Českotřebovský deník 200/2013 (21.8.)                                  
Setkání s panem Františkem Kajetánem Zedínkem

Základní umělecká škola v České Třebové   připravuje na středu 25. září 2013 v 19.00 hod., do Malé scény „Setkání s panem Františkem Kajetánem Zedínkem“, při příležitosti jeho významného životního jubilea, 90. narozenin.
Hudební program tohoto večera bude sestaven převážně ze skladeb oslavence, prokládán bude průvodním slovem i zajímavým
vyprávěním ze života tohoto významného pedagoga, skladatele a dirigenta, mimořádně vlídného a ušlechtilého člověka.
Účinkovat budou učitelé a žáci ZUŠ, Komorní orchestr Jaroslava Kociana a další hosté.  Těšíme se na vás.
Město Česká Třebová podle či. II Pravidel č. 3 pro pronajímání bytů v majetku Města Česká Třebová
pro sociálně potřebné občany a rodiny  vyhlašuje k pronájmu 5 volných bytů

     - č. 17 o velikosti 1+1 v čp. 2084
     - č. 14 o velikosti 1+2 v čp. 2085
     - č. 13 a 17 o velikosti 1+1 v čp. 2086
     - č. 7 o velikosti 1+0 v čp. 2089 na Semanínské ulici v České Třebové

Žádosti o byty si mohou zájemci vyzvednout na odboru sociálních věcí a zdravotnictví MěÚ Česká Třebová. Vyplněné žádosti se všemi přílohami je nutno předat do podatelny MěÚ nejpozději ve čtvrtek 19.09.2013.

Pozvánka na Den Regionu Orlicko - Třebovsko 

Svazek obcí Region Orlicko – Třebovsko zve všechny své příznivce a cyklisty v pátek 13. září 2013 na tradiční cyklojízdu starostů členských obcí a měst. Akce startuje v 13.00 hod. od Obecního úřadu Libchavy. Po přesunu k areálu Koučink Akademie s.r.o. Horní Libchavy je pro účastníky připravena jeho prohlídka a prezentace. K cyklojízdě je možné se připojit také v Ústí nad Orlicí v FFT Bike Parku. Nenechte si ujít ukázky místních skvělých bikerů, při kterých se Vám bude tajit dech, a přijďte ve 14.30 hod. do areálu pod Duklou. Poslední příležitostí připojení k pelotonu starostů bude v 15.30 hod. náměstí v České Třebové. Cyklojízda bude ukončena ve sportovním areálu v Třebovicích. Je připravena kapela, místní Česká beseda a občerstvení. Pojeďte s námi, připojte se k propagační jízdě regionem!
 
Za svazek obcí Region Orlicko – Třebovsko zve Petr Tomášek, předseda svazku obcí
 
Česká křesťanská akademie – místní skupina Česká Třebová oznamuje:

Česká křesťanská akademie v České Třebové srdečně zve českotřebovskou veřejnost na přednášku o paměti:
 
POSILOVÁNÍ PAMĚTI III - Jak na cizí jazyky
 
Přednášku s praktickými ukázkami povede (stejně jako minule) Mgr. Alena Naimanová.
Kdy: pondělí 23. 9. 2013 v 19:00 hodin
Kde: Koncertní sálek ZUŠ, Tyršovo náměstí 81
http://ceskatrebova.casd.cz/category/cka
Taneční škola Knířovi informuje – září 2013

Vážení příznivci společenského tance. Připravili jsme pro Vás tradiční podzimní kurzy tance.
3.10.2013 začínají Základní taneční pro mládež.
4.10.2013 začínají „dospělácké“ taneční kurzy pro začátečníky i pokročilé.
Během podzimu proběhne víkendový kurz argentinského tanga.
Aktuální informace a podrobnosti k akcím najdete na www.knirovi.cz nebo na Facebooku (Taneční škola Knířovi).
 
Ohlas - Barevné tašky na třídění odpadu 

Tyto tašky mám již půl roku doma od synovce z Moravy, který je nepoužívá stejně jako já. Umístit je do malého bytu je esteticky  ne příliš vhodné. A dát je před dveře bytu ? Taky blbost. Místo jsem nenašla ani ve větším bytě. Ostatně taška na sklo je stejně velká jako na plasty, přičemž plastů je nepoměrně větší množství než skla, takže mít 2 sklínky v tašce půl roku je nesmysl. Plasty není problém dávat do igelitového sáčku a při ceště na nákup je vyhodit do tříděných kontejnerů stejně jako haldy reklam. Snad se tašky uplatní v domcích, kde se nějaké skryté místo najde, ale v  bytě to moc krásy nenadělá a praktické to příliš také není. Takže těch 800 kusů bude určitě dost. Kdo třídí má svůj zaběhnutý systém a kdo netřídí,  tomu ani barevné tašky nepomohou. Ostatně ani platba za odpad, která se letos zvýšila, ať třídíte nebo ne, ke třídění moc neinspiruje.  VV
Ústí nad Orlicí zavede Městskou kartu

