Českotřebovský deník 201/2013  (22.7.)                                 
Návštěvnost kina v České Třebové v roce 2013

Od ledna do konce srpna 2013 bylo v kině SVĚT naprogramováno 81 filmových představení.
19 představení bylo zrušeno pro malý zájem diváků
62 představení navštívilo 2 771 diváků (tj. 45 diváků na jedno představení)
Hrubá tržba byla 307 811 Kč, to je cca 5 000,- Kč za jedno představení                                                           Doc. Fr.  Preisler
 
Kino před deseti lety v roce 2003 

Za období leden – květen  2003 (po otevření rekonstruovaného Kulturního centra) bylo naplánováno celkem 123 filmových představení, z toho se jich 35 nehrálo pro nezájem diváků. Na 88 představení odehraných přišlo 4 745 zájemců, průměrná návštěvnost 54 diváků na jedno představení, při celkovém počtu – tedy včetně neodehraných představení se tento počet snižuje na 39 diváků. V počtu představení nejsou započítána školní filmová představení, ale je tam začleněn jarní festival pro mládež. (iČtZ 26/2003). Srovnávat ale rok 2003 a 2013 není fér, nyní je zcela jiná situace, velká Tv nabídka, skončily videopůjčovny, ceny vstupného do digitalizovaného kina často s 3D programem jsou několikanásobně vyšší, neplánují se dvě představení v jednom dni....
 
Glosa na okraj Mezinárodního varhanního festivalu Z. Pololáníka v  České Třebové

Několikrát jsem psal o významu tohoto festivalu v našem městě a o jeho pevném ukotvení v kulturním životě regionu. Nemálo slov jsem napsal o samotném nástroji, který byl opraven a značně rozšířen pro požadavky koncertní interpretace  varhanní literatury prakticky všech slohových období. Spojení  finančních  prostředků Města a církve dosáhlo výsledku, který umožnil realizovat tento náročný projekt. Dnes je jasné, že záměr byl správný a varhany jsou plně využívány.
Protože bydlím pár kroků od kostela a slyším varhany vždy, když jsou v provozu, povšiml jsem si jedné velmi důležité věci. Velmi často probíhají v kostele tzv. „cvičné hodiny“ , Nástroj slouží studentům varhanního oboru na  uměleckých školách ke zdokonalování jejich hry. A domnívám se, že tito mladí interpreti mají k dispozici   velmi kvalitní „cvičný nástroj“ . Pomáhá vychovávat a zdokonalovat budoucí Mistry „královského nástroje“.                                                                                                               doc. Fr.  Preisler
 
Festival Živého Pravěku 2013 

14 Září, 2013 - 12:00 to 17:00   15 Září, 2013 - 10:00 to 15:00
Připravujeme jubilejní pátý ročník Festivalu Živého Pravěku 2013. Nenechte si ujít!

 

Úmrtí v srpnu 

Ing. Ctirad Trejtnar, nar. 1932  Česká třebová
Jaromír Vejdovský, nar, 1934 Praha
Libuše Müllerová, nar. 1925 Česká Třebová
Prof. RNDr. Ladislav Rob, DrSc. nar. 1932 Česká Třebová
František Klusoň, nar. 1943 Horní Sloupnice
Miroslav Herrman nar. 1931 Rybník
Karel Tisoň nar.1942  Česká Třebová
Božena Siegelová nar. 1927  Česká Třebová
Jindřiška Kobzová nar. 1945  Česká Třebová
Ladislav Vondrouš nar. 1938 Česká Třebová
Josef Zeman nar. 1932 Česká Třebová
Jakub Štancl nar. 1991 Česká Třebová
David Buchta nar. 1993 Česká Třebová.   Čest jejich památce !
 
Informace z 18. řádného jednání Rady Pardubického kraje - čtvrtek 22. 8. 2013

Rozpočtový výhled je nastaven na maximální čerpání evropských peněz
Radní dnes projednali rozpočtový výhled Pardubického kraje na roky 2014 - 2016. Plní tak povinnost dle zákona upravujícího rozpočtová pravidla územních rozpočtů. „K novému návrhu rozpočtového výhledu jsme přistoupili, neboť předpokládáme změny ve výši závazků kraje. Druhým důvodem jsou neustálé změny právních předpisů, které významně ovlivňují objemy vlastních příjmů a které mají dopad i na výdajovou stránku rozpočtu,“ řekl hejtman Martin Netolický, který má krajské finance ve své gesci.
Návrh rozpočtového výhledu, který hejtman předloží zastupitelstvu na jeho zářijovém jednání, počítá s úvěrem od Evropské investiční banky. „Pro tento krok jsme se rozhodli z toho důvodu, abychom mohli využít maximum volných zdrojů z evropských fondů. Investiční projekty, které chceme realizovat, musíme nejprve předfinancovat z vlastních zdrojů, neboť prostředky z evropských fondů dostaneme až po jejich dokončení. Evropská investiční banka navíc nabízí podmínky, které jsou pro kraj výhodnější než kontokorent,“ vysvětlil hejtman Netolický a pokračoval: „Nejsem zastáncem úvěrů, v tomto případě bychom však u naprosté většiny projektů měli obdržet dotaci na jejich realizaci ve výši 85 procent. Pokud tedy využijeme této jedinečné možnosti čerpání zdrojů Evropské unie, dokážeme uskutečnit předložené investiční projekty za 15 procent jejich hodnoty,“ objasnil hejtman.
Přesná výše úvěru není v současnosti jasná. Její výše bude závislá na objemu projektů schválených Regionální radou regionu soudržnosti Severovýchod. Kraj se navíc pokusí získat návratnou finanční vypomoci od Státního fondu dopravní infrastruktury. „O této možnosti jednáme. Výhodné by pro nás samozřejmě bylo, pokud by její výše odpovídala potřebě předfinancování projektů na modernizace silnic II. a III. třídy ve vlastnictví Pardubického kraje,“ uzavřel Netolický.
 
