Nový zámek u Lanškrouna „Zámeček“

Na zámeckém vrchu blízko Lanškrouna stojí věž bývalého honosného zámku. Její nová červená střecha, okna, a světlá omítka je vidět i z velké dálky.Věž je opravena sice jen částečně, přesto je možno i nyní Zámeček navštívit, za pěkného počasí je to příjemná procházka.Od slavnostního otevření 7.7.2007 zámecké věže s nádherným výhledem i rozsáhlých sklepení, kterých jsou přístupny 2/5 z původních sklepů pod celým zámkem, přibližně 1000 metrů čtverečných, si Zámeček prohlédlo přes 22 000 návštěvníků, 8 3 2012 byl přivítán registrovaný 20 000 návštěvník, paní Antonie ze Šumperka. Od té doby si Zámeček i vše, co je ve věži i sklepení vystaveno prohlédli se zájmem  i údivem další návštěvníci.

 

Co návštěvníci uvidí ve věži

Ve všech místnostech které si návštěvníci mohou prohlédnout jsou umístěna tabla s informačními materiály, fotografiemi z minulosti zámku, stavu před opravami, postupu oprav i okolí a různých akcí. Návštěvníci v prvním patře uvidí i unikátní knoflíkový návlek, který má dva České rekordy a je i uznaným rekordem světovým. Je zde také uložena stále přibývající sbírka knoflíků, které vytvoříly další Český rekord při charitativní akci Knoflíkiáda, 22.6. 2013 byl uznán český rekord-„Nejvíce knoflíků na jednom místě 573 697 knoflíků. Pro handicapované se od r.2010 podařilo v rámci Knoflíkiády i díky čtenářům získat krásnou částku přibližně 430 000 Kč, kterou využili na rehabilitační pobyty a další účely. Všem bych za jakokoukoli podporu této akce chtěla velice poděkovat i za ně.
Návštěvníci obdivují dětský kočárek celý polepený opravdu velkým množstvím košilových knoflíků,  knoflíkovou pokrývku hlavy a další zajímavé výrobky s knoflíky. Je zde i výstavka o drátenickém řemesle nebo unikátní předmět, který způsobil záhadný kruh ve sněhu, který v únoru roku 2010 překvapil a zaujal media i návštěvníky. Výstava fotokopií obrazů Tomáše Rybičky,který maluje ojedinělým způsobem-hlavou je ojedinělá.Děkuji všem kteří poskytli knoflíky do této unikátní sbírky, ty nejzajímavější jsou vystaveny ve vitrínkách.V druhém patře je  výstavka fotografií z minulosti Lanškrouna i Zámečku, z akcí, svatby, nebo natáčení videoklipu kapely Michael. Jsou zde fotografie z minulosti Lanškrouna  a také fotografie z doby kdy na Zámečku měli klubovny lanškrounští skauti, mnozí návštěvníci se na fotografiích z let 1968-71 poznávají a rádi zavzpomínají.Z oken třetího patra je velmi pěkný výhled do okolí, přes bytovou výstavbu obce Rudoltice na Lanškroun, je vidět vrch Lázek, při pěkném počasí Suchý vrch a další místa podhůří Orlických hor. Každý návštěvník si zde také může do velké mapy republiky zapíchnout špendlík do místa, odkud na Zámeček přijel.
 
Prohlídka rozsáhlých zámeckých sklepení

Je přístupných přibližně 1000m čtverečných, jsou to asi 2/5 původních sklepení, které byly vybudovány pod celou rozsáhlou budovou, měřící přibližně na délku 78m a na šířku 52m. Sklepení bývala pod celým zámkem v hloubce 6 metrů pod povrchem a měla přibližně 2 800 metrů čtverečných.Největší sklepní místnost měří 24,5 x 6 metrů, vznikla dřívějším vybouráním dělících příček mezi třemi menšími sklepy, pravděpodobně kvůli dopravě velikých dřevěných sudů s pivem které zde byly po roce 1802 uskladňovány a dopravovány i koňským povozem. V jednom sklepním sále s vysokou klenbou vzniká výstava unikátních maximálních fotografií ojedinělých mlžných obrazců, které byly před časem v tomto sále vyfoceny.
V prostředním z bočních sklepů se můžete podívat do osvětleného výklenku na místní dekoraci, pavoučí hnízdo.s pořádnými sklípkany /samozřejmě umělými/ Dále se s návštěvníky podíváme do sklepního sálu který má klenbu 7m vysokou a kde je kromě zámeckého šotka také poklad hlídaný hodnými skřítky. Tam si každý může hodit pro štěstí korálek, ty jsou připraveny v dalším výklenku, kde zámecká myška střeží další část pokladu.V zadní části chodby jsou dvě studny, původní z bývalého zámku je zasypaná, novější je funkční, hluboká 12m a poskytuje vodu na provoz Zámečku i okolním zahrádkářům.
 