V pondělí 2.9.2013 začne na území města Ústí nad Orlicí platit tzv. Městská karta. Vydavatelem a distributorem Městské karty bude společnost TEPVOS, spol. s r.o.„Projekt Městské karty jsme společně s městem připravovali tak, aby karta byla využitelná pro široké portfolio služeb. V první fázi projektu bude karta sloužit platbám za vstup na městská sportoviště
a k využívání slevového systému. V další fázi bude karta použitelná také například k platbám parkovného na městských parkovištích. Zavedením Městské karty zvyšujeme komfort občanů města
a řadíme se mezi moderní regionální centra“
vysvětluje Petr Hovádek, ředitel divize Služby společnosti TEPVOS, spol. s r.o.
Po zakoupení Městské karty má její uživatel možnost převodu svého vkladu ze stávající identifikační karty. Systém stávajících identifikačních karet bude po zavedení Městské karety ukončen.
„Občané a návštěvníci města si mohou Městskou kartu pořídit na pokladnách Krytého plaveckého bazénu, Aquaparku, Sauny a Zimního stadionu. Za 100,-Kč bude k dispozici bezkontaktní čipová karta, za 150,-Kč praktické čipové hodinky. Bližší informace najdou všichni zájemci na www.mestska-karta.cz“ dokončil ředitel Hovádek.
Společnost  TEPVOS, spol. s r.o. je stoprocentně vlastněna Městem Ústí nad Orlicí a pro občany města zajišťuje komunální, rekreační, energetické a vodohospodářské služby.

 

Září v Orlických horách a Podorlicku

Vážení čtenáři,                                     
už jste využili naši novou KARTU HOSTA? Jestli ne, tak navštivte webový portál www.orlickakarta.cz, kde najdete možnosti, jak kartu získat, ale také přehled všech zapojených atraktivit a ubytovacích zařízení.
 
Rádi bychom Vás pozvali na některé akce, které se u nás konají v září:
V sobotu 7. 9. 2013 v Deštném v Orlických horách je pro vás připravena tradiční akce k ukončení letní sezóny s programem především pro děti, Kačenčino loučení s létem.
Město Kostelec nad Orlicí vás v sobotu 14. 9. 2013 zve na tradiční 11. Kostelecké posvícení a festival řemesel s bohatým doprovodným programem.
Tento víkend bude opravdu nabitý spoustou úžasných akcí J. Můžete se těšit na známé osobnosti jako Valérii Zawadskou nebo Richarda Tesaříka.
Svět našich předků, jejich způsob života, pravěké technologie a řemesla budou k vidění v muzeu pod širým nebem, v pravěké osadě Křivolík od 14. – 15. 9. 2013 na Festivalu živého pravěku.
Poslední zářijový víkend 27. -28. 9. 2013 nemůže chybět tradiční akce v Dobrušce a to jsou Svatováclavské slavnosti. Představí se vám skupina historického šermu, můžete zde vidět ukázky řemesel a v průběhu dne se vám představí i mnoho kapel a souborů.
Nabídku všech akcí v destinaci najdete na www.mojeorlickehory.cz
Partnerství  měst Letohrad a Daruvar je zejména o přátelství mezi lidmi

Krajané z chorvatského Daruvaru, našeho partnerského  města, v čele se starostou Daliborem Rohlíkem,  strávili tři srpnové dny v Letohradu.  Hosty přivítal starosta Petr Fiala v obřadní síni letohradského zámku, kde v pátek 16. srpna stvrdili dohodu o partnerství podepsanou vloni v srpnu v Daruvaru. Podpisu přihlíželi zástupci obou měst a spolků. Ti věří,  že spolupráce spolků přispěje ke vzájemnému poznání a prohloubení vztahů.  Nasvědčovalo  tomu aktivní zapojení jednotlivých spolků do přípravy programu.     
„S přáteli z Daruvaru jsme se podělili o vše hezké, co je v našem městě k vidění. Poznávali bohatou historii a pocítili sousedskou pospolitost. Snažili jsme se sestavit program tak, aby naši milí hosté  poznali co nejvíce hezkých a zajímavých míst v našem městě, ale i nejbližším okolí,“ říká starosta Petr Fiala. „Jsem přesvědčen, že partnerství není jen o spolupráci samosprávy, ale zejména o přátelství mezi lidmi a navázání kontaktů.  Proto jsem rád, že jsme mohli přivítat lidi ze spolků obou stran. “
První společné setkání bylo v pátek na  zámecké terase, kde zpříjemňovala atmosféru  skupina Wejvrat. Jedinečnou příležitost k poznávání využili hosté i hostitelé.  Sobotní dopoledne pak strávili Chorvaté se svými protějšky ze spolků. Obdivovali propracovaný systém sociální péče o handicapované i seniory,  srovnávali vybavení průmyslovky a učiliště s jejich technickou školou a nešetřili při tom chválou.  Zájmu se těšila prohlídka městského muzea i muzea řemesel, dveře našli otevřené i do knihovny.  Hovořili o propagaci města a turistického regionu. Na Ostrově fandili chorvatští hasiči kolegům závodníkům, kteří se utkali v požárním útoku o Velkou cenu Ústeckoorlicka. 
Tečkou za dny strávenými v Letohradě bylo setkání u letohradských hasičů, kteří se o sobotní pohoštění postarali.  Poslední zábrany padly, když každý z přítomných hudebníků se zapojil do společného muzicírování. 
Nyní záleží na každém spolku, jak  se domluví na společném programu se svými partnery v Chorvatsku. Starosta Fiala uvedl, že  město by rádo vznikající přátelství podpořilo: „Navrhnu kolegům zastupitelům vytvoření grantového  programu na podporu partnerství mezi spolky  a jejich potkávání se v obou městech.“