Čechoameričan Jan Bochének v České a Dlouhé Třebové

V  sobotu 27. července 2013 zavítala řada obyvatel České Třebové i sousedních obcí na zdařilý společný koncert dechové hudby Řetůvanka a známého pěveckého dua Evy a Vaška.  Mezi návštěvníky koncertu bylo možno se  také setkat s panem Janem Bochénkem, žijícím na západním pobřeží USA, ve státě Kalifornie.  Pan Jan Bochének patří k osobním přátelům Evy a Vaška a má také jistý vztah k našemu městu.
Již jen starší a střední generace obyvatel našeho města má v živé paměti největší českotřebovské předměstí – Trávník v jeho původní podobě.  Pamětníci si jistě vzpomenou na bývalou slévárnu kovů a výrobnu pivních výčepních pultů,  která stávala nedaleko Pucholtova hostince v místech dnešního domu čp. 1906 (tzv. „Hotelový dům“). Majitelem slévárny byl Hubert Hurt, který byl shodou okolností bratrem dalších dvou českotřebovských mosazníků, Ladislava Hurta, provozujícího obdobný závod v parku Javorka, a Františka Hurta, majícího dílnu a později také hostinec v budově dnešního Národního domu v Kozlovské ulici. Připomeňme ještě, že manželka vzpomenutého Ladislava Hurta z Javorky, Emílie, rozená Kapounová, byla sestrou Ludvíka Kapouna, majitele slévárny v Litomyšlské ulici, která stávala naproti Šreflově továrně na armatury, v místech dnešní ubytovny Horbyt. Jelikož syn trávnického mosazníka Huberta Hurta se stal po studiích lékařem v Pardubicích, neměl majitel slévárny svého nástupce. Na  jednom  z veletrhů se setkal s podnikatelem Janem Bochénkem starším  (otcem návštěvníka koncertu) a po vzájemné dohodě mu dílnu pronajal. Tak od tohoto okamžiku firma zněla „Hubert Hurt, nájemce Jan Bochének“, jak bylo uváděno i na obchodních tiskopisech firmy.
Jan Bochének starší měl sídlo své firmy v Otrokovicích, místní části Kvítkovice, v domě čp. 171. Zde se nacházelo kromě bytu majitele také strojní zámečnictví, instalatérský závod, kanceláře firmy, dílny na chromování a niklování a také prodejní místnosti.  Ve Třebové na Trávníku tak vznikla filiálka této otrokovické firmy. Nájemce dílny zamýšlel do Třebové spolu s rodinou přesídlit, ale nikdy se tak nestalo. V provozovně v Otrokovicích syn majitele, Jan Bochének mladší, vyrůstal a od dětství se zajímal o život v dílně. Není tedy divu, že již jako školák sám montoval v dílně ledničky pod dozorem dělníků, kteří zatím co on pracoval, zapíjeli žízeň pivem. Později se Jan mladší vyučil v Hradci Králové univerzálním soustružníkem.  V dospělosti odešel do USA. Dnes žije v Los Altos v sousedství San Francisca. V nedalekém městě měl v letech 1973 – 2001 vlastní provozovnu, která se zabývala výrobou strojních dílů pro lékařský výzkum.
Jana Bochénka pojí k pěvecké dvojici Eva a Vašek osobní přátelství. Dvakrát jej dokonce u něho ve státech navštívili. Na koncertě v Dlouhé Třebové se Jan Bochének objevil již po čtvrté. Letos stihl navštívit a shlédnout i část České Třebové.  Zavítal i na Trávník, do míst, kde stávala tatínkova dílna. V ní byl za svůj život pouze jedenkrát, asi jako jedenáctiletý. Jako vzpomínku na návštěvu Třebové si zakoupil v roce 2009 vydanou publikaci „Ze starého Trávníka“, v níž v kapitole o trávnických živnostech je zpracována historie Hurtovy slévárny, včetně údajů o nájemci Bochénkovi, jeho otci. Publikaci představil všem svým známým, kterých měl na koncertě značnou řadu.
                                                                                                                                                   Martin Šebela