Českotřebovský deník 196/2013 (18.8.)                                  

Třebováci na Jiráskově Hronově 

Umělecká skupina Triarius se letos na Jiráskově Hronovu prezentovala v tzv. doprovodném programu v neděli 4. srpna, kdy pozdě večer od 22 hodin představila od 22 hodin v Jiráskově divadle inscenaci Kočka na Kolejích.  v rámci hlavního programu se pak Josef Kopecký předvedl jako hostující režisér  souboru SNOOP Opatovice nad Labem  a v pondělí 5. srpna představil inscenaci Měsíční běs (dokonce  během večera dvakrát).
Hlavní program Jiráskova Hronova 2013 obsahoval 24 inscenací. Byl stanoven na základě nominací vzešlých z výsledků 11 klíčových celostátních přehlídek. Každá z těchto přehlídek může uplatnit propozicemi vymezený počet inscenací a také neomezený počet doporučení. Dvě nominace může uplatnit také České středisko AITA/IATA na inscenace zahraničních souborů, jednu programová ředitelka festivalu. Další vyjmenované přehlídky či programové zdroje mohou inscenace pouze doporučovat.  Výběrem hlavního programu je pověřena programová rada JH, složená z odborných pracovníků divadelních oborů NIPOS-ARTAMA a ředitelky KIS Hronov, která rozhodovala (na základě shlédnutých inscenací či videozáznamů) ovšem pouze o volných hracích místech, neobsazených porotami celostátních přehlídek. Doprovodný divadelní program vybrali pak  pořadatelé z doporučení z celostátních přehlídek nerealizovaných v hlavním programu, doporučení programové ředitelky a ředitelky přehlídky.
Orlický deník uvedl  hodnocení přehlídky od třebovského herce a režiséra J.J. Kopeckého: „Jsme rádi, že jsme tam byli. Hrálo se nám skvěle a reakce diváků byly moc příjemné, po představení mi přišly poděkovat asi dvě desítky diváků včetně pana profesora Laurina," vzpomíná na přehlídku Josef Jan Kopecký.
 
Pronajmu velký zařízený byt 3+1 s lodžií na Trávníku (cca 100m2) za 9000 Kč měsíčně.  Tel. 603 977 800
Pronajmu garsoniéru v rodinném domě v centru města - zcela zařízenou. telefon 603 977 800
 
V podzemním parkovišti občas ujede nezabrzděné vozidlo! 

Podle zkušeností strážníků městské policie se s tímto jevem setkávají přibližně jedenkrát za měsíc. Parkoviště na dopravním terminálu Jana Pernera je ve svahu a někteří  řidiči vozidlo po zaparkování dobře nezabezpečí. Chvíli je klid, ale potom stačí třeba malý impuls k tomu, aby se rozjelo a způsobilo škodu třeba jiným vozidlům. Připomeňme si proto  tuto zdánlivou samozřejmost...
 
Kontrola viditelnosti dopravních značek provedena.

Během července jsme zveřejnili   na webových stránkách zpravodaje zkušenost občana z Ústí n. O., který se setkal s pražským vozidlem nerespektujícím značku Dej přednost možná proto, že byla špatně viditelná. (na Farářství). Na základě toho pak městská policie provedla kontrolu viditelnosti dopravních značek po celém městě.

 

Úterý 20. srpna: European Trophy na ZS na Skalce 


V úterý 20. srpna se v našem městě uskuteční utkání European Trophy mezi mužstvy HC ČSOB Pojišťovna Pardubice a HC Fribourg- Gottéron SA (Švýc.).  Vstupenka k stání stojí 100 Kč, vstupenka k sezení přijde na 120 Kč.

Přední švýcarský hokejový klub byl založen v roce 1938, nejvyšší soutěž hraje od roku 1980. Nikdy z ní  nesestoupil, ale také nikdy nezískal mistrovský titul. Čtyřikrát se Fribourg probojoval do finále play off, ale vždy odcházel v roli poraženého. Celkem osm sezon odehrál v jeho dresu bývalý trenér ruské reprezentace Vjačeslav Bykov, na sklonku své kariéry si po jeho boku zahrál jeden rok legendární sovětský útočník Sergej Makarov. Zajímavostí je, že v letech 1960-1972 hrál za Fribourg současný prezident Mezinárodní hokejové federace (IIHF) Rané Fasel.  Pořadatelem atraktivního utkání bude nově vznikající hokejový klub HC Kohouti Česká Třebová