Elektrotechnická průmyslovka má staronového ředitele
Rada Pardubického kraje jmenovala s účinností od 1. září 2013 do funkce ředitele Střední průmyslové školy elektrotechnické a Vyšší odborné školy Pardubice Ing. Ladislava Štěpánka. Tato škola je novým subjektem, který vznikl splynutím dvou pardubických průmyslovek s elektrotechnickým zaměřením (SOŠ elektrotechnické a strojní a SOU Pardubice, Do Nového a SPŠE a VOŠ Pardubice, Karla IV.), a proto musel být na místo ředitele vypsán konkurz.  Ladislav Štěpánek, který byl od loňského školního roku v čele větší ze dvou škol, v konkurenci dalších pěti uchazečů svůj post obhájil. „Jeho cílem je vybudovat silný subjekt nadregionálního významu a posílit elektrotechnický obor v našem kraji. Výhodou nové školy bude větší prostupnost oborů od učňovských po studijní a možnost větší spolupráci s regionálními podniky v oboru. Pan ředitel nám rovněž představil své vize o spolupráci s Univerzitou Pardubice,“ uvedla náměstkyně hejtmana Jana Pernicová. Od září bude mít škola téměř tisícovku studentů. Sídlit bude v ulici Karla IV. a zároveň bude stále využívat i některé odborné učebny a dílny v areálu Do Nového v Pardubicích.
 
Smlouva na projekt technického vzdělávání v 16 školách je potvrzena
Pardubickým kraj díky operativnímu přístupu uspíšil jednání s Ministerstvem školství a kultury o poskytnutí dotace na projekt „Podpora přírodovědného a technického vzdělávání v Pardubickém kraji“. Rozhodnutí o přidělení podpory bylo v Praze vydáno 20. srpna a Rada Pardubického kraje dnes jeho přijetí potvrdila.
Díky tomu se v 16 školách zřizovaných krajem zkvalitní podmínky pro výuku přírodovědných a technicky zaměřených předmětů, naváže spolupráce se základními školami a dalšími partnery škol. Výsledkem by měla být větší motivace dětí ke studiu přírodovědných a technických oborů. „Celkový objem finančních prostředků určených na tento projekt je 162,685 milionů korun, z toho 15 procent prostředků je ze státního rozpočtu a zbývajících 85 procent z rozpočtu Unie,“ seznámila s financováním projektu náměstkyně hejtmana Jana Pernicová. Při realizaci projektu bude uplatněn mechanismus zálohových plateb, první zálohovou platbu obdrží Pardubický kraj od Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ve výši 20 procent schválených uznatelných výdajů.
 
Jednotky sboru dobrovolných hasičů získají další peníze
Zvýšena byla dotace na zabezpečení akceschopnosti jednotek SDH

Zvýšení rozpočtové kapitoly Krizové řízení o 517 tisíc korun schválila dnes Rada Pardubického kraje. O tyto prostředky naroste účelová neinvestiční dotace na výdaje jednotek sboru dobrovolných hasičů (SDH) obcí na rok 2013. O zvýšení rozhodlo v červenci Generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky (GŘ HZS ČR) Jde o dotaci určenou k zajištění a udržení akceschopnosti jednotek sborů dobrovolných hasičů, které se podílejí nejen na hašení požárů, ale i na záchranných pracích, při živelních pohromách nebo jiných mimořádných událostech.
 
Částka bude rozdělena po 21 tisících korun 24 obcím, které mají jednotky kategorie JPO II s režimem pohotovosti a výjezdem do 5 minut. Tyto jednotky v první etapě obdržely v dubnu 2013 již po 100 tisících korun a každá další částka je pro ně potřebná,“ komentoval zvýšení dotace hejtman Martin Netolický. O zbylých 13 tisíc korun vzroste položka určená zejména na krytí nákladů jednotek za uskutečněné zásahy. Celková částka státní dotace pro rok 2013 tak činí 4,645 milionů korun.
 
Krajská dotace zaplatí dopravní auta a dýchací techniku

Rada vedle toho schválila rozdělení druhého kola krajské dotace na pořízení dopravních automobilů a dýchací techniky a na opravu požárních vozidel jednotek SDH obcí Pardubického kraje v celkové výši 535 tisíc korun, které bude následně předloženo k projednání zastupitelstvu kraje.  „Pro rok 2013 byla na dotace v požární ochraně v rámci vlastního rozpočtu kraje vyčleněna celková částka 4,5 milionu korun, z toho 3,965 milionu korun rozdělilo zastupitelstvo vybraným obcím v dubnu v rámci I. kola,“ upřesnil hejtman Netolický.