Česká Třebová má plně digitalizovaný kamerový systém, nejrozsáhlejší z měst v našem kraji
Město Česká Třebová buduje svůj kamerový dohlížecí systém postupně již deset let. Základní páteř systému tvoří 12 kamer umístěných na veřejných prostranstvích města. Původně byl tvořen jako systém analogový, nyní již byl modernizován tak, že výstup obrazu předávaného na dispečink je nyní již digitální, i když analogový způsob snímání některých kamer zůstal původní, kamery nebyly vyměňovány.

K výše uvedenému základu  bylo po dokončení dopravního terminálu přidáni dalších 15 kamer zachycujících dění v prostorech dopravního terminálu, v hale nádraží , na autobusovém nádraží  apod., 4. kamery  jsou umístěny ve sběrném dvoře v Semanínské ulici,  19 kamer bylo připojeno po dokončení stavby městského muzea. Kamery, připojené na dispečink městské policie jsou také ve veřejně přístupných prostorách v budovách Městského úřadu, tedy nejen na radnici, ale i na odboru dopravy a na sociálním odboru MěÚ.  Osvědčila se také kamera umístěná přímo v dispečinku městské policie, kterou může podle potřeby dozorčí zapnout za účelem záznamu jednání, které zde probíhá.

V letošním roce a připravuje ještě montáž dvou kamer na budově depozitáře Městského muzea na náměstí 17. listopadu v Borku, na které muzeum získalo dotaci a nová kamera má také monitorovat prostor ve vstupu do nově budovaných veřejných WC  na krytu u Nového náměstí.  Zde má být instalován podobný systém jako u vstupu do podzemních garáží dopravního terminálu, t.j. tlačítko, které umožní obousměrnou komunikaci osoby v nějaké tísni s dozorčím městské policie, přičemž prostor současně snímá kamera. Celkem má tak veřejný kamerový systém města Česká Třebová k dispozici cca 6 desítek kamer a tím se stal největším systémem v našem kraji.  Ze všech kamer se pořizuje záznam, který je uchováván podle kapacity disků cca 14 dnů, potom se přemaže nově pořízeným záznamem. Náš kamerový systém byl vzorem a inspirací pro další města, jejichž zástupci u nás byli na konzultacích, např. z Vysokého Mýta.

Nové možnosti pro přenos signálu  ve městě přináší nově položená optická síť MEWOS, kterou buduje Kabelová televize, s.r.o.  Přenos má vyšší kvalitu, větší zabezpečení a je také rychlejší. Bezdrátové spojení ke kamerám je udržováno jen tam, kde není optický kabel k dispozici. Digitalizovaný signál  usnadňuje  práci s výstupy. Současně je zajištěno propojení městského kamerového systému a Pultu centralizované ochrany.  Pokud např. pult centralizované ochrany zjistí narušení v některém chráněném objektu,  tak ihned upozorní dozorčího a automaticky nastaví dostupnou kameru tak, aby chráněný objekt sledovala.

Každý den tak kamerový systém vytvoří hodiny záznamu, se kterým se pracuje podle přísných předpisů.  Předat záznam je možné pouze institucím, které na to mají ze zákona nárok a to jen na základě předávacího protokolu, zamezujícího únik informací. Přes řadu provedených kontrol, není na oblast práce s pořízenými záznamy žádná stížnost. Kamerový systém má také svá technická opatření, která zamezují  (nechtěné) zobrazování soukromých zahrad a prostor.

Kamery pomáhají
Záznamy kamerového systému pomáhají při řešení událostí dotýkajících se veřejného pořádku, dopravních nehod, poškození majetku, přímé pozorování může škodám na majetku, na zdraví účinně brání, systém již zachránil několik životů občanů.  Připomeňme několik událostí z letošního roku:  s pomocí kamer byli vypátráni pachatelé loupežného přepadení v podzemí terminálu, pachatelé loupeže v prodejně na Farářství, pachatelé dopravních nehod, od kterých ujeli, ať již malých šťouchanců, samovolně rozjetých nezabrzděných vozidel v terminálu nebo poškození semaforů na Tyršově  náměstí.  Byli zjištěni pachatelé krádeží měděného oplechování a jiného kovového materiálu, zjištěni zloději kol, porušení městských vyhlášek, znečištění veřejného prostranství. Zjištěné nefunkční veřejné osvětlení ulic či čtvrtí bylo opraveno ještě týž večer. Pachatel vloupání do lékárny byl v součinnosti kamerového systému se signálem z pultu centralizované ochrany dopaden jen 100 metrů od místa činu a předán Policii ČR, kamerový systém odhalil řidičku, která projela uzavřenou výjezdovou závorou na terminálu, která z místa (nemaje svědků) následně ujela. Ke on-line zjištěným problémovým situacím jsou také přivolávány hlídky Policie ČR. O všech řešených událostech zachycených městským kamerovým dohlížecím systémem je vedena přesná evidence. Během roku 2012 bylo s pomocí kamerového systému řešeno celkem 182 událostí, za sedm měsíců letošního roku 2013  bylo s pomocí kamer systému řešeno 123 událostí. Provádí se také rozbor zchycených událostí podle jednotlivých kamerových bodů.  Nejvíce  řešených událostí je u kamer v centru města, na autobusovém nádraží, velmi frekventované je komunikační tlačítko u výjezdových závor z terminálu. To ovšem neznamená, že by kamery s poněkud nižším  počtem řešených událostí neměly svůj význam, protože pomáhají zjišťovat aktuální situaci ve veřejném prostoru města a také zde právě pro menší frekvenci pohybu osob může dojít k závadovému chování občanů, zvláště v nočních hodinách.
Městský kamerový dohlížecí systém má nyní takovou velikost, že jeho další rozšiřování je třeba již zvažovat, práce dozorčího sledujícího dění na monitorech je velmi náročná a vyžaduje trvalé soustředění. Není proto možné vyhovět např. soukromým osobách nebo firmám o možnost dohlížení na jejich objekty. Přesto je v pánu další vylepšování dohlížecího systému. jsou ještě nebezpečné lokality, kde by se instalace kamery zvyšující bezpečnost občanů vyplatila. Další možností je také instalace tzv. fotopastí, které mohou účinně zabránit např. opakovaným krádežím barevných kovů nebo tvorbě černých skládek. Ve srovnání s kamerami jde o účinné a poměrně levné zařízení.  V průběhu podzimu bude mít českotřebovská městská policie mít na vyzkoušení zapůjčenu i přenosnou mobilní kameru, nyní tipuje místa, kde bychom ji mohli vyzkoušet, nabízí se např. park Javorka. V případě pozitivních zkušeností bude  možné v budoucnu eventuelně uvažovat o jejím trvalém zařazení do systému.
Městský kamerový dohlížecí systém není zaměřen na sledování občanů, ale občanům města naopak slouží. Všichni, kdo systém obsluhují, jsou řádně proškoleni, Systém je nastaven tak, že obsluha nemůže se záznamem samovolně manipulovat. O každé manipulaci se pořizuje protokol, každý zásah do systému je zaznamenán. Žádné porušení stanovených pravidel nebylo dosud zjištěno.