Informace o historii i současnosti Zámečku

Byla napsána první informační brožurka o historii i současnosti Nového zámku a
snažím se sehnat o historii zámku co nejvíce informací, překládají se staré listiny, hledají se v různých archivech, aby se návštěvníci mohli dozvědět o pohnutém osudu této nádherné stavby různé zajímavé údaje, podrobnosti o výstavbě i o pozdějším bourání. Jsou to zajímavé detaily, které dokládají jak se lidem dříve pracovalo a žilo v této oblasti.
Blízko Zámečku si mohou návštěvníci také prohlédnout pomníček, postavený bývalému správci budovy v době, kdy tam měl Lanškrounský Lichtensteinský pivovar uskladněné pivo.Současný provoz s prohlídkami věže i sklepení byl zahájen po částečných opravách 7.7.2007 a trvá dodnes, prohlídku, návštěvu turistických skupin či školních tříd, které mohou využít sklepení k cestám za pokladem a blízké ohniště v areálu k opékání uzenin a prostor pod věží k různým hrám je možno celoročně domluvit na tel: 776 642 277.
 
Střípky z minulosti Nového zámku u Lanškrouna

V r. 1684 se stal majitelem lanškrounského panství Jan Adam Ondřej z Lichtenštejna, jemuž pro občasný pobyt v Lanškrouně nevyhovoval nevelký zámek ve městě, a proto si dal postavit na návrší mezi Lanškrounem a Rudolticemi nový barokní zámek. Plány na stavbu vypracovali a vlastní průběh stavebních prací řídili italští architekti Domenico Martinelli a Antonio Salla. Stavba probíhala v l. 1698 - 1712. Nový zámek byl třípatrový a byl založen na půdoryse ve tvaru písmene H. Z hlavního průčelí vystupovaly mohutné věžovité výstupky. V interiéru bylo v každém patře 14 sálů zdobených barokní štukou a nástěnnými malbami. Okolí zámku bylo změněno v rozsáhlý park.
Již v r. 1714 však zámek vyhořel.Byl sice opraven, dostal nové krovy ale v r. 1719 po úderu blesku vyhořel podruhé.Opět byl opravován podle informací z archivních materiálů, ale v r. 1754 vyhořel potřetí. Po tomto požáru,kdy zámek opět přišel o celé krovy jej dal Josef Václav z Lichtenštejna zbořit. Z celé stavby se zachovala jen třípatrová věž se zaobleným jihozápadním nárožím, rozsáhlé sklepy a části základových zdí. Zbytek zámku byl v r. 1802 opraven a změněn v hostinec. Sklepy byly využity pro potřeby lichtenštejského pivovaru v Lanškrouně. V r. 1848 byl vykácen zámecký park a později nahrazen lesním porostem. Jako příslušenství lanškrounského pivovaru zůstalo torzo zámku majetkem Lichtenštejnů až do r. 1945 a sloužilo jako hostinec.
V r. 1945 přešel objekt do vlastnictví státu. Byl změněn v zemědělskou usedlost a přidělen soukromým majitelům,rodině Žákově, která zde provozovala restauraci .V r. 1953 byl provoz restaurace ukončen, rodina se odstěhovala v r.1965. Později přešla zemědělská usedlost s barokní věží v dezolátním stavu do majetku MNV Lanškroun a po r. 2004 do soukromého vlastnictví Mgr.Přemysla Kokeše, který věž nechal zajistit staticky a částečně objekt opravil.