Českotřebovský deník 209/2013 (29.8.)                                  
Poliklinika Česká Třebová uvedla do provozu nový multifunkční rehabilitační přístroj

Nový multifunkční rehabilitační přístroj Soleo Sonostim uvedla v těchto týdnech do provozu Poliklinika Česká Třebová, člen skupiny AGEL. Přístroj umožňuje jak samostatnou aplikaci jednotlivých elektroléčebných procedur, ultrazvuku, tak i kombinaci elektroléčebných procedur s ultrazvukem. Pacienti se tak mohou těšit na mnohem účinnější léčbu bolestivých stavů i na další zvýšení komfortu.
Léčba novým rehabilitačním přístrojem se bude nejvíce používat k terapii bolestivých stavů pohybového ústrojí, k cílené svalové relaxaci a zlepšení výživy tkání pohybového systému. „Přístroj lze použít při léčení diagnóz jako je například angiopatie při diabetu, onemocnění periferních kloubů, lymfedém atd. Přístroj je dále možno využít ke zmírnění bolestivých symptomů po vyvrtnutích a zhmožděních kloubů a mnoha dalších potížích,“ uvedla rehabilitační lékařka MUDr Miriam Toppischová s tím, že léčba je aplikována fyzioterapeuty na rehabilitačním oddělení na podkladě vyšetření a indikace odborným lékařem. Lékař rovněž určuje optimální počet aplikací vzhledem ke klinickému stavu pacienta. Poliklinika Česká Třebová je zařízením poliklinického typu, které zajišťuje ve svém regionu léčebně preventivní péči ambulantního typu vykonávanou praktickými lékaři a ambulantními specialisty a závodní preventivní péči pro organizace a firmy.
Na fotografii přístroj Soleo Sonostim

ODDÍL GYMNASTIKY PŘI ŠSK ČESKÁ TŘEBOVÁ
HLEDÁ DO SVÉHO TÝMU ŠIKOVNÁ DĚVČATA  NAROZENÁ V ROCE 2007.
NABÍZÍME: VŠESTRANNÝ POHYBOVÝ ROZVOJ
V KOLEKTIVU ZAMĚŘENÝ NA FLEXIBILITU, ROZVOJ SILOVÝCH, OBRATNOSTNÍCH A KOORDINAČNÍCH SCHOPNOSTÍ A DOVEDNOSTÍ

Trénink: úterý 16,30-18 pátek 15,30-17 v tělocvičně gymnázia
Kontakt: Mgr. Pavlína Vomáčková Tel. 605 717 350 e-mail: pavlina.vomackova@seznam.cz
 
NÁBOR HRÁČEK A HRÁČŮ DO FLORBALU

Do florbalového klubu Orlicko Třebovsko rádi přijmeme dívky i chlapce od minimálního věku 6 let.
Příjmáme zájemce jak z České Třebové a Ústí nad Orlicí, tak ze širokého okolí. Hranice měst pro nás
nejsou překážkou.
Trénujeme v České Třebové i Ústí nad Orlicí, minimálně 2x týdně.
Kontakt: Jan Ilgner, 734 50 58 60, sekretariat@fbkot.cz, www.fbkot.cz


Stříbro ze soutěže O nejlepší školní oběd putuje do Svitav

Praha (29. června 2013) - Ve školní jídelně Základní školy Felberova ve Svitavách se začnou podávat obědy „na stříbře“. Tým kuchařek pod vedením nutriční terapeutky Hany Bolckové vybojoval v celorepublikovém finále 4. ročníku soutěže O nejlepší školní oběd skvělé druhé místo.
Rozhodli o tom komisaři zastupující odbornou i laickou veřejnost, kteří v MŠ a ZŠ Chelčického v Praze postupně posuzovali kvalitu kompletního poledního menu připraveného deseti finalisty. Svitavské kuchařky Jitka Vykydalová a Lucie Zahradníková zaujaly především rybí polévkou a celozrným dezertem s tvarohovým krémem, zakysanou smetanou, oříšky a čerstvým ovocem, požadavkům moderní kuchyně vyhověly také krůtí medailonky se zapečenou brokolicí a kopečkovým kuskusem.  
„Blahopřeji celému týmu k dosažení tak senzačního výsledku. Paní kuchařky v čele s vedoucí školní jídelny Hanou Blockovou dokázaly, že pokrmy běžně nabízené na jejich jídelním lístku zaujmou nejen chuťové pohárky žáků, ale i skutečných odborníků na gastronomii. Ocenit je ovšem třeba také finálovou účast Střední odborné školy a SOU Polička. Vždyť před pomyslnými branami finále zůstalo dalších 78 neméně kvalitních soupeřů,“ hodnotí výsledky soutěže náměstkyně hejtmana Pardubického kraje Jana Pernicová, zodpovědná za školství, kulturu a památkovou péči.
Vítězně z letošního klání vyšli kuchaři z pražského Středního odborného učiliště U Krbu, kteří připravili konfitované kuřecí prso a la bažant obalené v anglické slanině s kapustovým pyré a glazírovanou červenou cibulkou. „Je úžasné sledovat, jak se gastronomie vyvíjí. A zásluhu na tom mají i školní jídelny,“ netajil se radostí nad kvalitou pokrmů prezident Asociace kuchařů a cukrářů ČR Miroslav Kubec. Jeho kolega a průvodce národním finále Zdeněk Hladík prozradil záměr asociace založit Klub školního stravování. „Komisaři dnes ochutnali celkem třicet chodů. To se jim nestane ani na té největší svatbě,“ vyjádřil obdiv k porotcům Zdeněk Hladík. Podle něho ochutnali deset nejlepších školních obědů v soutěži, která zřejmě nemá ve světě obdoby. Výsledky soutěže jsou neklamným důkazem toho, že se ve školních jídelnách může vařit nejen chutně, ale i racionálně a zdravě.