Běh na Králický Sněžník se vydařil i se změnami v zázemí

 Závod se běžel po stejné trati, ale z využil jiného zázemí. Počasí přálo, ukázalo se, že noční déšť (z 9. a na 10. srpna), který vydatně pokropil Králický Sněžník, znamenal  po předchozích vedrech ochlazení. Bylo tou největší vzpruhou pro všechny běžce, kteří se vydali zdolat náročnou trať na Králický Sněžník. V hlavním závodě se na 13 km dlouhou trať s převýšením 963 m se vydalo 219 závodníků a dalších šest desítek běželo kratší pětikilometrovou strmou trať od Tvarožných děr na vrchol (Lidový běh + juniorky). 
Tradičně ale začínal závod v dolnomoravském  "Areálu snů" na dolním konci, vlastně "začátku" obce.  Letos zel areál prázdnotou. Nepočítaje čtveřici pinkajících tenistů, nic přijíždějícímu nedávalo tušit že se zde i letos  koná velký tradiční závod.  Areál snů  byl dotvořen do podoby, že již není pro zázemí závodu vhodný, bylo to poznat již během loňského ročníku. Pořadatelé ale závod nzrušili, využili nabídky z komerční sféry a na zázemí závodu se proměnil areál "U Slona", kde je jak hotelové zázemí, restaurace, tak především možnost parkování poměrně velkého počtu vozidel. Nevýhodou byl snad o 500 metrů větší vzdálenost ke startovnímu oblouku, tedy delší trasa navíc, při které se závodníci rozcvičovali.
Opět byla velká konkurence,  jde o jeden z nejobtížnějších závodů v Česku a dobré umístění v závodě  zvyšuje prestiž závodníka. Vždyť  jde o trať mistrovskou,  opakovaně zařazovanou  jako Mistrovství ČR (letos tomu tak ovšem nebylo).
Přijeli jak elitní borci  pro které jsou závody této obtížnosti "denní chleba", ale také běžci , kteří přijeli pokořit náročnou trať a vychutnat atmosféru velkého závodu, nádhernou přírodu a hlavně však adrenalin z toho, že to dokázali. Sem patří především závodníci vyšších věkových kategorií. Je třeba ocenit pořadatele, ČTBK Iscarex, za to, že dokázali udělat i letos opět velký závod a osvědčili své hodnoty.
Pořadatelé vypsali opět zvláštní prémii za překonání 8 let starého traťového rekordu a přijel i sám rekordman Jiří Magál a to dokonce v drersu českotřebovského Iscarexu.  Svůj rekordní výkon z roku 2005 ale nepřekonal. Ovšem i letos s přehledem zvítězil a za svůj dosažený čas se nemusí stydět. Hodnocení závod očima řdy závodníků je na webu ČTBK Iscarex a je velmi zajímavé. Odráží největší záludnost tratě: nejhorší je závěrečných 5 strmých kilometrů, na kterých je třeba překonat výškový rozdíl 522 metrů.
Nejrychlejší ženou byla Táňa Metelková před Milesovou (obě zařazené v kategorii Ženy B), když nejrychlejší závodnicí v kategorii Ženy A byla Adéla Stránská, celkově čtvrtá nejrychlejší žena v cíli).  Smekám před výkonem 59tileté Blanky Paulů, která vyhrála kategorii Ženy D, ale v hlavní kategorii ženy B by doběhla čtvrtá! Ocenit je třeba také vítěze kategorie Muži B, Jindřicha Krále (Iscarex), který vybehl na vrchol jen 5 a půl minuty za vítězem (osmý v celkovém pořadí).
Celkové výsledky najdete zde: http://www.iscarex.cz/vysledky.php?zavodindex=2179
Fotografie z prostoru startu letošního závodu: