Českotřebovský deník 204/2013 (25.8)                                   
Odpověď na článek pana Jaroslava Rybky „Za vstup do kaple P. Marie na Horách se platí“

Ráda bych panu Jaroslavu Rybkovi vysvětlila, že vstupné, které vybírá Městské muzeum Česká Třebová v kapli Panny Marie na Horách je pouze poplatkem za průvodcovské služby, které muzeum zajišťuje na své náklady. Nejedná se o zpoplatnění vstupu do sakrálního prostoru, ale o platbu za komentovanou prohlídku kaple, kterou průvodce zajišťuje.
O údržbu kaple se stará Město Česká Třebová, které je majitelem objektu, mobiliář je pak majetkem církve. Uvedené vstupné tedy není určeno na opravy kaple, ale je částečnou kompenzací mzdových a souvisejících nákladů, které muzeum  nese.  
Odpovím i na otázku, odkud tento nápad vzešel. Je totiž můj. S touto myšlenkou jsem přišla za O. Milošem Kolovratníkem poté, co Město Česká Třebová zajistilo restaurování interiérové výmalby kaple. Bylo mi líto, že interiér kaple mohou zájemci spatřit pouze v době bohoslužeb. Navíc má toto místo velice zajímavou historii. Vznik kaple je opředen mnoha pověstmi a účinky zdejšího pramene jsou spojovány s mnoha zázraky. Místo pak v minulosti bylo navštěvováno nemocnými a poutníky ze širokého okolí a  obdivovaly je i mnohé významné osobnosti.  Snaha rozšířit povědomí o barvité a také pohnuté historii místa a též mé přání, aby interiér mohli spatřit i ti, kteří se třeba ostýchají vstoupit do kaple v době konání bohoslužeb, to byly důvody, proč jsem oslovila O. Miloše Kolovratníka a nabídla mu spolupráci v tom smyslu, že muzeum zajistí, proškolí a zaplatí průvodce.  Jsem velice ráda, že O. Miloš Kolovratník je nakloněn zpřístupňování sakrálních památek a mému nápadu vyhověl. Zajištěním průvodcovské služby pak není nijak dotčena možnost volně navštěvovat bohoslužby, jako tomu bývalo doposud. A každý, kdo nechce za průvodcovskou službu platit, má samozřejmě právo této služby nevyužít. Je určena těm, kteří se chtějí dozvědět něco zajímavého o historii kaple, chtějí se třeba podívat na místo, kde dosud nebyli a přitom chápou, že každá služba něco stojí.
Ráda bych také uvedla, že díky výborné spolupráci se zdejší římskokatolickou farností mohou od roku 2008 návštěvníci města i jeho obyvatelé navštěvovat rotundu sv. Kateřiny či od loňského roku kostel sv. Bartoloměje v Semaníně. Dovolím si připomenout, že před rokem 2007 nebyla ve městě a jeho okolí návštěvníkům přístupná jediná památka. Dnes, kromě již zmíněných sakrálních staveb, mohou lidé navštívit ještě Chaloupku Maxe Švabinského v Kozlově a nově i budovu muzea. Ročně našimi sakrálními památkami projdou stovky návštěvníků a troufám si říci, že odcházejí spokojeni a někteří se opakovaně vrací, z čehož máme pochopitelně radost.
Jsem vděčná všem, kteří se o zpřístupnění těchto památek jakkoli zasloužili. Otevření zdejších pamětihodností lidem pak opravdu není motivováno ekonomickými důvody, ale snahou seznámit širokou veřejnost se zajímavou historií našeho města a zájmem přilákat sem návštěvníky z jiných koutů republiky. Česká Třebová má totiž milovníkům historie určitě co nabídnout. A v neposlední řadě tím muzeum naplňuje své poslání, kterým je uchovávat a  prezentovat kulturní dědictví. 
Za Městské muzeum Česká Třebová Jana Voleská
 
Kraj ušetřil 8,6 milionu na energiích. Peníze nechá organizacím

Pardubice (22. srpna 2013) – I letos Pardubický kraj uspěl při nákupu energií pro zřizované a zakládané organizace na energetické burze. „Pardubický kraj šetří díky společnému nákupu energií již třetím rokem. Přesto se nám i pro rok 2014 podařilo cenu dále snížit a celková úspora za elektrickou energii a plyn činí 8,6 milionu korun,“ informovala kolegy krajská radní Ludmila Navrátilová.
„O tuto částku zaplatí naše nemocnice, školy, ústavy sociální péče, ale i další subjekty dodavatelům energií méně. Rozhodli jsme se jim tyto prostředky ponechat, aby je mohly použít na případné investice či zkvalitňování poskytovaných služeb,“ doplnil hejtman Martin Netolický. Pozitivně se to odrazí především v hospodaření velkých odběratelů energií. Například u Pardubické krajské nemocnice to bude za velkoodběr elektrické energie úspora 2,1 milionu korun, nebo u Východočeského muzea 455 tisíc korun. Radní ušetřené finanční prostředky všem organizacím ponechali s tím, že hodlají důsledně sledovat jejich využití. „Naše nemocnice si za tuto částku může pořídit například dva nové anesteziologické přístroje, které máme už 15 let staré,“ říká ředitel Pardubické krajské nemocnice Tomáš Gottvald.
Podle radní Ludmily Navrátilové kraj nešetří peníze pouze na burze. „Dalších úspor v řádech milionů ročně dosahujeme díky realizaci EPC projektů,“ uzavřela Navrátilová.