Českotřebovský deník 203/2013 (23.8.)                                  

Festival Živého pravěku 2013

Letošní již 5. ročník proběhne 14. -15. 9. V sobotu od 12:00 do 17:00 a v neděli od 10:00 do 15:00. Festival bude tentokrát zaměřen na cesty lidí, zboží i myšlenek pravěkou Evropou. Návštěvníci budou mít příležitost se dozvědět například, jak se dostalo první zrno na naše území, jak náročné bylo putovat po pravěkých cestách, proč byl domestikován kůň nebo odkud do české kotliny přišli Keltové.
Jako druhé podtéma této akce bude šperk a krása těla. K vidění budou repliky šperků a oděvů z různých koutů pravěké Evropy. Odvážnější návštěvníci si budou moci vyzkoušet, jak bylo náročné se obléci a vyzdobit na pravěkou slavnost. Bude možnost se i dozvědět, bez jakých surovin se neobešli naši předci při výrobě spon, korálků i jiných ozdob. Tradičně nebudou chybět aktivity pro děti, živá zvířata a občerstvení pro návštěvníky.
 
 
LIDOVCI  SCHVALOVALI KRAJSKOU KANDIDÁTKU PRO PARLAMENTNÍ VOLBY

Jako lídr kandidátky KDU-ČSL Pardubického kraje bude Ředitel regionálního muzea ve Vysokém Mýtě Jiří Junek. Na druhém místě bude starostka Dolní Rovně Iva Vinařová a na třetím místě Pavel Šotola, radní Pardubického kraje. Na kandidátce má také svého zástupce Česká Třebová. Je jím ředitelka  Základní školy praktické Mgr. Iva Fikejsová, která je na 15. místě kandidátky.
Na kandidátce nejsou v našem kraji známá lidovecká jména jako Ing. Roman Línek, Ing. Petr Šilar, Věra Luxová atd. Kandidátka potvrzuje lidovecké heslo "Osvědčená značka, nové tváře".
 
Starosta České Třebové Jaroslav Zedník bude jedničkou kandidátky  TOP09 v Pardubickém kraji.

Nevím, zda je pořadí kandidátů pro parlamentní volby již definitivně schváleno. Ovšem v tomto smyslu se objevil článek na portálu Novinky.cz, který si všímá toho, že strana TOP09 chce po kandidátovi za první místo na krajské kandidátce příspěvek 50 000 Kč.   Starosta Jaroslav zedník je nominován za hnutí Starostové, které by mělo náklady za svého kandidáta uhradit. Jde totiž z faktickou koalici strany TOP09 a hnutí Starostové, jako v předchozích volbách. připomeňme, že i zde byl Jaroslav Zedník na kandidátce Pardubického kraje jako kandidát č. 2. Do Parlamentu se z našeho kraje dostali dva poslanci, MUDr. Skalický z Pardubic a Prof. Ing. Václav Cempírek z České Třebové, který díky kroužkování přeskočil řadu míst a o několik málo hlasů také našeho starostu.  Jak to bude letos teprve uvidíme, jistě bude o předvolebních přípravách ještě mnoho článků....
 
Dalibor Zelený zůstává českotřebovským radním

Po známých změnách ve vedení Českých drah se stal ing. Dalibor Zelený generálním ředitelem, když ve funkci nahradil Petra Žaludu.  Dalibor Zelený je však nadále českotřebovským zastupitelem a radním. Podle informace starosty města Jaroslava Zedníka i nadále spolupracuje s vedením města a zúčastňuje se jednání rady města podle svých časových možností, nepředpokládá, že by z rady odstoupil. To svědčí o dobrém vztahu ke svému městu, mandát,  který získal ve volbách nechce vzdát a chce se podílet na práci pro město.
 
K článku pana Rybky ohledně kaple P. Marie na Horách.

Pokud pan Rybka zajistí pravidelné otevírání kaple o sobotách a nedělích pro turisty, návštěvníky i věřící  k modlitbě rád mu vyjdu vstříc. Určitě to udělá rád, o sobotách a nedělích a zadarmo. Dosavadní symbolické vstupné slouží jako malý příspěvek na náklady, které má muzeum se zajištěním průvodcovské služby.   
Děkuji paní Mgr. Janě Voleské i celému Městskému muzeu v České Třebové za snahu najít způsob jak společnými silami zpřístupnit tuto kapli, která je zároveň kulturní památkou, všem zájemcům. Jde o stejný způsob spolupráce mezi farností a městským  muzeem jako při celotýdenním otevření rotundy sv. Kateřiny v České Třebové během měsíců července a srpna
O zájmu a reakcích návštěvníků dobře vypovídá návštěvní kniha.
Naši předkové věděli, že krásná architektura včetně výzdoby  má sílu oslovit člověka, klást mu otázky, inspirovat a  probouzet v něm touhu pro dobrém a krásném. Chceme toto poselství nechat živé i našim současníkům.
Miloš Kolovratník, Římskokatolická farnost – děkanství Česká Třebová