Ostravská operace propukne na bojišti u Králík        


 

Pardubice (13. 8. 2013) - Letošní 16. ročník vojensko-historické akce CIHELNA 2013 Králíky Den Sil podpory AČR se uskuteční ve dnech 16. srpna a 17. srpna 2013 na bojišti u Vojenského muzea Králíky. Hlavním tématem je ukázka bojů inspirovaná Ostravskou operací v roce 1945. Společná akce Armády České republiky, města Králíky, Vojenského muzea Králíky, klubů vojenské historie z celé ČR, sběratelů vojenské historické techniky a složek Integrovaného záchranného systému Pardubického kraje je zařazena mezi nejvýznamnější události regionu a je zapsána v dokumentu Tvář kraje.

„CIHELNA již neodmyslitelně patří k druhé polovině léta v našem kraji a každoročně sem přijíždějí tisíce diváků. Unikátní opevnění hranic není jen pouhou kulisou ukázek tehdejších bojů, ale hraje v nich zásadní roli,“ řekl hejtman Martin Netolický, který nad akcí převzal záštitu. Podle něj se mají návštěvníci i letos na co těšit: „V nové aranži uvidíme scény z Ostravské operace, která představovala největší boj na československém území. Paradoxně v ní svou roli sehrálo i naše hraniční protiněmecké opevnění, které ale na konci války využila nacistická armáda ke své obraně. Boje osvobozenecké armády se kvůli československému předválečnému opevnění zpomalily z plánovaných dnů na týdny. Opožděně a zároveň tragicky se tak potvrdila vojenská kvalita a funkčnost tohoto opevnění,“ připomenul historické souvislosti Martin Netolický.

Vzpomínkovou akci, jednu z největších svého druhu, podporuje také město Králíky. Vedení města se dlouhodobě snaží, aby CIHELNA byla událostí pro celé rodiny, a proto nabízí i doprovodný program. „Už v pátek v 18 hodin slavnostně zahájíme celou akci na Velkém náměstí v Králíkách koncertem vojenské dechové hudby a vystoupením mažoretek a pak bude následovat koncert Petry Janů a skupiny Golem,“ zve k návštěvě Králík starostka Jana Ponocná. Zároveň však upozorňuje na to, že letos se rekonstruuje silnice na Hanušovice a současně probíhá oprava dvou mostů na příjezdových trasách od Červené Vody a od Žamberka, takže by si návštěvníci měli nechat časovou rezervu a raději vyjet o něco dříve.

„Oproti loňskému roku se vymění plochy pro hlediště a bojiště, takže pozornost se soustředí na boj o lehké opevnění s velkým prostorem pro těžkou techniku,“ upozorňuje hlavní organizátor Marek Bartoš a dodává: „Již tradičně bude mít program do značné míry pevný řád, bez velkých pauz a hluchých míst, a to díky pestré nabídce dynamických a historických ukázek. Návštěvníci se nemusí obávat toho, že by se třeba jen 10 minut neměli na co dívat.“

Den Sil podpory AČR je událostí, kdy si návštěvníci mohou připomenout nejen boje z období 2. světové války, ale mohou zhlédnout také ukázku dnešní moderní výzbroje, vojenské techniky a ukázku výcviku našich vojenských profesionálů. Armáda České republiky připravila i letos zajímavý program. „Zahájíme ho samozřejmě přelety letadel Jas-39 Gripen,“ říká ředitel Krajského vojenského velitelství Pardubice plukovník František Hlaváček a pokračuje: „Pro diváky bude nesmírně zajímavá prezentace kynologů, kteří předvedou unikátní slanění psovoda se psem z vrtulníku W-3A Sokol a různé další zásahy. Ze stejného vrtulníku zasáhne také Vězeňská služba proti nebezpečnému uprchlému vězni a nebudou chybět ani výsadkáři. Pozemní techniku budou reprezentovat tank T-72 M4 CZ, bojové vozidlo pěchoty BVP-2, vozidlo LRD-130 Kajman nebo vozidlo KBVP Pandur II.

K vidění bude činnost polní nemocnice, historické tanky a zbraně a také tu bude ukázka munice a zkušebnictví munice.“

Účast přislíbili také náčelník Generálního štábu Armády České republiky Petr Pavel a zástupci Ministerstva obrany ČR.

 

Další důležité informace

Dobové tábory:

V pátek a sobotu budou v prostoru akce zřízeny dva dobové tábory – německý a ruský, ve kterém návštěvníci uvidí historickou vojenskou techniku, ukázky součástí polního ležení a jeho zajištění. Současnou armádu bude reprezentovat bude prezentovat kontejnerový misijní tábor.

 

Ubytování a program na celý víkend:

„CIHELNA 2013“ je dvoudenní vzpomínkovou akcí s bohatým programem, určená všem příznivcům vojenské historie, současné techniky AČR, ale i těm, kteří si chtějí připomenout 68. výročí ukončení 2. světové války. Těm, kteří si chtějí v klidu vychutnat a prožít celou programovou nabídku, doporučujeme účast na akci od pátku do neděle. V Králické pevnostní oblasti (KPO) je dostatečná kapacita ubytovacích a stravovacích možností (Králíky, Červená Voda, Jablonné nad Orlicí, Klášterec nad Orlicí, Žamberk a okolní obce: http://www.kral-sneznik.cz/index.php?nid=5246&lid=CZ&oid=726472). Budete tak mít v pátek příležitost navštívit dělostřeleckou tvrz Bouda a vychutnat si v poklidu kompletní prohlídku tohoto v největším rozsahu zpřístupněného objektu čs. opevnění z let 1935–1938 (www.boudamuseum.com), uskutečnit prohlídku Vojenského muzea Králíky a večer se účastnit kulturního programu na náměstí v Králíkách. V sobotu pak máte možnost plně se věnovat bojovým ukázkám a bohatému programu na předváděcí ploše u Vojenského muzea Králíky, po jeho ukončení ještě stihnete návštěvu některého z pevnostních muzeí, která prodlouží provozní dobu (většinou do 19.00 hodin). Celou neděli pak můžete věnovat návštěvám a prohlídkám všech dalších pevnostních muzeí v KPO, která při příležitosti akce „CIHELNA 2013“ chystají celou řadu novinek a překvapení. Přístupové trasy a další informace najdete na: www.kpo1938.com.

 

Parkování:

Až na předváděcí plochu nelze přijet automobilem, od parkovišť počítejte 5 až 20 minut pěší chůze – dle zvolené parkovací plochy.

 

Vstupné:

V pátek platí jednotné vstupné 80,- Kč. Vstupné celodenní na sobotu: děti do 15 let 80,- Kč, dospělí 120,- Kč, rodinná vstupenka 320,- Kč /2 dospělí a max. 3 děti/ (platí pro program a ukázky na předváděcí ploše u pěchotního srubu K – S 14 „U Cihelny“, dále jako vstupné do Vojenského muzea Králíky a pěchotního srubu K – S 14).

Prostor pro bojové ukázky bude zajišťován bezpečnostní službou, vstupenky je nutno mít stále při sobě.

Ve všech ostatních muzeích platí místní vstupné, nikoliv shora uvedené vstupenky (vstupné je různé dle lokalit, pohybuje se od 10 do 80,- Kč za dospělou osobu podle rozsahu prohlídky, nebo bývá dobrovolné).

 

Fotografie z tiskové konference k události, která se konala v prostoru před pardubickou reálkou  (Luboš Kozel)