3. ročník soutěže ve Vaření Kotlíkového Guláše na návsi obce Přívrat se vydařil ještě více než minulé ročníky. Získal už svoje jméno a absolvováním 3. ročníku i tradici. Zařadil se tak mezi další úspěšné  akce, které v Přívratu pořádají. V obcí své velikostní kategorie opravdu nemá Přívrat žádného konkurenta.  Dopoledne od 10 hodin se na návsi začal vařit guláš na 12 stanovištích. Zájemců o vaření guláše bylo dost, ve skutečnosti je museli pořadatelé (král  Miroslav a jeho družina) odmítat, protože kapacita prostoru je omezená.  Rozhodně to neubralo na kvalitě.  Guláš se začal  připravovat podle poměrně podobných receptů, pouze se odlišovaly způsoby jeho dochucení nebo způsoby jeho dohušťování.  Aby hostům, z nichž mnozí přijeli již dopoledne nebyla dlouhá chvíle, připravili pořadatelé zajímavý doprovodný program. O všechny bylo postaráno i po gastronomické stránce.  Takže guláš zde již na stáncích nabízeli od ráno, k tomu byla poměrně velmi široká nabídka piv z mnoha (prý desíti) regionálních minipivovarů, mezi nimiž se českotřebovský Kohout z pivovaru Faltus určitě neztratil. 
Diváci uviděli výrobu pravých Maďarských klobás s možností jejich zakoupení, přípravu a vaření polévky „Haláslé“, servíroval se i  loňský vítězný guláš, maďarský guláš, grilovaná hovězí kýta a další dobroty z udírny.
Po 14. hodině začalo hodnocení dochucených   výtvorů Specialitou letošního Guláš festivalu byl rozhodně "Hejtmanský guláš", kteří vařili "Krajánci". Byli ostře sledováni  také sdělovacími prostředky, protože mimo Českotřebovského zpravodaje, OIKTV, Orlického deníku zde osobně také přijel redaktor Práva p. Sainer. 
Odpolední doprovodný program  zajistil Karel Kahovec a Viktor Sodoma s George & Beatovens, country skupina Pěna a Revival Michala Tučného. Celá obec Přívrat a přilehlé komunikace a pole se změnila na jedno velké parkoviště, zajímavostí doprovodného programu byl i prodej  gulášových zajímavostí, tak třeba vyhlídkové lety  helikoptérou....       
 
Výsledky přívratského "Guláš festivalu" 2013

Odborná porota:
1. Meat choppers, guláš Santa Muerte
2. Los mujeres de la gulasos ranchos, guláš hovězí bota
3. Pravěká tlupa, mamutí guláš
Laická porota:
1. Chilli papričky, chilli guláš
2. Amatéři (250), amatérský guláš
3. Holky z porcelánu, babí šavle
>Vyhodnocená družstva mají možnost účasti na dalším ročníku festivalu 2014. Celková kapacita je 12 týmů, další družstva budou vybrána ze zájemců na základě jejich přihlášek, případně i losem. Obvykle je zájemců více než prostor na přívratské návsi umožňuje.