Letošní léto je pro absolventy nešťastné, práci shánějí těžko              


 

Praha, 15. srpen 2013 – Na úřadech práce se v červenci sešlo nejvíce lidí za posledních pět měsíců. Celková nezaměstnanost činí 7,5 procent, což přestavuje 551 tisíc lidí bez práce. Podle zástupců vzdělávacího centra AZ Smart, kteří situaci bedlivě sledují, je alarmující stav nezaměstnaných mezi absolventy škol. Na úřadu práce se jich přihlásilo v uplynulém měsíci nejvíce za osm roků, přes 29 tisíc. Studium radí prohloubit a získat více zkušeností. Zlepšení totiž nejspíše nepřijde ani na podzim, i přes mírné zlepšení ekonomiky.

 

Ačkoli se na konci školního roku vždy sejde na úřadech práce po celé zemi mnoho mladých absolventů, letošní počet je skutečně do očí bijící.  Přihlásilo se jich totiž více než 29 tisíc, což je oproti červnu o dva a půl tisíce více. Celková nezaměstnanost stoupla oproti červnu o dvě desetiny. „Vlivem sezonních výkyvů není zvýšený počet uchazečů o práci z řad mladistvých ničím výjimečným. Alarmující je však úbytek pracovních pozic, které by mohli mladí absolventi využít, i když částečně je to i jejich přičiněním. Počet přihlášených je navíc nejvyšší za osm let,“ potvrdil ředitel vzdělávacího centra AZ Smart Ing. Martin Vaněk, MBA.

 

Nabídka volných pracovních míst od prosince loňského roku sice stoupala, oproti červnu ale poklesla o čtyři tisíce míst. Podíl na tom mají právě absolventi, kteří poslední prázdniny mění za možnost pracovního uplatnění. Míří ihned po škole na úřad nebo rovnou pracovat. V horším případě však vysněné zaměstnání nenaleznou, protože jim chybí tolik potřebná praxe. „Úspěšnost nalezení práce je závislá na oboru a praxi již během studia, samozřejmě na tom mají podíl individuální schopnosti, aktivita, dravost, a buďme upřímní, i trochu toho štěstí,“ přemýšlí Ing. Martin Vaněk z AZ Smart  s tím, že je dnes velká poptávka po absolventech technických oborů, IT specialistech, strojních inženýrech či ekonomicky vzdělaných lidech, jež mají často praktické zkušenosti. Pro humanitní zaměření to bývá mnohem problematičtější.

 

Čísla mohou být ale zkreslená. Důvodem je, že mladí se sice na úřad práce přihlásí, ale práci zatím nehledají, nebo s tím vyčkávají do konce prázdnin. „Zatím si chci užít pěkných dnů. Myslím, že stejně teď o práci nezavadím,“ uvažuje čerstvý absolvent Jan Čouda z Prahy. Ekonomové však poukazují na to, že situace nebude lepší ani na podzim. Ekonomika prý není v dostatečné síle, aby vytvořila dostatečný počet pracovních míst.

 

Znalosti si lze prohloubit, cizí jazyky pomohou

Mnoho firem vyžaduje aktivní znalost nejméně jednoho cizího jazyka. Ačkoli je angličtina nejpoužívanější, neztratí se němčina, ruština ani další z jazyků. Ne nadarmo se říká: „Kolik jazyků znáš, tolikrát jsi člověkem.“ Proto se nabízí i po škole studium. Člověk si musí nejprve ujasnit, zda chce prohloubit znalosti již dříve studovaného jazyka anebo preferuje studium jazyka zcela nového. Pokud studenti nenaleznou práci, mohou nastoupit na denní studium.

 

„Naše denní pomaturitní studium anglického jazyka je standardně s možností přípravy na certifikaci FCE, ale i na KET, PET či CAE,“ vysvětluje Ing. Martin Vaněk, MBA z http://www.az-smart.cz/. Jazykové kurzy poskytuje AZ Smart z angličtiny, němčiny, španělštiny, italštiny i arabštiny.

