Návštěva prezidenta republiky v České Třebové potvrzena.
Miloš Zeman bude bydlet v hotelu Bravo 

Ve dnech  11. - 13. září 2013 se uskuteční návštěva prezidenta republiky s doprovodem po Pardubickém kraji. 

Cestu po České republice zahájí prezident nejdříve na Zlínsku, jako druhá v pořadí bude návštěva Pardubického kraje.  Všechny kraje naší republiky má prezident v plánu navštívit ještě do konce letošního roku. Třídenní seznámení Miloše Zemana s Pardubickým krajem  má již nyní schválený program. Na jeho vytvoření  se podílela především kancelář hejtmana Pardubického kraje a hejtman Martin Netolický osobně. Kancelář prezidenta republiky v programu provedla jen nepodstatné  změny. Díky Hejtmanovi Martinu Netolickému  byla do programu zařazena nejen samotná návštěva našeho města, ale nakonec to dopadlo i tak, že obě noci, které  prezident v našem kraji stráví, budou v českotřebovském hotelu Bravo!

Detailní itinerář návštěvy ještě není zcela vypracován,  mohu však již uvést ty podstatné události, které se týkají našeho města Česká Třebová. Prezident první den 11.9. přijede poměrně pozdě večer.  Ve čtvrtek 12. září začne jeho program v deset hodin návštěvou českotřebovské radnice, po které bude následovat setkání s občany na českotřebovském náměstí .  Následuje odjezd na schůzku starostů našeho mikroregionu Orlicko-Třebovsko v hostinci U Coufalů v Přívratu, kde také prezident poobědvá.  Na odpoledne je pak naplánována návštěva českotřebovské společnosti CZ LOKO, kde se prezident setká jak s vedením společnosti, tak se zaměstnanci a v dalším programu je pak návštěva Orlickoústecké nemocnice.  Navečer se prezident opět vrátí  do České Třebové na nocleh do hotelu Bravo.

Návštěva prezidenta republiky  v České Třebové, zvlášť v tak širokém rozsahu je pro naše město a region významnou událostí. Jistě by se neuskutečnila, kdyby na pozici hejtmana Pardubického kraje  nebyl Martin Netolický. Myšlenka na brzkou návštěvu našeho kraje a regionu vznikla již po schůzce prezidenta republiky s hejtmany na jaře t.r., ze které je také vedlejší fotografie.  Martin Netolický jako nejmladší hejtman nejen v současnosti, ale i v historii se zapsal do prezidentovy paměti  pozitivně, některé věty z jejich setkání pak citoval později nejen novinářům, ale i na zahraniční návštěvě.  To může být důvod, proč návštěva našeho kraje dostala přednost před jinými. Prezident dal také  hejtmanovi zcela volnou ruku při výběru míst, kam prezidentskou návštěvu zavede a co mu představí.   Také proto je na trase návštěvy město Česká Třebová, které bylo vybráno dokonce jako místo, odkud bude prezident do různých oblastí kraje vyjíždět.

V České Třebové zatím žádný prezident ani panovník nepřespal, nocoval zde sice v hotelu  Netušil T.G. Masaryk, ovšem v devadesátých letech 19. století po setkání s F.V. Krejčím, kdy ještě zdaleka nebyl prezidentem, podobně jako arcivévoda Karel v době těsně před I. světovou válkou (ve vsskočilově vile),  ale opět v době, kdy byl ještě rakouským císařem František Josef I.

Poslední návštěvu českého prezidenta se konala 8. 12. 2005, Václav Klaus přijel dopoledne také v doprovodu krajského hejtmana (Michala Rabase). I tato návštěva byla spojená s návštěvou českotřebovské lokomotivky, tenkrát ještě s názvem ČMKS, a.s. To však byla jen krátká zastávka na jeho  cestě Pardubickým krajem. Předtím to pak byly jen krátké zastávky prezidenta Dr. Beneše a jiných "potentátů" při jízdách vlakem přes českotřebovské nádraží.

Z ARCHIVU:
Co Českotřebovský deník  uvedl o poslední návštěvě prezidenta dne 10.12. 2005

Prezident Václav Klaus v České Třebové

Návštěva proběhla ve čtvrtek 8.12. 2005 za slušného zájmu českotřebovské veřejnosti, Jediné co se nevydařilo bylo počasí, které nešlo ovlivnit. Prezident bez manželky přijel na Staré náměstí  před devátou hodinou, spolu s hejtmanem Pardubického kraje Michalem Rabasem, na jehož pozvání se cesta uskutečnila a starostou města Jaroslavem Zedníkem vystoupil na kryté pódium. Po krátkých projevech starosty, prezidenta Václava Klause  a krajského hejtmana  byly položeny některé dotazy z řad občanů a následovala autogramiáda. U stolečku v průjezdu radnice rozdal Václav Klaus trpělivě stovky podpisů, ostych řady občanů postupně opadával, občané mu projevovali hodně sympatií.  Ing. Alice Formánková věnovala při podpisu panu prezidentovi nový českotřebovský kalendář skupiny Maxmilián. Spolu s přáním všeho nejlepšího do nového roku 2006 se podepsal také pod fotografii pro čtenáře Českotřebovského zpravodaje, kterou uvedeme v tisku. V dalším krátkém vstupu se setkal s radními a podnikatelskou veřejností města, po slavnostním přípitku pobesedoval  na řadu místních i sportovních témat,  podepsal se do pamětní knihy města a z rukou starosty převzal dar - keramickou vázu z keramické dílny Ladislava Šicha a symbolický klíč od městských bran města Česká Třebová.  Místostarostka Ing Jaromíra Žáčková pak předala panu prezidentovi dar našeho třebovského rodáka Prof. Karla Holbika, knihu v angličtině s názvem "Monetary Policy in Twelve Countries", připomínající jeho působení  v USA na univerzitách a v bankovním sektoru. Prof. Holbik knihu zaslal pro českého prezidenta na českotřebovskou radnici s průvodním dopisem. Pan prezident slíbil, že knihu prostuduje, téma knížky považuje za velmi zajímavé a dnes nevěděl, že se tímto problémem zabýval také bývalý československý občan a českotřebovský rodák.  Potom nastal čas rozloučení, pan prezident ochutnal znamenité připravené koláče, rozloučil se s radními a starosta jej doprovodil zpět z jeho vozidlu, které směřovalo do zdejší lokomotivky ČMKS, a .s. Česká Třebová