Českotřebovský deník 211/2013 (31.8.)                                  
Česká Třebová nakonec získá nasvětlený přechod pro chodce na ulici dr. E. Beneše

Je to samozřejmě velmi dobrá zpráva, která potěší především  rodiče dětí, kteří tento přechod využívají při cestě do školy, nebo ze školy. Přechod  se využívá i při návštěvách zimního stadionu a při cestách do a z jídelny   na internátě, neboli na SOŠ technické.  nasvětlení zajistí ČEZ v rámci své propagační akce. Česká Třebová nebyla původně na seznamu těch, kteří "vyhráli", ve východočeské oblasti jsme  se při internetovém hlasování  umístili na 4. místě. Díky odstoupení Náchoda se Česká Třebová posunula na místo třetí a tím získá nasvětlený nebezpečný přechod bez vlastní spoluúčasti. Nedávno jsem právě vyslechl telefonní hovor jednoho z tatínků, který z oblasti Skalka raději vozí dítě do červené ZŠ Habrmanova autem, jen aby nemuselo samo přecházet po tomto přechodu a volal po tom,  jak to zařídit aby byl tento přechod bezpečnější. Navrhoval instalaci semaforů. To by však zřejmě znamenalo zajistit semafory nejen pro tento přechod, ale pro celou křižovatku a to je opravdu velká investice a celá by šla k tíži města.  Nasvětlení přechodu však bude jistě cestou k dalšímu zvýšení bezpečnosti....
 
Rákosníčkovo hřiště otevřou v sobotu 7. září. 

Vše bude připraveno podle typizovaného projektu. Přípravu pro umístění hřiště zajistila (za peníze města - v rozpočtu byla pro tento účel při 1. změně připravena částka 270 tis. Kč - nic není zadarmo) firma RYDO, vlastní montáž typizovaného hřiště pak  zajišťuje (švédská) firma Hag za finanční prostředky investora, tedy firmy LIDL.  Zahájení slavnosti  na novém hřišti na Lhotce je po deváté hodině dopolední, přijede Michal Nesvadba!
 

  • Na Lhotce otevřeli nové hřiště s umělým povrchem
  • Je to velký úspěch pro Sokol Lhotka, už jsem o tom napsal a je o tom také reportáž ve vysílání OIKTV.  Právě k ní bych chtěl uvést několik poznámek. Přestože je této jistě velké události věnován poměrně velký časový prostor, tak se mi zdá, že některé publikované údaje nejsou zcela přesné.
  • OIKTV to dělá chytře. Komentář  je jen stručný a popisný, nejdůležitější fakta vlastně neuvádí, redaktor dá prostě mikrofon do ruky důležitým osobnostem, kteří  na to nebývají zcela připraveni a tak do mikrofonu sice něco řeknou, ale je otázka, zda to vystihuje přesně podstatu věci a zda by třeba někdo další neřekl o vybudovaném díle více. 
  • Co se mi vlastně ve zmíněné reportáži nezdá:  uvádí se, že stavba nového hřiště přišla téměř na milion korun, že příprava jeho stavby trvala asi 2,5 roku... (což je  jistě pravda), ale i to, že  většinu potřebných finančních prostředků získal Sokol od Pardubického kraje a Města Česká Třebová.  A tady si myslím bylo třeba dodat, že  uvedenou dotaci zprostředkoval zdejší lhotecký osadní výbor (a jeho předseda Ing. Rudolf Sýkora), který se zřekl jiného financování akcí na Lhotce (například komunikací, které ještě nedávno zdejší občané požadovali pomocí petice), aby je věnovali na výstavbu tohoto hřiště prostřednictvím investiční dotace. Loni to bylo cca 200 tis. Kč a letos 560 tis. Kč, dohromady tedy 760 tisíc korun,  bez kterých by žádné hřiště  této úrovně nevzniklo (nejdražší na akci byl umělý povrch). Osadní výbor si tak dokonce vybral "svoje" prostředky dopředu z příštího rozpočtu. 
  • Rozumím tomu, že uvádět v velké množství  faktů najednou  může reportáž "zničit" zase jinak, je to prostě moc složité, tolik údajů se do reportáže nevejde. Škoda, že se právě předseda osadního výboru Lhotka Ing. Rudolf Sýkora vzdal při tvorbě reportáže mikrofonu, mohl to vše vysvětlit. Možná se sám nechtěl chválit, nemá to zapotřebí, říká se, že samochvála "smrdí".
  • Tento text nepíšu  proto, že chci za každou cenu kritizovat práci reportérů OIKTV, nemají to lehké a dělají svou práci s nadšením, lítají z jednoho do druhého. Rozumím tomu, že nemohou v každé reportáži jít do velké hloubky a jsou odkázáni na to, co jim pořadatelé akce sdělí, aby měli z čeho "vařit". Přesto považuji však za důležité určité doplnění. Dívám se na problém z pozice zastupitele, který pro realizaci hřiště hlasoval.  Pokud  další vysvětlení neuvedeme, pak si posluchači nebo diváci OIKTV mohou myslet, že prioritou města ve financování sportovní infrastruktury je právě Sokol Lhotka, kam město poslalo během krátké doby více než tři čtvrtě milionu korun, ačkoliv zde ve srovnání s jinými sportovními organizace sportuje přece jen nepoměrně méně sportovců. Mohli bychom se pak ptát, proč není umělý povrch třeba  ve sportovním areálu českotřebovských škol, kde by byl jistě lépe využit apod. Zvlášť tristní by bylo srovnání Sokola Lhotka a Sokola Česká Třebová, kam letos město na investiční dotaci neposlalo ani korunu (ačkoliv o dotaci samozřejmě požádali).  Také vedení dalších oddílů a jednot  po uvedení reportáže OIKTV bez dalšího vysvětlení jistě zpozorní, když se dozví, že město dává tolik peněz právě pro Sokol Lhotka. Vysvětlení je však prosté:  Lhotka je připojená obec s vlastním osadním výborem, který podobně jako další obce  Svinná, Kozlov, Skuhrov připravuje svůj vlastní investiční program a snaží se vytvořit ve své obci centrum pro volný čas. A na (staré) Lhotce je právě areál TJ Sokol přirozeným centrem volnočasového dění v obci, který je třeba rozvíjet a dobudovat.  Díky spojenému úsilí Sokola Lhotka zdejšího osadního výboru se to podařilo.                 (Milan Mikolecký)