Seminář pro pamětníky staré České Třebové                       

V úterý 24. září 2013 se v městském muzeu  v Klácelově ulici uskutečnil  první z nově pořádaných „Seminářů pro pamětníky staré České Třebové“.  Jedná se o pravidelnou akci, která bude v našem muzeu uspořádána jednou za měsíc.
Lektor semináře Martin Šebela promítl téměř pět desítek starých fotografií, pocházejících ze sbírek muzea a  také z jeho vlastního archivu. Jednotlivé snímky byly okomentovány, aby návštěvníkům semináře, kterých se zde sešlo na dvě desítky, byla přiblížena bližší lokalizace jednotlivých objektů a zákoutí. Tématem prvního semináře byla ulice Na Splavě. A tak si mohli přítomní připomenout mnohdy již neexistující objekty v této části města, jakými byly např. Matzkeovy lázně, Dittrichovo pekařství, Hertova kovárna, rodná chalupa ministra Habrmana, Truhličkovo stavení či druhá,  Fajtova kovárna.
Zvláštnímu zájmu posluchačů se těšilo vyprávění o zdejší bývalé vodní nádrži a trasách  někdejších potoků, které nádrž v minulosti napájely.
Další ze seminářů je plánován na úterý  29. října od  17. 00 hodin   a  jeho tématem bude bývalá Václavská ulice na Trávníku, v minulosti vedoucí od někdejšího Tykačova mlýna  směrem k ulici Litomyšlské, okolo tzv. Šimonova kaštanu. (red).

Fotografie: Milan Dvořáček