Zoufalí obyvatelé domů čp. 1944 až 1946  volají o pomoc

Dnes v úterý 27.8. oddělil vchody jejich domů od "zbytku světa" betonový zátaras, kterým chce dát majitel  parcely pod příjezdovou cestou všem sousedů v uvedených domech na vědomí, kdo je tu pánem. Ke vchodům se tak nemůže dostat v případě nouze ani vozidlo záchranné služby nebo třeba hasiči a dokonce ani kočárek.  Cesta s překážkami  může být také nebezpečná, třeba za tmy. Ta je tu pořádná, večer je tato část komunikace neosvětlená,  jediná lampa veřejného osvětlení  je nefunkční, nepřipojená, ačkoliv stojí na úzkém pruhu pozemkové parcely ve vlastnictví města a nic by nebránilo, aby více než stovka obyvatel  bydlících v uvedených domech měla veřejné osvětlení jak by mělo být na začátku 21. století běžné.  Zabránění příjezdu zdokumentovala jak městská policie, tak odbor dopravy MěÚ. Je to zatím vyhodnoceno jako přestupek a  majitel parcely pan Jirges z Lanškrouna bude vyzván k odstranění překážek, přestupek by měl být řešen ve správním řízení.  Jde o opakovanou stížnost. Silniční zákon  upřednostňuje veřejný zájem přes vlastnictvím  pozemku, majitel má ponechat volný průjezd.
Řešením je ovšem rychlé převedení komunikace do majetku města, když už se stalo a město  tuto parcelu neodkoupilo přímo od likvidátora Primony, který však prodával  parcelu jako součást "balíku", o které již město zájem nemělo. Zdrženlivý postup města se ukázal jako nevýhodný. Majitelé privatizovaných bytů jsou v nevýhodě.  Názor, se kterým jsem se setkal na červnovém jednání zastupitelstva, kde jsem problém představil, že "si měli vše koupit sami a že si situaci svým otálením sami zavinili" nelze přijmout, neboť Společenství vlastníků bytů není právnickou osobou a nemůže jednoduchým způsobem parcely koupit.  Naopak  je tu otázka,   jak se mohlo stát, že odkoupení veřejné příjezdové komunikace s jediným napojením 44 bytů na komunikační síť města doslova "uteklo" odboru majetku města, který má situaci po majetkové stránce ve městě podrobně zmapovanou. Tenkrát mohlo odkoupení přijít na 60 tisíc, nyní může přijít na  mnohonásobek této částky. Ten pozemek přitom město potřebuje, zvlášť za současných podmínek.
Snaha majitelů bytů získat okolní pozemky přitom existuje. Jak představitelé sdružení, tak i sami někteří jednotlivci zájem o odkoupení projevili, ale odpověď majitele nemají a neznají  tedy ani žádné jeho podmínky.  Podle telefonického rozhovoru chce majitel odkoupit opět celý balík zakoupených pozemků, tedy včetně těch, které ani nejsou přímo v této lokalitě, což může situaci komplikovat.  Nicméně situace se zostřuje a  proto by se jednání mělo urychlit. Domnívám se, že by do sporu mělo vstoupit společně se sdružením vlastníků také město Česká Třebová. Jestliže má nyní na radnici vládnoucí sdružení Nestraníků a TOP09 jako volebních heslo slogan "Služba městu a jeho občanům", tak právě zde vidím příležitost, jak jej naplnit. Jistě to nebude jednoduché, ale bude třeba ostré hroty proti sobě stojících subjektů otupit, využít možností, které dává právní řád a dohodnout čestné řešení, na kterém jistě vydělají všichni.  Sám majitel pozemků nedělá zle zdejším sousedům proto, že by proti nim měl něco osobně, ale snaží se nějak získat zpět finance, které zde  kdysi na zateplení domu prokaučoval, protože "skočil" na nevěrohodnou nabídku dvou jednotlivců, byť poskytujících "zálohu". Proti těm, kteří ji zvinili, však kupodivu nepostupuje, ti už zde nebydlí, ale "chladí si žáhu" na nezúčastněných.  Také město nemá jistě zájem na tom, aby zde sousedské spory dále eskalovaly.  Z rozčílených reakcí obyvatel domů  na postavenou barikádu to totiž vypadá, že ještě může přijít něco dalšího. Prý cikánské maringotky.   Milan Mikolecký
 
Ten nyní asi neodjede....