny TARTAS . Přijít může opravdu každý nakupovat,  prodávat či vyměňovat staré i novější věci, které Vám leží bez povšimnutí na půdě a to  za ceny, které si sami určíte. Těšíme se na Vaší návštěvu!
 
Skvělý úspěch odchovance českotřebovského tenisu Jakuba Lustyka

Vyhrál turnaj v Ženevě

Životního úspěchu dosáhl na turnaji kategorie ITF Futures v Ženevě odchovanec českotřebovského tenisového klubu Jakub Lustyk, který v současnosti hájí barvy LTC Pardubice. Čtyřiadvacetiletý tenista postupně vyřadil soupeře ze Švýcarska, Nizozemska, Španělska a Itálie, ve finále porazil dalšího švýcarského hráče. Vítězství v turnaji přineslo Lustykovi 18 bodů do světového žebříčku ATP.
Výsledky:
1. kolo: Lustyk – Espasandin (Švýc.) 6:0, 6:3
2. kolo: Lustyk – Griekspor (Niz.) 6:4, 6:1
Čtvrtfinále: Lustyk – Requena (Španěl.) 1:6, 6:4, 6:1
Semifinále:  Lustyk – Bartolleti (It.) 4:6, 6:2, 6:1
Finále: Lustyk – Marti (Švýc.) 6:3, 6:4      (van)
 
SOUTĚŽ 

ZO ČSOP Podorlicko připravila v rámci projektu „Ochrana ekosystémů hub“, podpořeného podnikem Lesy ČR s.p.  soutěž ve znalostech o našich houbách. Soutěž má dvě kola. Každé bude mít samostatné vyhodnocení.  Soutěžní otázky a obrázky hub budou zveřejněny ve Zpravodaji ČT v srpnu a v září.  Správné výsledky budou uveřejněny v následujícím čísle zpravodaje.  V každém kole bude oceněno pět soutěžících vylosovaných z úspěšných řešitelů.
Ceny : italský košík na houby, houbařský nůž, atlas hub, houbařská kuchařka, nakládané houby
Řešení  prvního kola soutěže do 20.8. 2013 dodejte  písemně na adresu Ekocentrum Podorlicko Podbranská 959  Česká Třebová  nebo emailem na  mikolecky@probit.cz.
Zásilku označte jako SOUTĚŽ HOUBY 1.KOLO  a uveďte své jméno a adresu.
 
ROP Severovýchod může dočerpat šest miliard korun z unijní pokladny 

Pardubice – Evropská komise začne od 26. srpna opět spolufinancovat projekty dotované z Regionálního operačního programu Severovýchod. Poté, co se z rezervy národních veřejných zdrojů uhradí 240 milionů korun. Šest miliard korun vyčleněných v Unii pro Severovýchod tak bude opět k dispozici.
„Komise přehodnotila výstupy českých auditorů, takže se finanční sankce za chyby v projektech pro Severovýchod snížila,“ vysvětlil předseda Regionální rady Martin Půta, který 16. srpna jednal o obnovení tak zvané „certifikace“ v Pardubicích spolu s dalšími členy Výboru Regionální rady. „Předpokládáme, že bezmála čtyři miliardy získáme ještě letos,“ řekl místopředseda Regionální rady Martin Netolický.
Dvacet měsíců jednala Evropská komise, ministerstva financí a pro místní rozvoj spolu s Regionální radou Severovýchod o podmínkách dalšího spolufinancování projektů dotovaných z ROP Severovýchod. Tok unijních prostředků se zastavil počátkem loňského roku kvůli chybám v projektech. Některé z nich označila Regionální rada za neopodstatněné a tedy chybně auditované. Nyní je obnovení tak zvané „certifikace výdajů“ na spadnutí. „Evropská komise původně požadovala po Severovýchodu zaplacení 378 milionů korun coby sankce. Během posledních tří měsíců však Komise chybovost programu přehodnotila. V některých případech nám dala za pravdu, vzala v úvahu i dosud certifikované 7,3 miliardy korun, započítala i prostředky, které jsme získali zpět od příjemců,“ řekl Martin Půta a dodal: „Poté, co uhradíme 240 milionů korun z rezervy českých národních zdrojů, šest miliard korun vyčleněných v Unii pro Severovýchod bude opět k dispozici.“  
Podle nařízení Evropské komise se Unie podílí na financování projektů 85 procenty a stát 15 procenty. „Někteří příjemci nečerpali celý státní příspěvek, takže vznikla rezerva, kterou nyní využijeme,“ komentoval postup pověřený ředitel Úřadu Regionální rady Severovýchod Zdeněk Vašák. Kromě této sankce však platí za chyby v projektech především příjemci neoprávněně vyplacených dotací. „Zatím se do rozpočtu ROP Severovýchod vrátilo 21 milionů korun,“ upřesnil Zdeněk Vašák.  
Výbor Regionální rady dále podpořil 164,2 miliony korun projekt třídy Míru s napojením na Sladkovského ulici realizovaný Statutárním městem Pardubice. Další 28,4 miliony korun půjdou na rekonstrukci a modernizaci jezdeckého klubu v Liberci.
Členové výboru byli také informováni o týdenním červencovém auditu Evropské komise. U dvanácti projektů se kontrolovaly veřejné zakázky, u osmi dalších hodnocení. Auditoři uvedli, že během kontroly neodhalili žádné závažné nedostatky, nicméně audit všech projektů ještě neskončil. „V září bychom měli dostat anglickou verzi auditní zprávy, o měsíc později českou. Poté budeme mít dva měsíce na vyjádření,“ řekl předseda Martin Půta.
Kromě jiného dnes výbor vyhlásil výběrové řízení na ředitele Úřadu Regionální rady Severovýchod. Nejvýše postaveného úředníka ROPu vybere do 27. 9. 2013 komise, v níž zasednou tři hejtmani. „Předpokládám, že se také přihlásím,“ uvedl pověřený ředitel Vašák.
 
5. Pekelný kilometr (noční běh a vyhlášení seriálu)

24.8.2013  Sportovní areál Peklák, Česká Třebová
Poslední v seriálu závodů ve zdolávání sjezdovky v České Třebové.
http://www.iscarex.cz/pohar/propozice/95
 
Mistrovství ČR jednotlivců v atletice do 22 let

Akce se koná pod záštitou hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického a radního Pardubického kraje Reného Živného
31.8.2013 - 1.9.2013  v Ústí nad Orlicí
Mistrovství České republiky jednotlivců v atletice do dvaceti dvou let.
Jedná se o největší akci v historii ústeckoorlické atletiky, při které se očekává účast šesti set závodníků a trenérů z celé republiky a svoji účast přislíbil i dvojnásobný mistr Evropy v běhu na 400 metrů Pavel Maslák.