Na návštěvě u nejstaršího občana města                               
Letos v srpnu oslavil Třebovák Ing. Jaromír Barták  své 101. narozeniny. V plné síle.  S gratulací a kyticí květin se do přeloučského domova důchodců přijela místostrostka Ing. Jaromíra Žáčková. Začátkem září jsem se do pěkného města Přelouče ve středním Polabí vypravil také osobně. Nejen jako redaktor a dokumentarista, ale také jako dřívější spolupracovník Ing. Bartáka na některých projektech spojených  s dokumentací osudu Ing. Otakara Runy, odsouzeného nacisty za odbojovou činnost. Tehdy jsme společně připravovali k vydání vzpomínky maminky paní Runové na svého syna.  Bylo to začátkem devadesátých let, kdy Hlávkova nadace odhalila na domě čp. 20 na českotřebovském Starém náměstí Otakaru Runovi pamětní desku.

Domov U fontány jsem našel v Přelouči velmi snadno. Je skutečně pěkný a rozlehlý, s krásnou zahradou. Tu však mnoho zdejších obyvatel plně nevyužije jen proto, že jsou to vozíčkáři. Jaromíra Bartáka zde znají snad všichni. "Ten bude určitě nahoře v knihovně," říkali téměř všichni,  na které jsem se obrátil.  "Knihovna je skutečně prakticky jen pro mně, hlavně dopoledne, povídal po přivítání  pan Barták. Jen odpoledne sem přijde sem tam nějaká návštěva.  Mám tu knihy, noviny a hlavně počítač s internetovým připojením. Nemohu jej sledovat dlouho, unavuje to, sleduji jej však pravidelně. Podmínky pro život v Přelouči, kde má svého syna, si pochvaluje, je o něho  postaráno o všech stránkách.  Jsem tady již pátým rokem, ze Třebové jsem se stěhoval, když se dokončovala přestavba prostoru   před nádražím. Jak si tam ve Třebové žijete, co je nového?"  Povídám  o nových investicích, nové úpravě Nádražní ulice kde Jaromír Barták bydlel, o novém muzeu.

Ve vysokém věku se ing. Jaromír Barták začal zajímat o uživatelské využití počitače, plně se věnoval digitalizaci fotografií a dokumentaci materiálů a jejich třídění, soupisu. Byl si vědom, že v elektronické podobě se fotografie zachovají bezpečně a v dobré kvalitě i pro budoucí generace. V době, kdy mnoho lidí  jen užívá klid, stále pravidelně a systematicky pracoval.  Proto si také nedokáže představit den bez počítače  i ve 101 letech. Zajímal se však také o lidi, významné Třebováky, sousedy  v ulici, o Františka Zedínka. "Jeho opera Obrázky z Hor na mne udělala velký dojem, z opery jsem připravil na tehdejší dobu pěkné fotoalbum. Ono to bylo před 53 lety, krátce po tom, co jsem přišel do České Třebové..."  Tak jsme postupně probrali všechno možné,  poměry v České Třebové si pak vybavoval stále přesněji.  Po hodině jsme se rozloučili. "Přivezte hlavně nějaké fotografie, to si vždy lépe vzpomenu, řekl na rozloučenou".   

Stovky se  dnes  opravdu každý nedočká, a Jaromír Barták má ještě o rok více a těší se dobrému zdraví  Mimo jeho 101. narozenin jsme oslavila ještě  stovku paní Marie Cupalová, která žel krátce na to zemřela. V prosinci si však budeme moci připomenout další  stoletou jubilantku paní Annu Vydrovou, která bude mít narozeniny 14. prosince.                                                                  (mm)