Josef Hliněný – 100 let od narození


V září letošního roku si připomeneme nedožité sté narozeniny jednoho z bývalých a zároveň  nejstarších polistopadových  českotřebovských podnikatelů, majitele chemické čistírny a barvírny oděvů,  pana Josefa Hliněného.

Narodil se 14. září 1913 v Bystřičce na Valašsku jako předposlední ze čtyř dětí. Vyučil se barvířem u staršího nevlastního bratra Antonína Chromely, majitele barvírny a čistírny oděvů ve Vysokém Mýtě. Po příchodu do České Třebové se stal majitelem strojní chemické čistírny a barvírny oděvů, která nalezla své první sídlo v nevelkém přízemním pavilonu, stávajícím na místě dnešní budovy Policie ČR na rohu Nádražní a Riegrovy ulice. Josef Hliněný v této době bydlel v domku v Bezděkově v ulici, vedoucí k Podhorce, a do svého závodu musel denně docházet. Proto toužil několik let po vlastním domě, kde by měl byt a zároveň i dílnu pod jednou střechou. Tento sen se mu po čase vyplnil  zakoupením  bývalého domu zámečníka Karla Knolla čp. 515 v Lidické ulici. Součástí čistírny pana Hliněného byla i tzv. žehlírna, v níž byly zaměstnány čtyři pracovnice. Jedna z nich, slečna Emílie Kaupová, Josefa Hliněného natolik okouzlila, že se po nedlouhé době stala jeho manželkou.

Čistírna a barvírna oděvů byla zrušena v padesátých letech 20. století v rámci likvidace malých živností. Josef Hliněný byl nucen vstoupit do služeb dráhy, kde pracoval jako dělník na překladišti a čistič výměn. Nezahálel ani jako důchodce a po několik let pracoval jako topič v kotelně. Závod po čtyřicet dlouhých let oficiálně neexistoval, ale jelikož strojní zařízení zůstalo v domě, přijal občas Josef Hlinný nějakou tu zakázku od svých známých, takže řemeslo nikdy úplně nezaniklo.

Po roce 1989, ve věku šestasedmdesáti let, pan Josef Hliněný svůj závod znovu otevřel. Vstoupit do jeho krámku znamenalo přenést se o mnoho desetiletí nazpět. Starý psací stůl, velké bílé skříně na oděvy zákazníků, historické strojní vybavení – to vše působilo kouzlem dávné minulosti. V krámě i v dílně jakoby se zastavil čas. Chod živnosti v tomto období představoval pro pana Hliněného převážně rozptýlení v důchodovém věku, spojené s nostalgickým vzpomínáním  na mladá léta. Čistírna byla v chodu až do roku 1997, kdy její další provoz znemožnil zdravotní stav majitele a on byl nucen závod ve svých čtyřiaosmdesáti letech uzavřít.

V posledních letech života jsme mohli vídat pana Hliněného v ulicích našeho města s kolem, které jej provázelo při cestách za nákupy i při dalších pochůzkách. V  roce  2008 onemocněl Josef Hliněný zápalem plic, který jej přivedl na doléčení do žambereckého Albertina. Zde dne 5. srpna  1998 zemřel ve věku nedožitých pětaosmdesáti let.                                                 Martin Šebela