 

Láká i prestižní studium

Centrum vzdělávání rovněž zavedlo úspěšné pomaturitní a specializované vzdělávání, jednoleté programy BBA pro maturanty a zároveň MBA pro vysokoškolsky vzdělané. Jde převážně o ekonomické obory, právo a rovněž populární public relations. Rozšíření výuky AZ SMART definovala vysoká poptávka pracovníků ve středním managementu firem. Jde především o ekonomy nebo právníky. „V úctě k teorii vycházíme z praxe. Nepojali jsme studium tolik formálně, snažíme se o to, aby studenti nabyli profesní zkušenosti a dokázali z teorie a těchto nových poznatků využít maximum v praxi,“ říká k nově zavedeným programům Ing. Martin Vaněk, MBA. „Důležitá však stále zůstává obhajoba disertační práce a souborná zkouška,“ dodává Ing. Vaněk.

 

Nejvyšší míra
nezaměstnanosti

Most

13,6 %

Bruntál

12,3 %

Ústí nad Labem

12,2 %

Karviná

11,9 %

Chomutov

11,5 %

Ostrava-město

11,0 %

Děčín

10,5 %

Louny

10,5 %

Sokolov

10,4 %

Hodonín

10,2 %

 

Kde lidé nejhůř shánějí
místo (uchazečů na volné místo)

Bruntál

57

Havlíčkův Brod

50

Karviná

49

Jeseník

47

Hodonín

37

Třebíč

35

Litoměřice

33

Olomouc

31

Rychnov nad Kněžnou

30

Přerov

30


Zdroj: Ministerstvo práce a sociálních věcí

 

Pavel Kašpar              

Čísla pro okres Ústí nad Orlicí:

                                                                        počet nezaměstnaných             počet ek. aktivních    míra nezaměst.     počet vol. míst

  Ústí nad Orlicí 6 184 74 977 8,20% 615

 

Podíl nezaměstnaných osob (na obyvatelstvu ve věku 15-64 let)
Jedná se o podíl vyjádřený v procentech, kde v čitateli je počet dosažitelných, neumístěných uchazečů o zaměstnání ve věku 15-64 let, občanů ČR a občanů EU (EHP), vedených úřady práce podle bydliště uchazeče ke konci sledovaného měsíce. Jedná se o evidované nezaměstnané, kteří nemají žádnou objektivní překážku pro přijetí do zaměstnání a při nabídce vhodného pracovního místa mohou do něj bezprostředně nastoupit (nejsou ve vazbě, ve výkonu trestu, nepobírají peněžitou pomoc v mateřství, hmotné zabezpečení po dobu mateřské dovolené, nejsou v pracovní neschopnosti, nejsou zařazeni do rekvalifikačních kurzů a nevykonávají krátkodobé zaměstnání).  Neumístění uchazeči o práci jsou občané bydlící na příslušném území, kteří nejsou v pracovním nebo obdobném vztahu k zaměstnavateli, ani nevykonávají samostatnou výdělečnou činnost a požádali úřad práce o zprostředkování vhodného zaměstnání. Jmenovatel tvoří počet obyvatel ve věku 15-64 let z bilance obyvatel tj. počet všech obyvatel, kteří mají v daném území trvalé bydliště (v případě cizích státních příslušníků dlouhodobý nebo přechodný pobyt).

Do počtu zaměstnaných jsou zahrnuty všechny osoby patnáctileté a starší, které během referenčního týdne příslušely mezi zaměstnance, členy produkčních družstev, pracující na vlastní účet, zaměstnavatele či pomáhající rodinné příslušníky. Za nezaměstnané se považují všechny osoby patnáctileté a starší, které ve sledovaném období byly bez práce, aktivně ji hledaly a byly připraveny k nástupu do zaměstnání nejpozději do 14 dnů.